Spații culturale nr. 50 – La aniversară


10 ani de la prima apariție, 50 de numere trimise în lume fără sincope, odată la două luni, nu înseamnă puțin lucru pentru o revistă apărută într-un oraș mic de provincie și susținută cu fonduri de la bugetul local.
Revista „Spații culturale” nu și-a dorit să reinventeze literatura, ci s-o promoveze. A prezentat, orașului și țării, creații valoroase, aparținând unor scriitori contemporani, care se luptă cu vremea, cu vremurile și cu lipsa de apetență pentru lectură, care a devenit o boală cronică a spiritului românesc (de fapt, boala e veche, dar parcă niciodată nu a fost atât de agresivă). Revista și-a recunoscut cu onestitate limitele, dar a luptat pentru depășirea lor. Nu s-a mulțumit cu aburul mediocru și călduț pe care-l emană, inevitabil, o revistă care nu apare în capitală și care este nevoită, pentru a supraviețui, să țină cont de gloriile și de orgoliile locale.
A pierdut din „oamenii începutului de drum”, a câștigat alții, a găsit colaboratori importanți și generoși, care nu au cerut plată pentru lucrările trimise spre publicare, și-a schimbat/ îmbunătățit aspectul (fără să afecteze considerabil forma inițială) și, lucru pe care trebuie să-l recunoaștem, a fost o revistă care și-a menținut identitatea.
În paginile revistei „Spații culturale” au fost publicați zeci de poeți: Maria Pal, Aida Hancer, Silvia Miler, Octavian Mihalcea, Al. O. Vintilă, Elisabeta Isanos, Paul Blaj, Viorica Răduță, George L.Nimigeanu, Eugenia Țarălungă, Laurențiu Ciprian Tudor, Daniel Drăgan, Traian Gh. Cristea, Gheorghe Istrate, Diana Trandafir, Mihaela Malea Stroe, Dumitru Pană, Florentin Popescu, Costel Bunoaica, Cosmin Pârghie, Ofelia Prodan, Lucian Mănăilescu, Ion Roșioru, Petru Scutelnicu, Victor Munteanu, Paul Spirescu, Petru Solonaru, Passionaria Stoicescu, Ioan Prăjișteanu, Florin Dochia, Viorica Petrovici, Adrian Munteanu, Adrian Botez, Calistrat Costin, Ion Beldeanu, Diana Caragiu, Lucia Dărămuș, Laurențiu Belizan, Mihaela Grădinariu, Adrian Erbiceanu, Nicolae Teoharie, Florin Costinescu, Ignatie Grecu, Costel Suditu, Dan Dănilă, Nicolae Pogonaru, Costel Stancu, Cristina Ștefan, Diana Dobrița Bîlea, Teo Cabel, Angi Melania Cristea, F. M. Ciocea, Miruna Mureșanu, Emil Niculescu, Mihaela Aionesei, Constantin Bucur, Mircea Teculescu, Magdalena Hărăbor, Șerban Georgescu, Marian Ruscu, Camelia Iuliana Radu, Nicolas Bratu, Marcel Mureșeanu, Nicolae Mihai, Mariana Cabel, Victoria Milescu, Irina Lucia Mihalca, Monica Mureșan, Florea Costache, Virgil Diaconu, Mihai M. Macovei, Ani Bradea, Daniel D. Marin, Melania Cuc, Ion Lazu, Nicolae Gâlmeanu, Iuliana Paloda Popescu și mulți alții, debutanți sau consacrați.
L-am avut alături, pe parcursul celor 10 ani, pe maestrul Radu Cârneci, director de onoare al revistei; domnia sa, în ciuda vârstei și a stării precare de sănătate, a ajutat revista cu sfaturi, cu materiale de calitate și cu o discretă, dar permanentă publicitate în lumea literară românească.
Am avut alături câțiva scriitori – colaboratori permanenți, talentați și serioși, fără de care nici o publicație care se respectă nu poate rezista: Leo Butnaru (traduceri), Doina Cernica (povești de călătorie), Diana Vrabie (critică și istorie literară), Adrian Munteanu (poezie și memorialistică), Magda Ursache (eseistică), Virgil Diaconu (eseistică, poezie), Florin Dochia (eseistică, poezie), Mihaela Malea Stroe (eseistică, poezie), Ionel Popa (critică literară), Ionel Necula (critică literară).
Ne-au trimis număr de număr materiale – îndeosebi critică de întâmpinare – voci cunoscute în spațiul literar actual: Marius Manta, Petre Isachi, Octavian Mihalcea, Ionel Popa, Ion Roșioru, Ioan Dănilă ș.a., iar, dacă adăugăm rubrica intitulată „raftul de cărți” a poetului Nicolai Tăicuțu și prezentările de carte semnate de membrii colectivului redacțional, se poate spune că revista și-a respectat promisiunea dintâi, aceea de a face cunoscute creațiile importante strânse în volume și tipărite în ultimii ani.
Altă politică decât cea a bunului gust și a calității nu s-a făcut în cele 50 de numere ale revistei. Cu toate acestea, deși viața politică din patrie a rămas departe, n-am putut construi (și nici n-am vrut) un turn de fildeș, unde să nu ajungă zgomotul lumii dinafară; am avut grijă să nu ne transformăm în tribună a partidelor politice, chiar cu riscul pierderii subvențiilor de publicare. Spre cinstea lor, autoritățile locale nu ne-au impus restricții, nu ne-au cerut luări de poziție partinice și nu ne-au făcut control la political correctness, astfel încât putem mărturisi că am avut deplină libertate de exprimare și că nu s-au supărat pe noi („noi” înseamnă colectivul redacțional) decât vreo câțiva grafomani/ veleitari, pe care i-am respins fără pic de mustrare de conștiință ori regret.
La ceas aniversar, le mulțumim colaboratorilor permanenți, le mulțumim colaboratorilor ocazionali, le mulțumim redactorilor care au fost alături de revistă o vreme și apoi și-au găsit ceva mai bun de făcut. Și, nu în ultimul rând, trebuie să aducem mulțumiri domnului Sorin Cârjan și Consiliului Municipal, datorită cărora la Râmnicu Sărat a apărut, timp de 10 ani, revista „Spații culturale”.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share