Căruța cu virgule – Șpaga – un mod de viață


Există un curent de idei care spune că, pentru a supravieţui vremurilor grele şi cotropitorilor de tot felul, românul a trebuit să se descurce cum a putut mai bine. Obligat să facă faţă diverselor obiceiuri ale acestor popoare – migratoare sau nu – românul a trebuit să se adapteze stilului de viaţă dintr-o anumită perioadă.
Şi aşa s-a născut aşa-zisa ,,şmecherie” românească. Istoric vorbind, se pare că aceasta s-a împământenit mai tare în timpul ocupaţiei otomane. Atunci, pentru a-i îmbuna pe ,,taxîldari”, rumânii plătitori de biruri grele trebuiau să mai dea în plus şi un ,,peşcheş” sau ,,ciubuc” iar la nivel mare, acestea se dădeau de către boieri către Înalta Poartă pentru a obţine ranguri mai mari sau chiar pentru a ajunge domnitori. Cea mai mare amploare a acestui fenomen s-a înregistrat însă, se pare, în timpul regimului fanariot, când acest fenomen devenise o plagă a societăţii. Cu toate că au existat şi unii care au încercat să elimine astfel de practici (Ţepeş, Cuza), aceştia au fost înlăturaţi, ,,maziliţi” de către cei pe care astfel de atitudini îi deranjau. Cu timpul, această practică a datului/luatului mitei (devenită recent şpagă) a devenit ceva normal, ca respiraţia, ca mersul pe bicicletă, adică odată învăţat acest lucru, nu se mai uită niciodată. Şi uite-aşa ni s-a dus nouă românilor vestea că, deşi avem o ţară bogată şi frumoasă, e mare păcat că e locuită şi că trebuie să dai şpagă pentru a locui în ea. Şpaga ne urmăreşte de la naştere şi până la moarte. Trebuie să dai şpagă să te naşti. Să te naşti, dar nu oricum ci să te naşti normal, sănătos, fără complicaţii sau malformaţii. Trebuie să dai şpagă să intri la grădiniţă, la o şcoală bună, să ai parte de un loc în cămin ca student. Trebuie să dai ,,ceva” să ocupi un loc de muncă, chiar dacă talentul, inteligenţa sau pregătirea ta te recomandă de la sine pentru acel post. Dacă nu dai nimic, acestea vor rămâne doar rubrici în C.V-ul tău. Trebuie să dai la doctor să te bage în seamă, să poţi să te faci sănătos sau-doamne fereşte !- să mori frumos. Trebuie – în sfârşit – să dai la preot să vrea să te îngroape şi să-ţi mai facă şi o slujbă frumoasă. Deci, putem spune că noi românii avem ,,boala” asta în sânge, ne urmăreşte toată viaţa şi nu se ştie dacă ne vom lecui vreodată. Aşa că, având în vedere cele de mai sus, nu văd de ce atâta agitaţie în ultimele zile pe tema acestui ,,mare caz de corupţie”cu cârnaţi şi caltaboşi. Nu cred că cineva din ţara asta şi-a imaginat vreo clipă că lucrurile merg altfel decât am văzut în filmuleţele acelea. Nu cred – de asemenea – că toţi cei care se agită pe la talk-show-rile tv comentând cu ochii injectaţi de furie şi arătând acuzator cu degetul, sunt aşa de puri şi albi ca zăpada încât să aibă puterea morală să arunce cu piatra în cei incriminaţi. Haideţi, domnilor! Ce dracu’! Ne jigniţi inteligenţa (atâta cât a mai rămas)! Aşa se fac treburile, marile afaceri, aşa se câştigă licitaţiile, la toate nivelurile (nu pe e-licitaţii.ro)! Numai că, acest caz a devenit public numai şi numai din motive politice.
,,-Dom’ le, ai văzut? I-a prins pe-ăia cu şpaga! Am văzut! Dă-i dracu’ că au fost fraieri!”
Asta spune ,,vocea străzii”. Nişte fraieri pentru că, în calitatea pe care o aveau, s-au coborât la un nivel atât de jos, încât să facă astfel de ,,manevre” într-un loc public, fără cele mai elementare măsuri de precauţie. Nişte fraieri pentru că au fost prinşi cu cârnaţi şi caltaboşi, în timp ce alţii au devalizat bănci sau au vândut fabrici întregi fără să-i doară capul în vreun fel. Nişte fraieri pentru că au ignorat total faptul că, miniştri în funcţie sau nu, pot fi urmăriţi de servicii – secrete sau nu – mai ales în contextul politic existent. Nişte fraieri pentru că nu şi-au dat seama că filmările respective nu pot fi folosite ca probe împotriva lor într-un eventual proces, atât timp cât flagrantul nu s-a realizat. Pentru că, juridic vorbind, nu s-a dovedit că în plicul respectiv au fost bani. Şi chiar dacă au fost, ar fi trebuit ca ei să fie marcaţi ca fiind ,,MITĂ”. Apoi, în momentul primirii plicului, cei doi ar fi trebuit arestaţi imediat, fiind prinşi în flagrant. Şi în sfârşit, au fost fraieri pentru că, dacă tot voiau să facă un ,,şmen” măcar să-l fi făcut mai ,,baban”. Oricum, ca imagine, scopul a fost oarecum atins până la urmă. Adversarii guvernului au acum motive să strige: ,,Iată! Acest guvern este unul de şpăgari şi trebuie să plece!” Deci, dacă nu s-a reuşit cu moţiunea, ar putea merge cu cârnaţi şi caltaboşi! Tradiţional românesc 100%… Ia şi-nvaţă coană Europo!
Deşi zdruncinat serios, nu cred că acest guvern va cădea când vrea Băsescu sau Geoană, ci când va vrea Iliescu. Tăriceanu îşi va duce crucea mai departe. Îi va fi greu, dar atât timp cât a câştigat ca aliat pe tătucu’ Iliescu nu va avea mari griji. Doar Geoană va rămâne ,,încă cătrănit” până la ,,marea debarcare” din partid.
Iar în România lucrurile vor merge ca şi până acum şi ne vom închina în continuare la ,,şpaga noastră cea de toate zilele”…

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share