Fărădelegea lui Călin – Generăleasa


Ajung și acolo. Că e datul firii române, a nației omenești: peste bărbat să fie totdeauna câte o muiere. Fără nicio aluzie, primele lucruri inexplicabile în copilărie au pornit de la titulaturile împrumutate soțiilor câtorva dintre inșii cu meserii alese: preot – preoteasă, avocat – doamna avocat (cazul bunicii din partea mamei ce se împopoțona, ea, femeie cu câteva clase de școală, când dorea să capete un privilegiu), colonel – doamna colonel….
Să vă gândiți la toate sensurile când citiți antetul. Trecem la un alt capitol, 5, al Constituției, despre Administrația publică, probabil cel mai scurt dintre cele parcurse până la acest moment, având în componență doar 2 secțiuni, în total opt articole, dintre cele mai sumar formulate.
Și cocoșul are minte, se vede, mai multă, pui oul înaintea găinii…. Păi, Prim Ministru – miniștri, Guvern – ministere, dar înainte locul de muncă și apoi muncitorii: Art. 116 – ,,(1) Ministerele se organizează numai în subordinea Guvernului.”
La fel și pentru Art. 117, unde logica nu putea sta altfel și unde apare o altă entitate pentru care nu se dă nicio explicație de existență: ,,(2) Guvernul și ministerele, cu avizul Curții de Conturi, pot înființa organe de specialitate, în subordinea lor, numai dacă legea le recunoaște această competență.” Și de ce le-ar împiedica, al cui apanaj să fie?
Ok. Folosesc termenul ca să priceapă cititorul că nici oastea română nu mai este ce era, dar nici ceea ce dă de înțeles Constituția. Chestiunea, așa cum stă ea în scris la Al. 1 din Art. 118, se poate înscrie în termenul lăutăresc ,,ursărie”, un soi de ghiolbăneală țigănească încadrabilă la josnicie. Că suntem luați de fraieri cu astfel de fraze este cât se poate de real: ,,Armata este subordonată exclusiv voinței poporului pentru garantarea suveranității, a independenței și a unității statului, a integrității teritoriale a țării și a democrației constituționale. În condițiile legii și ale tratatelor internaționale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară și participă la acțiuni privind menținerea sau restabilirea păcii.” Unde? Pentru cine? Care exclusiv? Să recitez articolele cu acțiunea prezidențială de a da start pornirii la luptă fără acordul neapărat al parlamentului? Care popor, deputații și senatorii? Și urmează și altele. Democrație? Capitalism? Fiți pe fază: ,,(2) Structura sistemului național de apărare, pregătirea populației, a economiei și a teritoriului pentru apărare, precum și statutul cadrelor militare, se stabilesc prin lege organică.” Braftorire. Numai este națiune decidentul din primul alineat, ci populație. Al. 4 pare și el mincinos, mi-aduc aminte de avertizările sporadice, cu dovezi filmate, că frații unguri au demult ceea ce se pune în afara legii: ,,Organizarea de activități militare și paramilitare în afara unei autorități statale este interzisă.” O fi primăria aia pe care s-a arborat steagul secuimii abilitată să susțină…?
Uită să spună Art. 119 că mai și ordonă cel de-aici, în frunte-i același președinte, comandant suprem al forțelor armate: ,,Consiliul Suprem de Apărare a Țării organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională, participarea la menținerea securității internaționale și la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară, precum și la acțiuni de menținere sau de restabilire a păcii.”

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share