Căruța cu virgule – Manipularea și beneficiile ei


Mi se rupe… inima când văd reclamele ipocrite cu care ne îndoapă cei de la Roşia Montană Gold Corporation! Îmi plânge sufletul când văd cum oameni în vârstă, chipurile locuitori ai zonei, plâng că nu mai pot trăi fără exploatarea minereurilor, cum tineri studenţi plâng că nu vor putea fi ingineri minieri dacă nu începe acea exploatare.
Jalnic, penibil, tragic, dar mai ales josnic! Manipularea ordinară şi mârşavă a unor oameni pentru interesul unor companii multinaţionale, care numai la oameni aceia nu se gândeşte. E doar o schimbare de strategie, prin care se încearcă atingerea coardei sensibile a poporului. Se încearcă demonizarea autorităţilor statului, care, iată, nu vor înfiinţarea de locuri de muncă în acea zonă, în timp ce ei, cei de la RMGC, se gândesc la bunăstarea localnicilor şi vor să le dea de muncă… Nu spun că statul român este aici un vajnic apărător al interesului naţional, chiar cu riscul de a pierde acele miliarde promise a fi investite. Nimeni nu mai crede că protejarea mediului, a tradiţiilor din zonă, a frumuseţilor naturii sunt motivele pentru care se întârzie această investiţie. Dacă măcar pentru un moment, guvernul s-ar fi gândit la asta, n-ar fi fost de acord cu construirea acelui cartier de case destinate strămutaţilor din Roşia Montană. N-ar fi fost de acord cu aceste reclame mincinoase care proslăvesc binefacerile exploatării zăcământului aurifer. De ce ar face cineva asemenea investiţii colaterale înainte de a fi sigur că proiectul are toate aprobările, ştampilele, semnăturile? Poate pentru că e foarte sigur că va câştiga, oricum?
Şefii de la RMGC n-au întâmpinat până acum cine ştie ce rezistenţă din partea opiniei publice. În afară de câteva proteste anemice pe bloguri, pe Facebook sau prin unele ziare, nu au avut probleme. Nu ştiu dacă sperau la aşa ceva, nu ştiu dacă aveau vreo strategie pentru un eventual protest la nivel naţional. Dacă au avut un buget pentru aşa ceva, e sigur că l-au folosit pentru altceva. Pentru şpaga la nivel înalt şi pentru reclamele jegoase de la tv. Nimeni nu i-a întrebat pe locuitorii din zonă, ce vor cu adevărat. Nimeni nu spune cu adevărat ce înseamnă acea investiţie, ce impact are asupra zonei din toate punctele de vedere şi dacă folosirea tehnologiei pe bază de cianuri este sau nu este periculoasă.
De altfel, toată lumea protestează! ,,Salvaţi Roşia Montană!”, sună un slogan. Se dau ,,like”-uri din snobism, din dorinţa de a te simţi important, dar… atât. Dacă ar trebui să participe efectiv la un protest naţional, în masă, câţi ar da anonimatul din spatele tastaturii pe o participare efectivă la un protest de stradă? Şi atâta vreme cât aceste iniţiative disparate nu se coagulează într-o acţiune la nivel naţional, într-un protest adevărat, într-o singură voce, ele nu vor fi luate în seamă. Ceea ce le convine de minune ,,investitorilor”…
Poate că primii care ar trebui să ridice vocea şi să spună dacă sunt sau nu de acord cu extragerea aurului, sunt chiar locuitorii din zonă. Ei ar trebui să ştie dacă le convine că le vor fi şterse satele de pe hartă, că le vor fi distruse cimitirele şi că le va fi excavat un întreg munte. Sau că vor fi obligaţi să plece din locurile unde s-au născut, au crescut şi au toate amintirile unei vieţi şi să se mute în casele acelea frumos aliniate dintr-un cartier la marginea unui oraş… Dar cine să facă asta? Unii sunt prea bătrâni, alţii prea tineri. Unii sunt prea obosiţi, alţii sunt prea săraci. Autorităţile locale? Sunt prea mici pentru un război atât de mare, prea corupţi şi mult prea interesaţi de funcţia lor ca să poată lua atitudine. Vedeţi pe cineva că se aşează în faţa excavatorului pentru a-şi salva casa? Ce rost ar avea, când li se oferă bani să plece din casele lor? Ce rost ar avea, când un eventual astfel de protest va fi cu bună ştiinţă ignorat de presă, ba chiar ascuns cu grijă de ochii lumii. Şi apoi, la sărăcia noastră ne putem permite să avem demnitate?… Lipsa unei conştiinţe colective, a unei solidarităţi naţionale, le face viaţa uşoară celor de la RMGC. Egoismul, ignoranţa, dezinteresul pentru păstrarea valorilor şi războaiele personale cu noi înşine, ne împiedică să vedem importanţa unui gest colectiv de împotrivire.
De aceea, eu sunt sigur că acest proiect va fi pus în practică mai devreme sau mai târziu. Totul este doar o problemă de timp. Reclamele, aşa mincinoase cum sunt, nu fac decât să ne obişnuiască cu ideea că se va face aşa ceva şi că n-are rost să ne împotrivim. Nici măcar nu se mai obosesc să ne convingă de beneficiile proiectului, dacă ele există cu adevărat. Şi chiar dacă ar face asta, cine să-i mai creadă, cine să-i mai asculte?

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share