Cenaclul Alexandru Sihleanu – 23 Septembrie 2017


​SÂMBĂTA, LIMBA ROMÂNĂ ARE VALENŢE ARTISTICE

​Sâmbătă, 23 septembrie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a luat ,,cafeaua literară” în debutul echinocţiului de toamnă acompaniată de un moment de divertisment, pentru îmblânzirea spiritelor, susţinut de acelaşi ,,tânăr”, cu o memorie de invidiat, Matincă Costea, pe un monolog de Sadi Rudeanu, „Cureaua” şi cupletul „Ghinion” de Matincă Costea, şi… aplauze în final.
​Invitatul special Manea Agheană şi chitara sa au continuat relaxarea cu melodii care au trezit amintiri plăcute şi au încântat asistenţa.
​Deoarece lectorul programat pentru astăzi, Costică Drîstaru, şi-a condus mama pe ultimul drum, (Dumnezeu să o odihnească!), Matincă Costea şi-a oferit serviciile pentru a salva şedinţa. Aşadar, lectorul de serviciu, Matincă Costea, a prezentat un grupaj de poezii. Mărturia sa, că vine „cu un grupaj de poezii în manieră clasică”, dovedeşte modestie şi… respect faţă de această activitate a Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu”, numită Cenaclul literar-artistic „Alexandru Sihleanu” şi implicit faţă de participanţi. Cum am mai afirmat şi cu alte ocazii, Matincă Costea este o filă din istoria Râmnicului Sărat. Chiar dacă nu este născut în Râmnicu Sărat iubeşte acest oraş mai mult decât adevăraţii râmniceni. Timp de câteva decenii a reprezentat oraşul de la curbura Carpaţilor pe scenă, cu momente vesele, creaţie proprie sau a altor scriitori. Astăzi, încă o dată, a dovedit multă sensibilitate, un puternic sentiment patriotic şi dragostea, faţă de fiinţa iubită şi natură, a fost la modul plăcut. Matincă Costea ştie să recite, ştie să-şi prezinte marfa, ceea ce a avantajat „poezia în dulcele stil clasic”, vorba lui Nichita. Ex.: (Străvechi meleag) „Străvechi meleag de vatră românească/ În plete porţi, azi, sutele de ani./ Te străjuieşte gloria domnească,/ Oraşul meu, cu parcuri şi castani./ Istoria ne cheamă la visare/ Aici, la margine de Bărăgan,/ Să-i venerăm, cu multă-n flăcărare,/ Pe Vodă Brâncoveanu şi Ştefan./ Te-aştept, cu amintirea/ Şi sufletul curat,/ Să împletim iubirea/ La Râmnicu Sărat.”
​Invitatul special Manea Agheană şi chitara sa au făcut, încă o dată, dovada măiestrei sale artistice, interpretând şi melodii la cerere.
​„Cu fiecare prezenţă la Cenaclul literar-artistic ,,Alexandru Sihleanu” maestrul Matincă mai adaugă o stea la cele pe care le are deja. Din ce-am ascultat, dl Matincă a venit cu o poezie de atitudine, cu influenţe patriotice, dar şi versuri de dragoste. Pe lângă realele calităţi pe care le are de actor, dl Matincă dovedeşte, o dată în plus, nu numai prin cărţile d-lui, pe care le cunoaştem, ci şi prin mostrele de poezii pe care le-a adus astăzi, că are, în continuare, o sursă inepuizabilă de sensibilitate.” (Viorel Dodan)
​„În primul rând, aş începe cu despărţirea de Mircea Ionescu-Quintus (n.18 martie, Herson (Cherson) Crimeea – d.15 sept 2017, Ploieşti), veteranul epigramiştilor din România. (Dueluri ploieştene) – Mircea Quintus, aşteptare!/ Briliant, multe parale,/ Vine-o vreme, nu ştiu care,/ Duel Quintus – Caragiale… sigur pentru haimanale. (Cenaclul literar-artistic Alexandru Sihleanu) – În sala cu şase mese/ Din cenaclu, abur iese,/ De un veac Sihleanu ştie/ Râmnicu din poezie. Poezia dlui Matincă Costea creează trăiri interioare deosebit de plăcute, un patriotism local de o anumită sensibilitate.” (Dumitru Hangu)
​„Sentimentele dlui Matincă sunt profunde şi sincere. Am trecut cu toţii printr-o epocă din care dl Matincă a extras punctele esenţiale ale vieţii de atunci. Nimeni nu poate contesta faptul că în epoca de aur, blamată astăzi, s-au construit şi reconstruit oraşe întregi. Tot ceea ce s-a construit atunci, au distrus cei care au venit la putere nesocotind faptul că la această construcţie au muncit proprii lor părinţi. Este lăudabil faptul că mai există oameni cărora nu le este ruşine că au trăit în acea epocă blamată. Îl felicit pe dl Matincă şi aş da o sugestie tinerilor, dacă vor să trăiască bine, de acum încolo, să ia exemplu de la cei care au trăit şi au muncit ani de zile în epoca de aur.” (Valeria Popa)
​„Îmi exprim admiraţia pentru talentul de recitator şi de creator a lectorului de astăzi. Vreau să remarc modestia lectorului, care a afirmat că vine cu versuri clasice. Eu zic, că toate sunt actuale, şi cele albe, şi cele clasice. Orice creator, dacă scrie în dulcele stil clasic, poate fi modern. Şi creatorii care au folosit versul alb, n-au rezistat ispitei de a crea în metru clasic. Chiar şi Eminescu are câteva poezii în vers alb, foarte reuşite. Vreau să remarc, la autorul nostru există o interferenţă, fericită, de genuri şi de specii, şi de mijloace artistice. Avem elemente de odă, elemente de rondel, de pastel şi de sonet. Mi-am amintit de lumea sonetelor lui Shakespeare. Toate sunt puse cu meşteşug. Eu zic, că am asistat la un joc de puzzle. A împletit cu măiestrie stiluri şi specii obţinând un stil propriu. Se cunoaşte îndelunga sa activitate. Este la o deplină maturitate. Îl felicit! ” (Mihail Constantinescu)
​„Am remarcat, cu plăcere, faptul că poeziile dlui Matincă au un puternic caracter patriotic şi tradiţionalist, prezentând elemente specifice spaţiului istoric şi geografic românesc, precum figura unor domnitori celebri sau operele lui Brâncuşi. De asemenea, el ne-a dovedit, ca de fiecare dată, că în ciuda vârstei sale venerabile, are un spirit tânăr şi energic.” (Cristi Rusin)
​„Mai întâi o epigramă pentru regretatul Mircea Ionescu-Quintus – Quintus scrie, azi, în cer/ Pentru cei care nu pier/ Şi bătrâna epigramă/ Plânge, astăzi, a sa dramă. Legat de momentul vesel al dlui Matincă am îmbinat ,,Cureaua” cu ghinionul – Cântă iarăşi cucuveaua!/ Strânge omule, cureaua,/ Că de ai aşa patron,/ Ce să-i faci, ai ghinion! Poeziile prezentate, astăzi, de dl Matincă, ne-au purtat pe aripile timpului istoric, iar dragostea mi-a adus în suflet melancolia.” (Nicolae Constantinescu)
​„Dl Matincă, cu o stea, inegalabil în cadrul Cenaclului literar-artistic, deoarece apariţiile dânsului sunt binefăcătoare participanţilor. Sâmbătă de sâmbătă, în cadrul Cenaclului, are loc un micro spectacol având în distribuţie pe dl Matincă. Momentele vesele prezentate, astăzi, mi-aduc aminte de New York, unde mi-am petrecut o frumoasă perioadă din viaţă, pe Fifth Avenue, chiar lângă Muzeul Metropolitan. Acum, continui cu lectorul de serviciu Matincă Costea. Este de asemenea talentat ca exprimare poetică şi dă frâu liber trăirilor care nu-i dau pace şi vrea să le facă cunoscute tinerilor. Dânsul fiind nu numai un teoretician, dar şi un practician al sentimentelor trăite în poezie, dovedind şi patriotism faţă de creaţia înaintaşilor râmniceni. Dragostea nu se leagă de timp. Dorim să mai apară, în cadrul Cenaclului literar-artistic, cu poezia patriotică, care trebuie conservată şi revigorată.” (Adrian Câmpeanu, preş. UCRS)
​„Într-adevăr, poezia de tip clasic poate să nu mai fie pe gustul multor cititori actuali, în schimb interpretarea dlui Matincă, autorul poeziilor lecturate astăzi, reduce considerabil acest neajuns, iar poeziile au în conţinut, destule lucruri remarcabile. Dintre ele, o parte se găsesc în poezia ,,Dezamăgire”, purtând ascultătorul departe în zările sufletului.” (Sorin Călin)
​Invitatul special Manea Agheană a avut ultimul cuvânt şi participanţii s-au retras în sunetul muzicii, ceea ce face ziua de sâmbătă un spectacol, alături de momentul de divertisment.
​Sâmbătă, 30 septembrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Cristi Rusin. Vă aşteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share