Pe urmele… Facebook-ului – Rocambolesc


După atâta lipsă….
Amintirile cursurilor de management organizațional sunt din ce în ce mai șterse, rar se întâmplă să văd atât de limpede, mai ales după șapte ani trecuți de la terminarea lor, ca acum, când, ivindu-se o problemă cu trimitere la vagile urme pe scoarța cerebrală lăsate de alambicatele căi ale analizei multitudinii de situații, cu fiecare nouă adăugare, din procesul complex al muncii, am o reacție atât de potrivită. Am spus scoarță din ,,vina” a două postări cărora le-am dat curs: un filmuleț despre stocarea și accederea la informații, diferite la femei și bărbați, cu o pricepere și un discurs demn de-o reprezentație fulminantă a unui comediant, și câteva propoziții dintr-un articol apărut în revista Scriptor ce vizau un studiu american despre eroarea pe care o mai dă din când în când materia cenușie, numită, dar echivalentă, lapsus, fie stârnit de structurări defectuoase la învățare, fie din cauza unei poziționări diferite prin creier…. Despre greșeli frecvente, cu scop vădit de inducere a unei stări și unui feedback preconizat, se învață și la acest MORU, uzarea lor cu bunăștiință mă fac să cred că se dorește deformarea realității, exagerarea ei până la denaturare totală. Semnalarea unor astfel de derapaje de tip anchetă jurnalistică, dar formulate de un politician, nu fac niciun bine ochiului cetățenesc. Să luăm cifrele. 80,4 și 91,3. Cea mică – procent de colectări, cea mare despre cheltuielile cu salariile și asistența socială. Da, 10,9% este o sumă considerabilă la nivelul unui PIB în care numerele sar de suta de miliarde, nu e de colea câteva zeci de milioane neacoperite, dar atenție, dintr-o altă proporție fixată după convenabilitate în buget, cu marje și posibilități de reformulare pe parcursul unui an calendaristic de câteva ori. Subiectul are ca temă, însă, o reprezentare neconformă cu mințile unor școlari conștiincioși care, în materie de aritmetică și împărțiri corecte, pot distinge ușor și pertinent un desen cu columne, la fel cum bine un domn i-a dat peste nas acestui Florin Cîțu, chitit pe Dragnea și tot neamul lui partinic. Răutate-i să pui sub 80 albastru mai puțin de jumătate din roșul aferent lui 91.
Nu-l agreez pe Dragnea. Nu pentru acțiunile lui fără cap și coadă, ci pur și simplu fiindcă mutra lui trădează un comportament previzibil, de la dantură la mustață, de la zâmbet la sobrietate, fluturate la secundă, nu poți scoate la lumină un tip sincer, pe ale cărui acțiuni te poți bizui. Totuși, același F.C. are în cronologia sa încă o postare ce încearcă a băga spaima într-o categorie de salariați ce nu vor vedea niciodată mai mult de-o indemnizație modestă. Pentru asta citiți legea 153/2017, cu efecte definitive abia în 2020. Mi-am mai dat cu părerea, consider, după capacitățile mele, că o societate normală, cu inteligență colectivă structurată zdravăn are datoria de a micșora distanțele între indivizi, o dată prin educație, una lucrativă și creativă deopotrivă, apoi prin echilibrarea plăților și schimbarea sintagmei ,,pentru muncă egală, recompensare egală”, dăinuită încă de pe vremea…, toate meseriile necesită eforturi, încât truditor se numește și măturătorul, și profesorul universitar, și președintele de stat, prin urmare, 1/3 ar putea reșapa orgoliile exacerbate în lupte sterile pe hârtie sau oratorice, spaimele societății ar putea să dispară definitiv dimpreună cu degajările în eter că ,,Introducerea impozitării progresive pe venit și profit – cota maxima de impozitare între 35% si 45%!; Creșterea cotei contribuțiilor sociale pentru cei cu venituri mari – de la 39.25% cât este astăzi la 45%!; Creșterea cotei standard a TVA la 22%!!”.
Să ne socotim. Eu am fost omenos, legea spune că între cel mai mic și cel mai mare salariu să fie un raport de 1/12. Cel mai mic se va învârti în jurul lui 3500 lei. Înmulțim cu 12. Obținem 42000 lei. 45% din ei sunt 18900 lei. Scădem. Afurisită viață! Au rămas 23100 lei. Cu pensie și alte contribuții tot mai ia acel privilegiat de soartă vreo 18000. Deloc puțin. Aceleași calcule pentru cel din coada grilei îl lasă cu mai puțin de 2200 lei. Și tot e-o prăpastie….
Preiau în citat îndemnul lui Florin C., ,,Nu vă lăsați păcăliți!”, cu adăugirea ,,de oricine și orice”!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share