Fărădelegea lui Călin – Skeleton


Am și gătat-o? Și-acum, încotro? Mă întorc la ăi bătrâni și antici, poate la ei, până voi reveni la cotidiene, voi da de acel strop de sapiențialitate, poate nu.
Hammurabi, legiuitor temut, regulatorul problemelor puține, dar prea mult reeditate pe la judecăți plictisite. ,,Ce reclami, omule liber?”; ,,Sclavul acesta m-a lovit!”; ,,Să….”; ,,Ce pedeapsă a primit ăla de ieri? șoșotește înțeleptul scribului de ședință.”; ,,Nu știu, că….”; ,,Să i se taie un deget!”; ,,Luminate, e puțin! M-a lovit cu toată palma!”; ,,Atunci, pentru așa sfruntare, să i se taie toate degetele!” Și se sluțiră bieții robi de toate cele, de cetatea toată se umpluse de invalizi, fără să se mai poată deosebi hoțul de bătăuș, criminalul de adulterin…. La astfel de priveliște un new kid in town a spus stop și de la capăt, preumblat prin lumea-i a scos plaivazul și dă-i cu notarea. Inegal, drastic, criminal….
Cum de altfel sunt toate codurile ce-au urmat, sperând să pună la adăpost pe exact acei ce-l făuriseră și afinilor. Epocile mileniului trei și doi de acum patru și cinci mii de ani nu se deosebesc radical de clipele de acum, un factor declanșator a scos la iveală măsurile de ponderare și echilibrare a exceselor, a greșelilor cu intenție și fără, a unor situații pentru care ginta, tribul, grupul nu inventaseră o rezolvare. Am folosit cele trei cuvinte și voi explica. Inegal – măsuri extreme pentru fapte nu cu mult diferite; drastice – parte dintre stipulările dăltuite în piatră aplică pedepse dure; criminal – se lua viața cu multă ușurință în aproape jumătate din cod. Doar pentru o acuză fără dovadă ți se încheiau socotelile imediat, reversul, dovedind acuza primeai bani. Revoltător de inic. Vorbea gura așa de florile mărului? Ba! Judecătorul prins că a decis greșit, fie cazul încuviințării scurtării de cap, era pus a plăti ,,de douăsprezece ori cât a impus el acuzatului și nu i se va mai permite să judece.” Așadar prețul a 12 inși. De întors din morți a unuia și adaos a încă 11… nu se poate, totuși, o evaluare matematică în bani, în parte, există în codul de față: ,,Dacă un bărbat lovește o femeie însărcinată, iar aceasta pierde sarcina, el îi va plăti zece șekeli.” 0-9 luni – 10 șekeli. Asta pentru unul nenăscut, înmulțit cu oricare multiplu de nouă ajungem la antica și de demult valoare a unui individ.
De tipul complementar al chestiunii cu acuzarea se înscrie și o ramură a agriculturii: ,,Dacă cineva își lasă grădina în seama unui grădinar, iar acesta își face treaba bine timp de patru ani, în al cincilea an proprietarul e obligat să ia parte la grădinărit; Dacă grădinarul nu și-a făcut treaba bine, iar plantele suferă, el va plăti pierderea în funcție de producția vecinului.” A încredința cuiva o parcelă de teren era și atunci un obicei, doar că nu se specifică în clar în ce condiții. Planta proprietarul, iar grădinarul stropea, plivea, culegea legumele și i le ceda, motiv pentru care se remunera ,,treaba bine” făcută sau semăna grădinarul fără plată și i se mai punea în cârcă și pierderile? Dar dacă vecinul nu obținea nici el nimic, i se returna proprietarului nimic?
Să fiți siguri că reprezentările de oameni cu mâinile amputate nu vizau un defect din naștere, ci inși ce și-au lovit tatăl, iar dez-urechiații erau sclavi cu apucături violente, loviri numai, asupra oamenilor liberi. Nu se aplică la oameni de același fel, dădeai în șef, plăteai cu pielea biciuită de șaizeci de ori. Dădeai în coleg, trebuia să ai pregătită o ,,mină” de aur. Hoțul prins era ucis pe loc, constructorul al cărui edificiu se dărâma și omoara pe beneficiar este killer-it, dar scapă dacă ia viața fiului proprietarului. Fiu pe fiu cere!
Cu măritișul mai sunt câteva paragrafe, cu familia, adulterul, violul, părăsirea domiciliului, neconsumarea actului sexual…. Câteva repere pentru un trai mai….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share