Căruța cu virgule – După gratii


De când cu arestările astea pe bandă, se observă un fenomen foarte interesant. Încătușații luați pe sus de DNA, se… descătușează după gratii, precum Django unchained… Suflete sensibile și neînțelese, pleiada de arestați, găsesc după gratii locul și atmosfera propice dezlănțuirii talentelor… latente ce zăceau în ei, fără ca măcar ei să știe că le au.
Așa se face că, eliberați de grija șpăgii de mâine, de stresul comisioanelor cuvenite, indivizii se concentrează pe scris… Și după ce și-au făcut încălzirea cu declarațiile-șablon, reci și cu limbajul de lemn al legii, arestații își lasă imaginația să zburde în voie între pereții celulei. Ai zice că pentru a scrie o carte… sau două… sau trei, parcă te-ai cere singur la pușcărie! Căci unde în libertate mai poți să mai găsești liniștea aia necesară așternerii pe hârtie a zbucuimului tău interior… Aici în libertate, te pierzi în grijile mărunte ale traiului de zi cu zi, ale luptei pentru hrana zilnică, plății facturilor, ale impozitelor la stat, ale loteriei bonurilor fiscale, etc. Pe când acolo, la umbră și la răcoare, cu pensiune completă gratis de la stat, cum dracu să nu te apuce inspirația? Sunt acum, probabil mai mulți ,,scriitori” închiși decât în libertate, încât s-ar putea pune bazele unei noi USR: ,,Uniunea Scriitorilor ,,Reținuți”… Cu Adrian Năstase președinte, acesta și-ar vedea, în sfârșit, realizat visul de a fi președinte. Cu Elena Udrea la departamentul de imagine, cu rolul de a ,,întări” până și pe cel mai lipsit de vlagă ,,membru”, Vanghelie la Trezorerie… iar restul nu mai contează. Și aproporno… de Vanghelie: dacă și ăsta se apucă de scris, io zic să se puie lacăt pe USR-ul ăla adevărat, iar toți membrii să se apuce de bătut câmpiile patriei cu orice alte treburi în afară de scris. Dar mai înainte să-și facă procese de conștiință despre realizările lor, după ce l-au văzut pe Copos că a scris trei cărți într-un an jumate, cât a fost reținut… Și ce cărți! Despre turism, economie… de-astea grele, nu cai verzi pe pereții celulei! Adevărate biblii pentru generațiile următoare de… investitori! Păi dacă nu era un pic… reținut, câte ar fi scris? Așa că, băi, scriitorilor, care sunteți voi scriitori și care abia scrieți o carte, două toată viața! Vedeți aicea randament, inspirație, prolificitate! Ia să intrați voi oleacă la ,,răcoare” ca să aveți spor la scris! Ca să nu mai vorbesc de faptul că după un astfel de ,,stagiu”, te specializezi și în arta conversației, a declamării și al jocului actoricesc, a delațiunii și turnătoriei, având ca ,,juriu” procurorii în fața cărora dau examenul de admitere în Uniune. Ca urmare, dacă impresionezi, dacă ai limba dulce și spui tot, dai în gât cu convingere pe toți cu care ai furat, ai toate șansele să scapi mai ușor. Ceea ce nu-i puțin lucru, dacă sentința e de șapte ani, de exemplu. Negociezi cinci, faci trei și ieși într-un an jumate…
După care, talentul de scriitor dispare brusc, odată cu cel de orator… Niciunul nu mai știe să scrie decât… ordine de plată și nici nu mai știe să declame decât un singur cuvânt: bani!
Doar câteodată, când au coșmaruri, se mai visează zgârâind cu coada lingurii pe pereți: X+Y=LOVE… Unde X și Y sunt ambii parteneri de sex. Masculin.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share