Cenaclul Alexandru Sihleanu – 9 Septembrie 2017


AMINTIRI… AMINTIRI… ÎN ZI ANIVERSARĂ

Sâmbătă, 9 septembrie, după „Zilele Râmnicului”, cu proiectul „Scriitori râmniceni” şi festivitatea de premiere la Festivalul Internaţional de Creaţie Literară „Titel Constantinescu”, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, revine, cu acelaşi Matincă Costea, „tânăr şi ferice”, care a susţinut, la cafeaua literară, un moment de divertisment, pentru îmblânzirea spiritelor, cu un monolog de Florin Scărlătescu, „Scrisoare la înaltă promisiune”, un monolog de Ion Măgârdiceanu, „Birocratul”, un pamflet, culegere, „Celofibra” şi… aplauze pentru prestaţie. Cu melodii de dragoste a continuat invitatul special Manea Agheană şi chitara sa, fiind ziua de naştere a dnei Valeria Popa, care s-a oferit şi lector de serviciu, cu un fragment, dintr-un proiect mai amplu, un viitor roman: „Aş vrea să-i spun Chipul din oglindă, dar mai reflectez.” Dna Valeria Popa, numită de colegi, pe bună dreptate, dna fabulei, a dovedit că are şi talent de povestitoare. Astăzi, din ceea ce a citit, dovedeşte curaj şi ambiţie de a scrie un roman, cu un titlu interesant, amintiri depănate ca lâna de pe fuior. Volumul de muncă fiind mare, îi dorim putere de muncă şi aşteptăm cu interes finalul lucrării.
„La mulţi ani, dnei Valeria Popa! Aştept de la dânsa fabulă. Criticul citind pe dungă, îi bună că n-a fost prea lungă. Nu m-a convins cu ceea ce a citit astăzi. Fac o paranteză. Pentru prima dată suntem şi noi în revista epigrama. Citez din revista EPIGRAMA: Concurs Top epigrama, tema: Frumuseţea-i trecătoare. Deşi un pic stereotipe, epigramele au fost foarte bune, confirmând ideea acestui concurs. Iată, cenaclurile scot nume noi, descoperim un Viorel Dodan la Râmnicu Sărat – A zis unu-o vorbă mare:/ Viaţa trebuie trăită!/ Frumuseţea-i trecătoare,/ Doar prostia-i infinită! (…), iar juniorii de la Râmnicu Sărat (AL. SIHLEANU) sparg gheaţa, predând lanterna roşie argeşenilor de la AG PE RIME.” (Dumitru Hangu)
„Am ascultat cu interes, atenţie şi plăcere ceea ce ne-a prezentat dl Matincă, care şi de data aceasta ne-a descreţit frunţile şi ne-a înveselit dovedindu-şi harul. Despre lectura dnei Valeria Popa: eu privesc altfel această scriere. De ce spun acest lucru? Eu am citit cu plăcere scrierile dnei Popa. Dânsa are talent şi ca prozatoare. Acum d-ei cred că păţeşte asemănător mie când vreau să scriu proză lungă. Povesteşte frumos, te impresionează construcţia epică şi procedeele folosite. Cred că s-a angajat într-un război prea mare. Trebuie să-şi verifice mijloacele cu care lucrează. Şi atenţie la folosirea timpurilor verbale. Mi-a plăcut o chestie, cu valoare de aforism: ,,Amintirile sunt candele aprinse care luminează trecutul.” Scrierile d-ei creează o atmosferă de basm. O felicit pentru curajul de a scrie proză lungă. Dacă-n fabulă e-ntop/ Şi-şi atinge al ei scop,/ Şi în proză dna Popa,/ Să nu-i spună Hangu, hopa! ” (Mihai Constantinescu)
„Fac întâi o paranteză, o caracterizare a evenimentului anterior, mă refer la Festivalul de Creaţie Literară Titel Constantinescu: orizonturi spirituale, porţile culturii larg deschise, ,,Glas râmnicean”, muzică, umor, oameni talentaţi, premii. Revenind la ordinea de zi, mi-a plăcut cel mai mult monologul ,,Birocratul”. Legat de dna Popa, îi doresc la mulţi ani, trebuie să ţinem cont că lucrarea este în construcţie. Uite-aşa mă uitai ţintă/ Chiar la chipul din oglindă,/ Scriind proză înainte,/ Cu talent printre cuvinte/ Şi privind făr’ să zici hopa,/ Să trăiască dna Popa!” (Nicolae Constantinescu)
„Ziua de astăzi a fost un recital de puneri în oglindă ale prezentului cu trecutul. Dl Matincă a jubilat prin prezentarea unor momente de umor, care în prezentarea d-lui au luat o şi mai mare amploare. Dna Popa cea tânără şi frumoasă, plină de viaţă, tot ce scrie însufleţeşte, dă un dublu înţeles scrierilor d-ei, fabule sau scrieri scurte, prind viaţă şi vor deveni scrieri deosebite. O felicit pentru puterea de a pune pe hârtie amintirile proprii şi nu numai.” (Elena Cambeşteanu )
„În primul rând dl Matincă mă încântă prin momentele umoristice prezentate cu talent actoricesc şi astfel şedinţele Cenaclului ,,Alexandru Sihleanu” au un farmec în plus. Să îi dea Dumnezeu sănătate să ne încânte mulţi ani înainte. Atmosfera devine mult mai plăcută cu muzica dlui Manea Agheană, care vine în fiecare sâmbătă de la Boldu şi pentru care am toată stima. Dnei Popa Valeria îi urez la mulţi ani, bucurie în suflet şi în familie. Cât priveşte proza, este interesantă în perspectivă. Îi doresc putere de muncă, să finalizeze ce şi-a propus.” (Costică Drîstaru)
„Dlui Matincă să-i ţină Dumnezeu minţile întregi, ca până acum şi să ne bucure la fiecare şedinţă. Dnei Popa la mulţi ani, cu sănătate! Ce ne-a lecturat, astăzi, este ca un lucru neterminat. Dna scrie ce a trăit şi ce a simţit. Are talent la fabule, iar eu o pun în epigramă. ,,Vă iubesc şi vă respect,/ De aceea, dragă dnă,/ Cu puţinul meu talent,/ Vă aşez în epigramă!; Şi-a pus pantofii cu toc,/ Ca să pară mai înaltă./ Scoate cărţile pe loc,/ Ca pe o bandă rulantă.” Să-i ţină şi ei Dumnezeu mintea şi să termine ce a început. Dacă îmi mai permiteţi, o epigramă pentru „Bănci” – Zice-o vorbă, bună-rea,/ Ca să stai în banca ta./ Eu stau, mai bine de-un an,/ Cu francul elveţian.” (Safta Leaută)
„În primă instanţă, dna fabulei, pune faţă-n faţă, situaţia regimului trecut, cu cel actual, numit democraţie, mai precis, demohoţie. Autoarea zugrăveşte, cu… competenţă, situaţia socială şi familiară, în contextul regimului de ieri şi de azi. Aşteptăm finalizarea viitorului roman.” (Matincă Costea)
Ultimul cuvânt l-a avut invitatul special Manea Agheană şi chitara sa, care a încântat sistenţa cu melodii de altădată.
Sâmbătă, 16 septembrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Costică Drîstaru. Vă aşteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share