Fărădelegea lui Călin – Tir cu acul


Tremurat pe unii când le vine sorocul de bilanț….
Aici suntem până la capăt americani. Din capul locului până în capătul Al. 5, Art. 140, metoda lor primă constituțională pentru senatori a fost copiată și este aplicabilă sub forma următoare: ,,Curtea de Conturi se înnoiește cu o treime din consilierii de conturi numiți de Parlament, din 3 în 3 ani, în condițiile prevăzutte de legea organică a Curții.” Era lesne de adus aminte, așa ceva se reține imediat, mai ales când cifrele statului într-o funcție îți dau o neliniște cetățenească firească, multiplul lui trei te pune serios pe gânduri, parcă ți-ai dori și tu…: Al. 4 – ,,Consilierii de conturi sunt numiți de Parlament pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit….” Consolare finală tardivă, o astfel de ,,stare” duce la năravuri sigure, an de an același plan bugetar, aceleași chipuri, aceeași bunăvoință…, aplecare cuviincioasă…. Mai că se dă săru’mâna: Al. 1 – ,,Curtea de Conturi exercită controlul asupra modului de formare, de administrare și de întrebuințare a resurselor financiare ale statului și ale sectorului public. În condițiile legii organice , litigiile rezultate din activitatea Curții de Conturi se soluționează de instanțele judecătorești specializate.” Nu se înțelege clar care activitate, a lor, despre abuzurile datorate excesului de zel, comportamentale, extralegale sau a celor controlați? Necunoștința mea merge mai departe și chestionează rostul Al. 3 – ,,La cererea Camerei Deputaților sau a Senatului, Curte de Conturi controlează modul de gestionare a resurselor publice și raportează despre cele constatate.”: 1, fiindcă ar exista deja în Al. 1 sub forma financiară pentru sectorul public, dar tot de stat, 2, pentru că gestionare înseamnă tot administrare….
Gură cască…. La…. Uimit a fost și domnul Traian Cristea despre ale mele…, mirat sunt și eu la citirea Art. 141. Chit că numărul este multiplu de trei (!). ,,Consiliul Economic și Social este un organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înființare, organizare și funcționare.” Un indiciu măcar….
Mă ia cu friguri. La ambiguitatea literelor de aici atât lipsea: Art. 142, Al. 1 – ,,Curtea Constituțională este garantul supremației Constituției.” Nu și a celorlalte legi? Vai! Iar 9 ani, schimbări la trei ani de câte 3 judecători după rețeta ,,trei a’ mei”: deputăței, senatorei și președinței!
Ar trebuie să fiu indignat, da’ ei tot cum știu fac, au impresia că cerințele din Art. 143 sunt suficiente pentru deciziile cruciale luate în numele și pe pielea, noroc că-i tăbăcită, poporului. Cerințe, acolo…: ,,Judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățămâontul juridic superior.” Moralitate nu trebe’? Da’ 18 ani or fi de-ajuns?

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share