Cenaclul Alexandru Sihleanu – 11 August 2017


VIAŢA TREBUIE LUATĂ ÎN SERIOS, DAR CU POEZIE ŞI UMOR

Vineri, 11 august, a patra zi a lansărilor de carte, într-un program al proiectului „Scriitori râmniceni”, dedicat Zilelor oraşului Râmnicu Sărat. Cenaclul literar-artistic „Alexandru Sihleanu” de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat şi-a închinat şedinţele lansărilor de carte. Orice lansare este o oază de lumină. Foaierul Centrului Cultural a fost cuprins de febra acestei manifestări.
Moderatorul evenimentului, scriitorul şi editorul Constantin Marafet: „Bună ziua! Bine aţi venit în a patra zi a lansărilor de carte. Dragii mei, lansăm azi, trei cărţi, din cele 12 + 1: ,,Stele sparte”, ,,Excentrica sinucidere” şi ,,Înţepături utile”. Mădălina Bicu se află la a doua carte, ,,Stele sparte”, câştigătoare a două ediţii ale proiectului ,,Scriitori râmniceni”. A trecut dincolo de stele, pe care le vedem şi le-a spart între filele cărţii.”
Mădălina Bicu: „Nu credeam că o să mai trăiesc o asemenea bucurie. Această încercare literară este mai matură.”
Constantin Marafet a recitat „Căutare” – „Te-am căutat liniştită în întunericul adânc al nopţii,/ În zgomotul mut al durerii./ Te-am găsit printre stele – singur, pustiu/ Ţi-am mângâiat buzele cu vârful degetelor şi mi-am dorit să te sărut,/ Am oftat… (…) Cea de a doua carte pe care încercăm să o prezentăm astăzi aparține Corneliei Ciurulmelea. Este vorba despre cea mai importantă personalitate a discreţiei ce posedă şi un talent deosebit de grafician. A înfiinţat la Meledic o tabără de sculptură. Este de o discreţie fantastică, la a 18-a carte fiind nu s-a bătut cu cărămida în piept. Munceşte, scrie şi trăieşte fiecare emoţie din carte, emoții pe care ni le transmite şi nouă. Iată, (Pe drumul spre eşafod…) – iubirea-i…trăită…/ scrisă…/ urlată…/ aruncată din sânge…/ umilită…/ cu genunchii…/ Prin bezne cu miresme de mente/ stau trează… iubite… sub Steaua Polară/ la priveghiul unui sărut… (…)”
Cornelia Ionescu Ciurumelea: „Mulţumesc celor din sală, îi felicit pe autorii alături de care fac această lansare. Nu ştiu ce aş putea să spun mai mult decât am spus prin desen, scris. Este un conglomerat de sentimente. Am recurs la mai multe metode. Este ca o suferinţă ce trebuie să o duc. Lectură plăcută!”
​Constantin Marafet a recitat poezia ,,Ochii icoanelor plâng cu lacrimă de pământ…” „Trecem la umătoarea carte. Multe cuvinte nu pot spune despre Matincă Costea. Matincă Costea n-are nevoie de nicio prezentare, este deja o statuie vie a oraşului. Un om care peste jumătate de veac a slujit, cu aceeaşi smerenie, cultura râmniceană. De prin 1953 se confundă cu Râmnicul cultural, se confundă cu glasul radioului, ,,Aici, radio Râmnicu Sărat!”, a prezentărilor actorilor care au poposit pe scena Râmnicului. Prin acele monologuri, cuplete a susţinut toate evenimentele culturale ale Râmnicului. Ar trebui să mai vină cu asemenea perle, să rămână pentru generaţii viitoare.”
​Matincă Costea: „Vreau să mulţumesc, cu toată cordialitatea, prietenului meu Constantin Marafet pentru cele 12 cărţi pe care mi le-a editat. Cartea de faţă este o radiografie a societăţii actuale. De asemenea, mulţumesc şi dlui Laurenţiu Selegian, redactorul meu fără niciun fel de obligaţii. Toată viaţa m-am confruntat cu scena.Toate prologurile spectacolelor erau scrise de mine.”
​Constantin Marafet: „Mi-am adus aminte acum. La Gulianca, nu ştiu câţi ani de atunci, dir. Şcolii din localitate avea un mic spectacol şi a recitat o poezie, culmea, a dlui Matincă. Şi am zis: Autorul este în sală! Cum, dl Matincă? Au urmat îmbrăţişări, depănări de amintiri… Să încercăm să vorbim despre Mădălina Bicu.”
​Laurenţiu Selegian: „Cu dl Matincă, prietenul meu, căruia îi urez sănătate şi spor la scris, că imaginaţie are, mi-a făcut plăcere să lucrez. Mădălinei Bicu, prietena mea, i-am dat nişte sfaturi, dar eu am glumit atunci şi o felicit. Să nu te laşi de scris! Dna Ciurumelea mă onorează cu prietenia ei. Este şi şefa mea. Mă uimeşte prin volumul de muncă depus, enorm şi în domeniul literaturii, şi în domeniul artei, grafică deosebită, lucrări foarte reuşite.”
​Constantin Marafet: „Cred că este singura femeie care a făcut o piscină din mozaic, bucăţică cu bucăţică.”
​Laurenţiu Selegian: „Încântat să o văd şi la sculptură, cu dalta în mână.”
Dumitru Hangu: „Râmnicul în sărbătoare,/ Pregătit pentru onor,/ Să-i acorde lui Matincă/ Mulţumirea tuturor!”
​Constantin Marafet: „Muzică, cu Delia şi Anya.”
Vasile Ghinea: „Matincă Costea este un actor înnăscut, un artist. Are o memorie de invidiat, o memorie specifică actorului, o memorie de elefant. Păcat că nu şi-a finalizat studiile. Îi folosește talentul actoricesc, cu brio, în deschiderea şedinţelor Cenaclului literar-artistic ,,Alexandru Sihleanu”. Am realizat cu el şi câteva ediţii ale emisiunii ,,Dincolo de cuvinte” de la TVSat. Scrie texte umoristice, proză, gen amintiri, scrie şi poezii. Este o filă din istoria acestui oraş. S-a hotărât să lase posterităţii, sub titlul ,,Înţepături utile”, cuplete şi monologuri (o parte), bune pentru îmblânzirea spiritelor. Dumnezeu să-l ţină sănătos, că este de folos! Dna Cornelia Ciurumelea scrie o poezie viscerală, sangvină, în general cu tematica ,,dragoste”. Cartea este expresia conlucrării dintre liric şi grafic, într-o formulă care o avantajează pe autoare. Este un talent multiplu. Pe lângă poezie, grafician, pictor, sculptor. Pictura şi Tabăra de sculptură de la Meledic, pe care a iniţiat-o, au constuit subiectele a două emisiuni la TVSat. Ca un ecou, poeziile sunt rotunde, de la ultimul vers al poeziei, la următoarea în titlu, ca un glob liric.”
Liviu Nicolae: „Dacă ne referim la conţinutul de idei al volumului lansat astăzi, cu un titlu deloc ales la întâmplare, ,,Înţepături utile”, constatăm fără surprindere că D-sa este un fel de vindecător de suflete sub masca glumei şi a umorului sănătos. Dacă vestiţii călugări shaolini, din Podişul Tibet sau amerindienii civilizaţiei INKA, din Peru (Mţii Anzi) ori indienii apaşi ai celebrului Winetou, din Texas, foloseau picătura de venin a şarpelui în amestec cu sevă de plante, în medicina alopată pentru tratarea/ vindecarea organismului uman şi întărirea sistemului imunitar, dl Matincă este şi el un şaman în felul său: folosind înţepăturile umoristice inofensive sub forma scrisului, contribuie efectiv la sănătatea/ însănătoşirea morală şi socială a oamenilor din jurul său. O mostră de asemenea manieră, o pilulă morală este cupletul nr. 12, intitulat ,,Păi e bine?”, în direcţia lui Constantin Tănase (Cărăbuş) pe urmele căruia dl Costea Matincă a mers cu succes (A lecturat cupletul 12). Vă mulţumesc pentru atenţia ce o acordăm autorului cărţii.”
Mihai Constantinescu: „Cartea dnei Cornelia Ionescu Ciurumelea, intitulată ,,Excentrica sinucidere”, versuri şi grafică, apărută la Ed. Rafet, are următorul motto: ,,Şi lupt cu sinucigaşe cuvinte ce-mi explodează în trup”. Titlul, incitant, format dintr-un adjectiv aici, ,,excentrica”, însemnând ,,care iese din comun”, din limitele obişnuitului, extravagant, bizar, ,,sinucidere”, substantiv provenind din infinitivul lung, sugerează de fapt lupta dramatică a autorului cu cuvântul pornind de la motivul fundamental al sacrificiului pentru creaţie, aşa cum bine subliniază Mircea Eliade. Nu e vorba de sinucidere, ci de dragoste de viaţă, ca a lui Jack London, cartea este un simbol al vitalităţii poporului român. Poezia are o tentă gnomică, autoarea glosează pornind de la semnificaţiile fiecărui cuvânt, vers. Primul vers al fiecărei creaţii este scris cu litere aldine, celelalte versuri sunt tipărite cu litere cursive. Ultimele versuri, ultimele cuvinte, expresii, constituie de fapt primele versuri, expresii, cuvinte cu care începe fiecare creaţie. Caracterul generic al poeziei gnomice este reflecţia, ce exprimă un adevăr moral şi participarea afectivă a autorului. ,,Murim cu fiecare clipă de iubire căutând să ne agăţăm de o rază de soare” (Vasile Ghinea). Cuvântul cheie, ca un laitmotiv, este termenul ,,cuvânt”, pentru că la început a fost cuvântul şi cuvântul a fost purtătorul său de cuvânt. În carte autoarea realizează o fericită simbioză între arte: poezie, grafică. Versurile conţin sugestii picturale, sculpturale, autoarea vorbind despre Masa tăcerii. Este o replică în cuvinte a Coloanei infinitului a lui Constantin Brâncuşi. Cartea dlui Matincă o operă de patriotism, ca şi întrega sa activitate. Lui Matincă Costea, autorul cărţii ,,Înţepături utile” – Dacă vii în zi cu soare,/ La Matincă, la lansare,/ Nu te teme de căldură,/ Teme-te de-nţepătură.”
Nicolae Constantinescu: „Observ sensibilitatea autoarei Mădălina Bicu care, aşternându-şi pe hârtie gândurile, îşi deschide poarta sufletului consolându-se în tainele scrisului, dar prea trist pentru atâta tinereţe. Dna Ciurumelea vine cu o poezie filosofică, presărată de metafore, observându-se în creaţiile sale că poezia şi grafica îşi dau mâna formând un întreg, un deosebit talent. ,,Pictezi versuri în culori/ Şi inimii îi dai fiori/ Luptând cu sinucigaşe cuvinte./ Ideile îţi vin în minte,/ Azi, îmbinate-n poezie/ Tratat de filosofie.” Omul cu memorie de elefant, dl Matincă, omul care de fiecare dată, fie la lansări, dar mai ales la şedinţele Cenaclului literar-artistic, aduce zâmbetul pe buze oricât am fi de supăraţi. Astăzi, în ,,Înţepături utile” face haz de necaz în legătură cu ce s-a ales din fabricile de odinioară, din acest oraş. Mă bucură că monologurile şi cupletele d-lui au văzut lumina tiparului. ,,Uite, iar ne veseleşte/ Maestrul când ne grăieşte/ Dăruind azi, printre file,/ Doar înţepături utile.”
Constantin Marfet: „O carte de iubire, inundată de metafore.”
Valeria Popa: „Calde mulţumiri pentru tot ce creaţi. Spor şi succes. Dl Matincă este ca sarea în bucate la Cenaclului literar-artistic Alexandru Sihleanu.”
Constantin Marafet: „Pentru dvs. cântă Manea Agheană.”
Manea Agheană: „Felicit şi eu, pe cei trei autori. ,,Unde dragoste nu e” – Gheorghe Gheorghiu. Melodia preferată a dlui Matincă, ,,Să-mi dai scrisorile-napoi”, ,,Zaraza” şi o melodie din repertoriul lui Ducu Bertzi.”
Elena Cambeşteanu: „Am cunoscut două personalităţi în acest oraş: dna Ciurumelea şi dnul Matincă. Îi iubesc şi le doresc tot binele din lume.”
Constantin Marafet: „În sală se află şi sora Mădălinei Bicu. Să ne spună câteva cuvinte.”
„Vorbesc despre sora mea. Am susţinut-o şi o susţin în continuare. Pare dură la primul contact, este frumoasă, atât în exterior, cât şi în interior şi vă sfătuiesc să-i citiţi cartea.”
Constantin Marafet: „Peste ani, va ajunge, cu perseverenţă, o stea.”
Aneta Pioară: „Felicitări, cele trei personalităţi care lansează cărţi astăzi. Mădălina Bicu dovedeşte că nu suntem pierduţi, un reprezentant al tinerilor scoate o carte reuşită.”
Constantin Marafet: „Într-o dimineaţă, Mădălina a aruncat cu dimineaţa şi a spart o stea.”
Aneta Pioară: „Cornelia Ionescu Ciurumelea, este un nume cunoscut prin talentul în artă şi literatură. Această carte cuprinde, cum a spus şi dl Marafet, un singur poem, ca un roi de stele, exprimă eul liric al poetei şi cititorul se poate regăsi în aceste versuri de factură modernă. La naşterea acestui imens poem, autoarea a participat cu toată fiinţa. Titlul următoarei poezii este ultimul vers din precedenta. Felicitări! Dl Matincă ne încălzeşte sufletele, încărcat de energie pozitivă, la fiecare şedinţă şi îi mulţumesc pentru aceasta.”
Constantin Marafet: „Poezia dnei Cornelia Ionescu Ciurumelea este ca un strigăt, ne mândrim cu ea.”
Mihai Doina: „Mi s-a reproşat că vorbesc mult. Pe Mădălina o cunosc de când era elevă. Dna Ciurumelea este o mamă şi o soţie ireproşabilă. Dlui Matincă i-am făcut o diplomă, de recunoştinţă pentru realizări, de la ,,Cultul eroilor”.”
Constantin Marafet: „Mulţumim tuturor şi vă aşteptăm şi marţi, când lansăm o carte ,,Râmnicul îşi scrie istoria” şi vom avea lectură publică.”
Cu acordarea de autografe s-a încheiat a patra zi de lansări de carte.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share