Fărădelegea lui Călin – Dușumele


Eu, persoană nedusă prin lume, nici n-aș fi avut ce afla, constat că nu-i deloc rău să stai pe-acasă, unele, altele le prinzi din zbor….
Tot de pe la televizie. Încât crezare să nu dau vorbelor de prisos. Cum rar în Constituție este uzat ,,rolul”, Art. 131 te îndeamnă din curiozitate să-l parcurgi rând cu rând: ,,(1) în activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept și libertățile cetățenilor.” Dacă trec la Al. 2…, dar mai bine după câteva…. Nu-mi trebuie mult să rememorez un episod, de altfel istorisit cu altă ocazie, unde acest, însă nu pot spune cu precizie ce este, de aceea suspensiile…, departament a acționat în slujba mea ca cetățean. Chipurile. Fiindcă la bările americane, cei presupuși la Al. 1 și stipulați abia la Al. 2, au acțiuni în folosul statului, n-am reminiscențe sinaptice cu vreun procuror dedat la milă pentru semen, sărindu-i în ajutor, cum un comisar de poveste acuză, procurorul nu-i mai breaz. Precum în pricina care degeaba a strâns 30 de păgubiți, cazul meu, după un interogatoriu formal de zece minute cu fiecare, a conchis că doamna ,,de Albu” nu se face atât de vinovată. Nup-ul ei stă bine mersi în sertar, iar ea la băi la Balta cea Albă. Atracție coloristică. Al. 3 ne lămurește: ,,Parchetele funcționează pe lângă instanțele de judecată, conduc și supraveghează activitatea de cercetare penală a poliției judiciare, în condițiile legii.”
Una lămurită, alta la rând. Art. 132 pune botniță oricărei guri rele, tuturor celor ce pricep doar ce doresc, starea de normalitate este aceea a subordonării: ,,(1) Procurorii își desfăsoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiției.”
Numerele astea ciudate…. Predilecția spre cele prime…: Art. 133, Al. 2 – ,,Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, din care….” Printre alte lucruri anormale și titulatura acestui articol: Rolul și structura. O singură stipulare pentru rol, Al. 1, ,,Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiției.”, șase pentru structură: 9 judecători, 5 procurori, ministrul de justiție, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al Parchetului. Doi reprezentanți ai societății civile. Aleși cum, de către cine?
Daraveri. Că n-o fi atribuția confundabilă cu rolul. De ce nu? Oricum, mari proiecte de conducere și protecție nu găsim amintite în Art. 134. Dar o întărire că sinonimia este cât se poate de viabilă avem în Al. 2: ,,Consiliul Superior al Magistraturii îndeplinește rolul de instanță de judecată, prin secțiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor și procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organică….; … (4) îndeplinește și alte atribuții stabilite prin legea organică, în realizarea rolului său de garant al independenței justiției.” Ba rolul spre atribuție, ori atribuție către rol.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share