Fărădelegea lui Călin – Cumințenia tăcutului


Să mai fac apel la memorie? Popor nebun, popor sărman….
Câte conflicte, câte tururi de forță…. Că Ponta la Bruxelles, că Băsescu, românii toți se uitau ca pe terenul de fotbal, așteptând scânteia propice aprinderii discuțiilor interminabile. Pentru situația ambiguă vinovatul principal se află, sau nu, în textul Constituției. Trei mâini sunt mai de ajutor, dar uneori, și cam des, se încurcă până la încăierare. Nu mă îndoiesc că așa trebuie să fie, cel delegat să-și ducă atribuțiile la bun sfârșit, să nu se împăuneze însă, sunt acolo și alții. Art. 91, Al. 1: ,,Președintele încheie tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern și supuse spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil…”
Cum stau rău cu rezonabilitatea, cazul actelor internaționale au valoare ridicată, cu perioada nestipulată clar în unități… de timp, nu văd de ce atâta inconsecvență. De aceea rezervele din trecut. Declarația de război nu este o chestie de azi pe mâine, pare, dar este pregătită cu ceva vreme înainte, atunci unde se grăbesc Al. 2 și 3 ale Art. 92: ,,(2) El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parțială sau totală a forțelor armate. Numai în cazuri excepționale, hotărârea Președintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare; (3) În caz de agresiune armată îndreptată împotriva țării, Președintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii și le aduce neîntârziat la cunoștință Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declansarea agresiunii.” Al. 4 este o copie a lui 3, iar risipă de cuvinte când s-ar fi putut enumera….
Hai că-i bună! Adică nu! Suferim de mania repetiției. Păi asediu, stare de urgență, război…, încă o dată? Am crezut că văd dublu, de aceea am recopiat cele patru aliniate de la Art. 92 pentru o revizualizare, cu o excepție: trecerea de la o zi la două. Art. 93: (1) Președintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgență în întreaga țară ori în unele unități administrativ-teritoriale și solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia; (2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență și funcționează pe toată durata acestora.”
Dar să lăsăm agresiunile și să nu ne închipuim că Preșele este doar capul dictator…. Are și ,,Alte atribuții”. Art. 94 îl face ceremonios: ,,Președintele României…: a) conferă decorații și titluri de onoare; b) acordă gradele de mareșal, de general si de amiral; c) numește în funcții publice, în condițiile prevăzute de lege; d) acordă grațierea individuală.”

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share