Spaţii culturale nr. 54 – Salonul revistei ,,Spaţii culturale”


În ziua de 9 septembrie 2017 a avut loc la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat ediţia I a Salonului revistei „Spaţii culturale”. Evenimentul a fost organizat şi s-a desfăşurat în conformitate cu planul întocmit după o minuţioasă colaborare dintre două instituţii: revista „Spaţii culturale” prin redactorul-şef şi sufletul ei, scriitoarea Valeria Manta Tăicuţu, pe de o parte, şi Violeta Vîlcu, directoare şi Sorin Călin, referent, din partea Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu”. Acestea se vor desfăşura lunar în aceeaşi locaţie şi aproximativ după acelaşi tipic. „Salonul” se doreşte a fi o încercare de coagulare a ceea ce este mai valoros în plan literar râmnicean şi o mai strânsă colaborare cu scriitori din alte centre de cultură din judeţ şi din ţară, aşa cum a declarat Valeria Manta Tăicuţu la deschiderea primei ediţii. La fiecare dintre manifestări vor fi invitaţi scriitori din altă localitate, în afară de gazde, iar unul dintre ei îşi va lansa o carte. Şi gazdele vor avea una utor ce va face acelaşi lucru. Apoi va urma podiumul scriitorilor invitaţi după care vor urma gazdele.
Oaspeţi la această primă ediţie au fost scriitori buzoienii: Nicolae Pogonaru, Emil Niculescu, Dumitru Pană, Lucian Mănăilescu, Tudor Cicu şi Stan Brebenel. A mai fost prezentă, din Vrancea, Nina Plopeanu, soţia lui Petrache Plopeanu considerat autor râmnicean, deoarece este profesor în Râmnicu Sărat. Din partea gazdelor au fost prezenţi: Camelia Manuela Sava, Mioara Bahna, Cornelia Ionescu Ciurumelea, Nina Beldie, Ecaterina Chifu, Ştefania Pavelescu Selegean, Laurenţiu Selegean, Genovel Frăţilă, Costel Suditu, Dan Manciulea, Sorin Călin, Nicolai Tăicuţu şi Valeria Manta Tăicuţu. Înainte de a se trece la programul propriu zis a avut loc un micro recital de pian susţinut de Florin Boroghină, urmat de un moment de reculegere în memoria scriitorului Gheorghe Istrate, ce s-a stins pe data de 2 septembrie a.c. la vârsta de 77 de ani.
Conform programului anunţat, se lansează cartea de versuri „Gravuri de ocazie” a poetului buzoian Nicolae Pogonaru. Prezentarea acesteia este făcută de Lucian Mănăilescu şi de Tudor Cicu. Apoi, autorul citeşte două poeme din acest volum. După acest moment, urmează „Podiumul poeţilor buzoieni”, în care fiecare invitat este rugat să citească ceva din propria creaţie. Rând pe rând, citesc Dumitru Pană, Tudor Cicu, Emil Niculescu, Stan Brebenel şi, din nou, Nicolae Pogonaru.
Urmează un intermezzo muzical, avându-l ca protagonist pe cantautorul Dan Manciulea, prozator şi autor al versurilor unora dintre cântece. După aceea este lansată, din partea gazdelor,cartea de versuri „şi cum vă spuneam…” a lui Nicolai Tăicuţu. Prezentarea este făcută de Petrache Plopeanu printr-un expozeu extins. Autorul citeşte un poem, după care doreşte să audă versurile sale recitate de altcineva, aceştia fiind: Cornelia Ionescu Ciurumelea, Ştefania Pavelescu Selegean şi Costel Suditu. Se continuă cu „Podiumul poeţilor râmniceni”. Au citit, rând pe rând: Cornelia Ionescu Ciurumelea, Nina Beldie, Costel Suditu, Camelia Manuela Sava, Ştefania Pavelescu Selegean, Genovel Frăţilă, Ecaterina Chifu, Laurenţiu Selegean, Nina Plopeanu, Mioara Bahna, Sorin Călin şi Valeria Manta Tăicuţu. Manifestarea se încheie cu un nou intermezzo muzical oferit de Dan Manciulea.
A consemnat Stan Brebenel.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share