Fărădelegea lui Călin – Solniță, că sarea-i în bucate!


De pui, ai de unde lua, să iei, că ai de unde pune!
Altă confuzie. După cum fusesem înștiințat că parlamentar ești și din fotoliul de ministru, acum stau puțin nesigur că acest statut este deplin. O chestiune ca aceasta din Al. 2, Art. 111, pare ciudată, de pus pe seama celor prinși în lesă: ,,Membrii Guvernului au acces la lucrările Parlamentului. Dacă li se solicită prezența, participarea lor este obligatorie.”
Actul I
Ministrul: ,,Trăiți! Tov…, pardon, domnule președinte de grup parlamentar, aș putea mâine să vin la lucrările Camerei Deputaților?”
Președintele…: ,,Da’ ce mă, n-ai treabă acolo la minister? Nu vă dă primul… nimic de făcut? Ia să vorbesc cu… să vă mai scuture nițel, că prea v-ați luat-o-n cap!”
Ministrul: ,,Vă rog, nu! Și-așa…. Ce mustrare ne-am luat. Chiar el, și pune două degete pe umăr, ne-a zis să ne mai căutăm de treabă, că altfel….”
Președintele…: ,,Hai, hai, fie.. Da’ să nu te prind cu mâna pe sus, că te dau afară!”
Actul II
Președintele…: ,,Auzi măi, ministrule, iar dormiți măi? Ia, mâine să-ți miști dosul ministerial la deputăție.”
Ministrul: ,,Mă tem că nu se poate, tov…, pardon, domnule președinte…, avem o….”
Președintele…: ,,Da’ cei acolo, mă, sat fără câini, face guvernul ce vrea el? Bă, e ordin de sus, sau vrei să te întorci la filială?”
Ministrul: ,,Nu, nu, Doamne….”
Președintele…: ,,Atunci, mâine te prezinți la ședință, în primul rând, cu două măini pe sus, nu una!”
Ca să nu spuneți că nu v-am dat și divertisment! De fapt, nici nu necesita acest studiu puseuri suplimentare de umor și tragism, acest lung scenariu oferă gratuit episoade și personaje din toate tipologiile. Cu asta se și ocupă. Încrengătură de fapte posibile și aproape deloc de pus în practică de oameni, ființe superioare și nu animale înjugabile. Și după scripte avem din plin orice, mascaradă în văzul lumii, nebuni, analfabeți, amețiți, neștiutori, deștepți de mor alții de ciudă…, actori, figuranți pentru o cutumă idioată: ,,Ce vă propuneți ca ministru al…?” Puteți crede voi în revirimente după sumara examinare a materialului intențional, eu n-am niciun dubiu că omul nu devine ministru doar așa fiindcă și-a spus o părere și s-a jurat…. De aceea Al. 1, din același Art. 111, va aduce același nepotrivit înscăunat la evaluare neașteptată: ,,Guvernul și celelalte organe ale administrației publice, în cadrul controlului parlamentar al activității lor, sunt obligate să prezinte informațiile și documentele cerute de Camera Deputaților, de Senat sau de comisiile parlamentare…” Dacă binevoiește….
Art. 112 se declină la aceleași pronume personale, eu deputat, senator, tu ministru, noi comisie, ei Parlament, jocuri de-a întrebarea și răspunsul, dar, așa de ochii lumii și neizbândelor, ni se servește o lecție de democrație. Cică. Doar Al. 2: ,,Camera Deputaților sau Senatul poate adopta o moțiune simplă prin care să-și exprime poziția cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.” Asta să însemne moțiune simplă?

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share