Cenaclul Alexandru Sihleanu – 22 Iulie 2017


UN COPIL, O CASĂ, UN POM ŞI UN NUME PE O CARTE

Sâmbătă, 22 iulie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, cu un moment sui-generis, realizat de George Anghel, o comemorare. Pe 22 iulie, s-au împlinit trei ani de la înmormântarea unei personalităţi de la curbura Carpaţilor, medicul, diagnosticianul de marcă şi deosebitul eseist, Mircea V. Homescu. S-a ţinut un moment de reculegere. Dumnezeu să-l odihnească! George Anghel, felicitări!
La cafeaua literară, şedinţa a continuat, pentru îmblânzirea spiritelor, cu un moment de divertisment, susţinut de tânărul Matincă Costea, pe un pamflet de George Topârceanu, „Ripostă”, un pamflet, culegere (M. Co-stea) şi un monolog de Teodor Speranţia, „Tunsă sau rasă”, şi… aplauze!
Şi fiindcă „Aşa fu scris: cei morţi cu morţii,/ Iară cei vii cu… viile!” maestre, muzica! În balanţă cu momentul de divertisment, o muzică plăcută, romantică, care i-ar fi plăcut şi lui M.V.Homescu, a realizat invitatul special Manea Agheană şi chitara sa.
A urmat, cel mai important moment, lectorul de serviciu, Safta Leaută, de la Boldu, cu un grupaj de epigrame şi câteva poezii, din care exemplific: (Lauda de sine) „Unii zic o vorbă mare,/ Cică au o minte brici./ Eu le zic, ca alinare,/ Doar la bere şi la mici.” (Unui lăudăros) „Te dai mare, spui la toţi/ Că ai multe facultăţi./ Ai uitat să spui matale,/ Că n-ai facultăţi mintale.” (Imorală) „Umbli goală, fără scuză/ Şi ne arăţi tot ce ai./ Chiar de ţi-ai pune şi o frunză,/ Tot nu poţi s-ajungi în Rai.” Are fler pentru epigramă. Sunt momente când compune epigrame, ca replică, în timpul şedinţelor, cu întreţinerea unei atmosfere plăcute. Este un spirit vesel, deschis, sociabil, chiar şi atunci când necazurile par să nu se mai termine. Este bine, cu o selecţie atentă, să le adune într-o carte, drumul îl ştie, a organizat şi lansare de carte la Boldu.
Şi iarăşi, cu pace, muzica invitatului special Manea Agheană şi chitara a creat un moment plăcut. Interesant de subliniat, invitatul special a prezentat şi două epigrame: (Safta) „Tu, poeta mea de suflet,/ Dacă nu-ţi place cum cânt,/ Stai în poarta mărului/ Şi-ascultă vântul bătând!” (Geogeta şi Miloş) „De ce vin eu la Cenaclu?/ Vin s-ascult o poezie,/ S-ascult fabula şi proza/ Şi să cânt o melodie!/ N-am să cânt, cum cântă alţii,/ Că nu-s papagal, se ştie./ Dacă vouă nu vă place,/ Niciun bai, îmi place mie!/ De nu vă place cum cânt, Nu este totul în van./ Rugaţi-l pe domnul Ghinea/ Să-l aducă pe Salam.”
„La capitolul epigramă, dna Safta m-a amuzat copios. Autoarea constituie un talent autentic şi veritabil. Fantezia o stimulează cu prisosinţă. Mulţumiri colegului nostru Manea Agheană pentru că, de fiecare dată, ne este alături, cu o muzică plăcută.” (Matincă Costea)
„Mi-a plăcut întotdeauna poezia şi epigrama dnei Safta Leaută. Ambele sunt de actualitate, epigrama are poantă. În replică pentru dna Safta: (Imorală) – Cu iubita lui de vis,/ Şapte zile-n Paradis./ Din păcate, curg şi cad,/ S-au distrat… precum în Iad. (Flori de primăvară) – Dna Safta, zambilica,/ Ghiocelul ori pisica,/ La un loc, ele se cheamă,/ Spune dânsa… epigramă.” (Dumitru Hangu)
„Colega noastră de Cenaclu literar-artistic, dna Safta Leaută, are un umor deosebit la epigramă. Pe undeva, umorul D-sale seamănă cu umorul lui Mihai Voicu, Dumnezeu să-l odihnească! Dna Safta depăşeşte numele de rapsod, atât în epigramă cât şi în poezie. Ar trebui să ia legătura cu Grigore Leşe. Îi urez succes! Dl Agheană face parte din Cenaclul literar-artistic Alexandru Sihleanu. Îi mulţumim pentru prestaţie şi îi urăm cântece cât mai frumoase.” (Valeria Popa)
„Lectorul de serviciu are spiritul umorului foarte dezvoltat. Descoperă umorul în diferite situaţii şi medii, îl prezintă cu zâmbetul pe buze, asemenea omului de la ţară. Creează versuri comice, cu uşurinţă, cu un conţinut moral deosebit. ,,Cu şarmu-i obişnuit,/ Trandafiri ne-a oferit./ De cumva te-nţepi în spini,/ Ea zâmbeşte, tu suspini.” O felicit, să-i dea Dumnezeu sănătate şi să o vedem în carte. Materialul prezentat de dl Matincă Costea, a avut darul de a ne înveseli. A creat o bună dispoziţie. Este un excelent interpret al textelor prezentate, ceea ce le conferă originalitate şi valoare artistică. Dl Agheană a căutat să se înscrie în tema Cenaclului literar-artistic şi ne-a interpretat câteva melodii umoristice.” (Stela Miloş)
„Şedinţa Cenaclului literar-artistic de astăzi s-a desfăşurat după acelaşi tipic, obişnuit nouă, prin descreţirea frunţilor de dl Matincă Costea, cu momente umoristice, pe care ni le-a oferit, cu acelaşi talent dintotdeauna. Atmosfera a fost în continuare întreţinută de mai noul nostru coleg, Manea Agheană, cu muzica d-lui, pe care ne-a prezentat-o atât de diversă. Mulţumesc în numele tuturor, celor doi protagonişti. Partea cea mai însemnată a şedinţei a fost susţinută de dna Safta Leaută, care şi astăzi ne-a lecturat versuri de o deosebită sensibilitate artistică. Chiar dacă poezia d-ei, în general, este inspirată şi pleacă de la un folclor autentic, folosind ritmul trohaic, astăzi, ne-a demonstrat prin acel poem, dedicat unui element de prozodie al literaturii şi anume rima, că autoarea cunoaşte noţiuni de prozodie privind diferite stiluri literare şi nu a dedicat rimei doar un vers, cum menţionează la început, ci o poezie întreagă. Urmărind partea a doua a materialului prezentat şi anume epigramele lecturate, în care zvâcneşte umorul, putem spune că dna Leaută este o autoare de epigrame, cu talent. Felicitări!” (Aneta Pioară)
„Am ascultat cu deosebit interes prestaţia celor trei amfitrioni: dl Matincă Costea, dna Safta Leaută şi dl Manea Agheană, şi le mulţumesc din suflet. Cred, totuşi, că pe dna Safta Leaută o caută natura, prin ea totul se exprimă în versuri. Mă uitam cu câtă uşurinţă scrie o epigramă. Comuna Boldu a ajuns cunoscută prin formaţia Vanotek, primarul poet şi mai menţionez bustul poetului Adrian Păunescu. Pe bună dreptate, dna se exprimă cu atâta uşurinţă în poezie. Sincer, mă bucur că iau parte la şedinţele Cenaclului.” (Costică Drîstaru)
„În primul rând remarc evoluţia la cea mai înaltă cotă a tuturor celor care s-au prezentat azi, atât a dlui Matincă Costea, cât și a dlui Manea Agheană, remarc un epigramist în formare şi îl îndemn să continue, apoi lectorul de serviciu, remarc faptul că ceea ce ne-a prezentat, este rodul unei munci asidue. Se vede, insistă asupra formei şi remarc la d-ei acea modestie specifică spiritelor mari, care îmi aminteşte de Nina Casian şi George Topârceanu. Reuşeşte şi în epigramă şi în poezie. Unele sunt mai reuşite, altele mai trebuie prelucrate. O felicit şi trebuie să continue. ,,Dumnezeu Ţi-a dat un dar,/ Ca să ai la versuri har,/ Dar n-ai har doar la cuvinte,/ Ai mult har şi la plăcinte.” (Mihai Constantinescu)
„Legat de momentul vesel al dlui Matincă Costea, chiar dacă, acel monolog, ,,Tunsă sau rasă”, l-am ascultat de mai multe ori, datorită interpretării, îl numesc un şlagăr nemuritor de care nu mă plictisesc niciodată. Legat de momentul muzical al dlui Manea Agheană, care ne-a invitat la o nuntă de flori, este un moment bine venit, relaxant şi face o atmosferă deosebit de plăcută. Legat de lectorul de serviciu, poezie şi epigramă, se asortează şi cu talentul d-ei în arta culinară.” (Nicolae Constantinescu)
„Îmi amintesc de ziua în care a lipsit dl Matincă Costea, a fost o zi mai tristă din activitatea Cenaclului. Mulţumiri pentru clipele frumoase, prin care creează o atmosferă veselă. Despre dl Manea Agheană, nu ne-am gândi că ar trebui să reproducă ca un papagal. Cred, că ar trebui reproducerea pe note a unei partituri. Dă dovadă de multă sensibilitate şi înţelegere a textelor, iar dacă noi cerem o reproducere corectă a notelor, este pentru că are talent şi o bună frazare muzicală. Despre lectorul de serviciu, Safta Leaută, aş spune că este un fin observator al realităţii, pe care o analizează cu inteligenţa ascuţită a unui om de la ţară, cu mult bun simţ. Rampa sa de lansare este, de fiecare dată, realitatea apropiată. Îi dorim succes şi îi mulţumim pentru plăcinte.” (Georgeta Iuga)
Şedinţa s-a încheiat, într-o atmosferă plăcută, cu muzica invitatului special Manea Agheană şi chitara sa.
Sâmbătă, 29 iulie, lectorul de serviciu al Cenaclului literar-artistic ,,Alexandru Sihleanu” va fi Vasile Ghinea. Vă aşteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share