Fărădelegea lui Călin – Dandanale


Ani lungi de tranz… Tranzacții, înșelătorii și….
Îi trebuia un capitolaș economiei, acolo, cât de mic. Prea mic, prea insignifiant. De-ar fi fost doar un adaos aruncat în scârbă celor amintite anterior. Poate chiar este de avem un stat atât de stufos, atât de chitit pe alte priorități, numai pe om și facerile lui manuale nu. Sec, sau la obiect cum ne complacem în a da greutate emisiilor noastre verbale, Art. 135, Al. 1 decretează: ,,Economia României este economie de piață, bazată pe libera inițiativă și concurență.” Sper să nu vă supărați dacă o să abuzez de un strop de migală asupra continuării, un alineat 2 cu 7 itemuri, debutant cu ,,Statul trebuie să asigure:”
Punctul a): ,,libertatea comerțului, protecția concurenței loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producție;” Acușica, ian să analizăm. Comerț liber, nimic mai normal, dar la ramura asta se rezumă toată economia, pe ea o pui în funtea listei? Zău așa…. Protecția concurenței libere…, să pricep că se referă la partea în care veghezi ca unul să nu-i dea în cap celuilalt sau să nu ia caimacul plusului-valoare doar o persoană. Aha, ajungem spre final și la muncă…. Formarea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producție. Păi în maniera de față oricine poate ciocăni cu vehemență la ușa statului pentru a cere cele necesare oricărei inițiative, dex-ul indică destul de limpede: ,,Valorifica – … a folosi în procesul de producție anumite materii prime care duc la realizarea unor produse de valoare mai mare.” Să țineți minte!
Punctul b): ,,protejarea intereselor naționale în activitatea economică, financiară și valutară;” Necesita precizarea finală ,,… internațională” sau nu? Sigur, altfel ce să caute acel interes…, chiar dacă nu se știe nici până azi în ce constă.
Punctul c): ,, stimularea cercetării științifice și tehnologice naționale, a artei și protecția dreptului de autor;” Acum chiar sunt în încurcătură. Ce înseamnă tehnologie națională? Cumva războiul de țesut, da’ ăstuia i s-a pus deja motor, până și vârtelniței, fusul…? Lupul dacic cu propulsare în univers? Național? Desuet! Hai că-i înjur de Smiley! Sau Moga și Bănică! Să ne dea, fiindcă se tot laudă, banii pe toate difuzările de la toate radiourile și televiziunile ,,naționale”, observați, aici se fac că plouă. Ori or fi încurcat, au pus în urmă și trebuia aici.
Punctul d): ,,exploatarea resurselor naturale, în concordanță cu interesul național;” Mișto de noi. Da’ pădurile, da’ petrolul, aurul… împrăștiate pe nimic, care-i acel avantaj, căci asta se vrea interesul, ceva mai mult din mai puțin în punga noastră din ale străinilor.
Punctul e), ,,refacerea și ocrotirea mediului înconjurător, precum și menținerea echilibrului ecologic;”, devine inutil când iei un deal întreg de copaci și declari că ești și mai bogat, și respiri același aer curat, admiri aceleași minunății, protejezi un întreg habitat…. Șmecheri băieții! Ne momesc cu reparațiunile ca să nu luăm în seamă cronologia firească și formularea corectă: menținere, ocrotire, refacere. De la caz la caz. Că n-om lua-o de la începuturi, ca după catastrofă.
Punctul f): „crearea condițiilor necesare pentru creșterea calității vieții;” Presupun că realizarea tuturor celor din urmă duc automat la îndeplinirea acestui deziderat.
Punctul g), dar să nu plecați mintal la…, ,,aplicarea politicilor de dezvoltare regională în concordanță cu obiectivele Uniunii Europene.”, îmi duce mâna dreaptă spre frunte pentr-o cruce mare: dea Domnul….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share