Fărădelegea lui Călin – Katiușa


Puțin, așa am dat să zic și eu, dar materialul despre ocupantul de fotoliu, cel mai luxos din România, s-a terminat brusc.
Interesant. Găsesc Art. 102 neobișnuit privind rolul și structura celei mai blamate dintre instituții, în rândul întâi pentru tandemul set de joburi propuse o perioadă de până la 4 ani – politici necesare statului: ,,Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne și externe a țării și exercită conducerea generală a administrației publice.” Pe locul doi trece, pe aliniamentul curiozităților, al doilea paragraf: ,,În îndeplinirea atribuțiilor sale, Guvernul cooperează cu organismele sociale interesate.” Angajamente, fișa postului, cine-o vrea să…. Nu prind șpilul, ori fermitate și deschidere pentru oricine, o îndatorire mai ceva ca ordinele în armată, ori deloc, nu pricep cum poate face o așa afirmație însăși Constituția căreia ar trebui să-i pese până la ultima particulă statală. Mi-este că nu așa reușești să-ți atragi partenerii și beneficiarii sociali, să vină ei să ciocănească pe la uși și nu invers.
Tot noi avurăm dreptate, nația asta prostită de deștepții politici. Ce nu a vrut Băsescu să priceapă, și nu prea Iohannis, se regăsește în Art. 103, clar, condensat, fără eforturi filozofice de raționare: ,,(1) Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.” Cu adăugirea că relațiile matematico-literare limpezesc orice dubiu, cuplurile ,,desemnează-consultare”, ,,ori dacă nu…-a partidelor” sunt unite pe veci. Celelalte două alineate nu degajă niciun motiv popular de….
Boring… Iar jurăminte? Art. 104… cu trimitere la 82.
N-ar mai da la numărătoare…. Totuși, și una, și alta pică bine la buzunar, să zic și eu, să nu par chiar un român de acord cu ,,dușmanul” stat, de aceea corectitudinea mea îmi cere să fiu împotriva unui singur privilegiu contrapus tuturor celorlalte: Art. 105, Al. 1 – ,,Funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcții publice de autoritate, cu excepția celei de deputat sau de senator…”
La Art. 106 apare ceva ciudat, anume că ,,Funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale…” și ne oprim aici. Primele două motive sunt întemeiate, al treilea…. Știu că o astfel de interdicție survine doar în urma unei condamnări, ceea ce ar face imposibilă invocarea unui astfel de motiv, inutilă înscrierea în text.
Aha! Șicană. Apăi era normal să facă tot ce se putea înainte, să încerce să-și impună propria persoană și să facă pe fandositul pentru candidatul altora, după, unica armă rămâne șantajul spre a conduce ministrăreii, în frunte cu șeful de cabinet, la a demisiona: Art. 107, Al. 2 – ,,Președintele României nu îl poate revoca pe prim-ministru.”
Ai dreptate, Dane! Sunt neștiutor în domeniul acesta, dar mă simt mulțumit când prind relevanțele, tardive, din zbor, Art. 108 m-a deslușit complet în privința sensului celor trei tipuri de înscrisuri date spre publicare și executare în Monitorul Oficial, mai limpede de atât nu se putea: ,,(2) Hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor.” În schimb nu înțeleg întrutotul acest tip de secretomanie extinsă în toate palierele funcționărești, omisiunea informării publicului larg despre legi ce le-ar putea înlesni cetățenilor rezoluții favorabile și zelul executării cu celeritate ale altora, ori ieșite peste noapte, ori prea puțin vizibile încât adresantului să i se poată aplica o pedeapsă irevocabilă: ,,(4)… Hotărârile cu caracter militar se comunică numai instituțiilor interesate.” Și dacă se vorbește în termenii polilor de putere, de grup cu legitimitate, nația însăși ar trebui să-și treacă pe agenda de lucru înființarea unuia pentru a-și putea aroga dreptul deplin la transparență: Instituția Poporului.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share