Fărădelegea lui Călin – Vraj(b)a de final


Magi de la apusul soarelui, nobile fețe ce-au îngăduit din bonomie slugilor de pe arie să-i viziteze odăile. Cu moderație.
Podul meu de speranțe stă agățat de-un stâlp de terasă rustică sub care s-a aciuat toată suflarea înțeleaptă a țării spre a-l aghezmui cu mai aspra noastră busuioacă în numele tratării…. Două plești căzute pe capul nostru din cerul azuriu al căpătării, două șanse enorme de-a preschimba sapa-n volan și mămăliga-n caviare, discutată de la un capăt la altul de țară cu patimă, întretăind optimismul și pesimismul în punctul nevralgic al paharului de pe prispa privatizaților începutului de mileniu 3. O amintire vulgară, analfabetă, sărăcăcioasă, unde problematicile Art. 148, Integrarea UE, zăceau pe ulițele celor mai izolate cătune, în guri fără danturi, privite din dosul lentilelor cu număr crescut de dioptrii, batjocorit din neștiință, exagerat din tot atâtea motive, un popor dus cu lanțul ca vaca dimineață la pășunat de tipi costumați ce arvuniseră viitorul deja, sperând că cireada de-o mână cu bățul de la spate e-o grămadă de dobitoace. Așa și era. Dezmeticeala nu s-a produs nici azi, ,,boala” este mai țesălată, mai parfumată…, însă nu știe încă pe ce pajiște ajunează și mai ales de ce. De le știam anterior mi-ar fi țâțâit inima ca în pragul unei spaime. Al. 1: ,,Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuții către instituțiile comunitare….” Care atribuții, câte, de ce importanță? Poate chiar pe cea de Președinte într-un viitor…. Restul, uzanțe pregătitoare. Câteva cu semnificație scăzută.
Art. 149 idem. Cum că aderarea la NATO ,,… se face prin lege adoptată în ședința comună a Camerei….” Bieții țărani! Se gândiseră ei că vor avea măcar un cuvânt de spus….
Art. 150. Nedreptăți au fost și vor fi încă. ,,Revizia” Constituției rămâne un drept privilegiat, greutatea decizională a cetățenilor de rând este de 5000 de ori mai mică față de al unui parlamentar, de un milion mai mică față de al unui guvernant și de 23 de milioane mai mică în comparație cu a Președintelui. În Al. 2 opțiunea lor ,,se echilibrează”, se condiționează semnatarii petiționării a aduna cele 500.000 minime din cel puțin jumătate dintre județele țării: ,,… iar în fiecare din aceste județe sau în municipiul București trebuie să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative.”
Art. 151 schițează adoptarea de către Camere a proiectului de schimbare a Constituției, iar Art. 152 pune limite, vremelnice și ele până la un nou gând omenesc de organizare socială, bune de ținut minte: ,,(1) Dispozițiile prezentei Constituții privind caracterul național, independent, unitar și indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independența justiției, pluralismul politic și limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.” Măcar pentru a coborî numeric până la Integrarea europeană, acolo unde cedările, mai devreme sau mai târziu, vor afecta litera…. În privința spiritului….
Ultimul titlu, cu număr opt, cuprinde câteva mențiuni despre când și cum va deveni noul cod al României, asta la Art. 153, abrogă pe vechiul din 21 august 1965 (sper să țină și el măcar 38 de ani), lasă în uz legile existente, chiar pe cele antice și de demult, dacă nu intră în conflict cu prevederile noi (Art. 154), îngăduie ,,hoaștelor” rămase la conducerea Curții supreme de Justiție să mai meargă o tură și lasă soluțiile celor de la Curtea de Conturi pe mâna instanțelor judecătorești ordinare (Art. 155).
Pentru o așa abordare, las vouă, pământenilor români, în grijă finalul: ,,ART. 156, Republicarea Constituției: Legea de revizuire a Constituției se publică în Monitorul Oficial al României în termen de 5 zile de la data adoptării. Constituția, modificată și completată, după aprobarea prin referendum, se republică de către Consiliul Legislativ, cu reactualizarea denumirilor, dându-se textelor o nouă numerotare.”

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share