Fărădelegea lui Călin – Rogodele


Ca termen luat de unul singur i se poate atribui o alternativă….
,,Proprietatea este publică sau privată.” – Art. 136, Al. 1. Deducțiile logice te împing automat la ori, ori, dar țara asta le deține pe ambele, prefer, de aceea, o altă variantă. Și dorința mea este ca între cele cinci măcar echitate să fie, egalitate de expunere, nu cea publică trei și jumătate, iar privata doar un alineat și jumătate, concis. Diferențele continuă și când se spune ,,(2) Proprietatea publică este garantată și ocrotită prin lege și aparține statului sau unităților administrativ-teritoriale.” și ,,(5) Proprietatea privată este inviolabilă, în condițiile legii organice.” Există un interes pentru ce este al cetățeanului, stipulate în Al. 3 și 4, în 3 se fixează bogățiile de interes public, cam tot ce mișcă în aer pe și sub pământ dacă se hotărăște că fac obiectul exploatării ,,cu folos”, iar în 4 toate acestea, plus alte bunuri sunt depuse dedesubtul lui ,,inalienabil” și manipulat după voie spre uz unora… agreați.
Am dat cu mâna de bani. Da’ ai statului. Nu cred în terți, nu cred în onestitatea insului și metodelor lui în afara jocului de doi, capitalist. Ce-ar căuta astfel în treburi entități neproductive, din ce în ce mai neexperimentate? Dar asta-i doar o reminiscență pentru Art. 135. Art. 137 spera la joncțiunea cu marea Europă din acea vreme la nivelul monetar, crezând că adoptarea euro ne poate transforma din popor arhaic în ultra modern, civilizat până în măruntaiele ultimului cătun, Adrian Năstase, cel cu parafa de prim-ministru, Iorgovan sau cine i-o mai fi fost naș Constituției, deduseseră că asta este metoda prin care o nație devine mai elevată, sărind din căruță direct în avion. S-au înșelat, sălbăticia încă bântuie toate cărările…, Al. 1: ,,Formarea, administrarea, întrebuințarea și controlul resurselor financiare ale statului, ale unităților administrativ-teritoriale și ale institutților publice sunt reglementate prin lege; (2) Moneda națională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. În condițiile aderării la Uniunea
Europeană, prin lege organică se poate recunoaște circulația și înlocuirea monedei naționale cu aceea a Uniunii Europene.” După citat, la o a doua vizualizare am rămas profund dezamăgit, fiindcă n-ar fi atât de dureros ca ungurii, parte în istoria României, să devină stăpâni pe Ardeal, cât leul nostru să dispară definitiv. Și așa este umilit zilnic de schimburile și variațiile monetare.
Huliți-i mai puțin pe opozanți, uneori văd mai bine ce lipsește celor de la putere. Au dreptate când atenționează efuziunile populiste spre ponderare, pensiile, salariile, investițiile în infrastructură au nevoie de predictibilitate. Bine opinează Art. 138, Al. 5: ,,Nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare.” În cazul Al. 3 pot să se liniștească, nu-i grabă dacă parlamentarii colegi majoritari nu se omoară a da aparatului statal un nou exercițiu financiar, cel vechi…: ,,Dacă legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat nu au fost adoptate cu cel puțin 3 zile înainte de expirarea exercițiului bugetar, se aplică în continuare bugetul de stat și al asigurărilor sociale de stat ale anului precedent, până la adoptarea noilor bugete.”
Mai încape un articol: 139. Din nou doar finalul Al. 3, cu adresă directă la buzunarul celor ce devin participanți la strângerea și răspândirea banilor acumulați din miile de contribuții, naivi toți că este chiar așa cum stă scris: ,,Sumele reprezentând contribuțiile la constituirea unor fonduri se folosesc, în condițiile legii, numai potrivit destinației acestora.” De-aia se întreabă șoferii unde-s banii lor și de ce nu se uzează pentru drumuri mai bune, mai lungi…, fiindcă spune legea…. S-o credem noi!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share