Lansare de carte


Lansare de carte

2017 reprezintă pentru evenimentele culturale și literare ale Rîmnicului, o nouă ediție a concursului de manuscrise „Scriitori Râmniceni”, a noua, din șirul neîntrerupt până acum.
Cărțile desemnate eligibile au fost publicate la editura Rafet, Rm. Sărat. Pe 10 august la ora 11 la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” s-au lansat trei din acestea: Sorin Călin, De Rîmnic, de bine, publicistică; Viorel Dodan, Tresărire de lumină, versuri și Ecaterina Chifu, Orfeu pentru eternitate, poveste de dragoste, ficțiune. Moderator, editorul și poetul Constantin Marafet.
Prin acest volum de publicistică, Sorin Călin, interesat de presa rîmniceană, de-a lungul vremii și de reflectarea ei în interesul celorlalți scriitori, vine si face câteva update-uri la câteva erori neintenționate, cum spunea scriitoarea Valeria Manta Tăicuțu, „din lipsă de comunicare, la timp”, a unor texte scrise de Alexandru Oproescu și preluate de Viorel Frâncu. O carte document.
Viorel Dodan, volum de versuri, semn că nu are doar ambiție, ci și talent. Șlefuirea acestuia este doar o chestiune de timp și de lectură. Poezia Fântânile, este o mostră a celor afirmate mai sus. Redau două strofe din părți diferite ale poeziei; „Cine mai sapă azi, în noi, fântâni,/În mijloc sacru de câmpie?/ Toți fântânarii vremii sunt bătrâni/ Ori s-au culcat demult sub glie… […] Rămâne-vor fântâni tot mai puține,/ Mai seci, mai triste și stinghere,/ Iar cumpenele ne-or părea străine,/ Semne de carte din pierdute ere…”
Doamna Ecaterina Chifu, ne-a oferit spre lectură o poveste de dragoste. Este dedicată actorului coreean Kim Nam Gil.
Prezentată de domnul Liviu Nicolae drept o carte grea, m-a făcut curios și am citit-o aproape jumate, în tren, de la Râmnic la Buzău. Mi-a adus aminte de o colecție de cărți găsite în pod la bunica, erau sf-uri. În cadrul genului S.F. da, este o carte comestibilă pentru iubitorii genului.
Au vorbit despre autori și cărțile lansate, Liviu Nicolae, Mioara Zaharia, Aneta Pioară, Valeria Manta Tăicuțu, Teo Cabel. La eveniment au fost prezenți, Nicolai Tăicuțu, criticul Mioara Bahna, poeta Manuela Camelia Sava, Cornelia Ionescu Ciurumelea, Ștefan Andrei Costache, Florentin Genovel Frățilă, Matincă Costea, Valeria Popa, preot Laurențiu Turcu, Nicu Constantinescu. Atmosfera a fost înviorată și ritmată pe coarde de chitară de Anya Bunduc, Delia Porumb, Dan Manciulea și Manea Agheană. Viceprimarul Ștefan Torcărescu a comparat evenimentul cu bulgărele mic, la locul de plecare, devenit mare pe traseu, prin acumularea în spațiu și timp, afirmând sprijinul în contiunare, al primăriei, în menținerea acestui eveniment și promovarea sa.
V-am spus povestea așa, nu am încălecat pe nicio șa, ci am luat trenul de la Râmnicu Sărat, la Buzău, adăugând alte amintiri în memoria evenimentelor frumoase la care am avut onoarea să fiu invitat.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share