Cenaclul Alexandru Sihleanu – 15 Iulie 2017


VIAŢA ÎNSEAMNĂ SĂ NE DUCEM, CU CINSTE CRUCEA, MAI MARE SAU MAI MICĂ, SPRE ODIHNĂ LA CĂPĂTÂI

Sâmbătă, 15 iulie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, pentru îmblânzirea spiritelor, susţinut de Matincă Costea, pe un monolog de Tudor Muşatescu – Reclamaţiune, un monolog-cuplet de Matincă Costea – Sunt un om nenorocos şi un cuplet muzical de Ion Măgârdiceanu – Rugăciune, moment încheiat, spre lauda maestrului Co-stea, cu aplauze.
​A continuat, spre delectarea celor prezenţi, cu muzică, invitatul special Manea Agheană şi chitara sa.
​A urmat lectorul de serviciu, Dumitru Hangu, cu epigrame. Scriitorul, în general, se naşte cu talentul de a scrie. Fără talent, mai mult sau mai puţin, cât dă Dumnezeu, nu se poate scrie, nu se poate face artă. Dumitru Hangu are har pentru monografie, ca o datorie de onoare pentru înaintaşii săi de pe valea Râmnicului Săratşi epigramă, ca un modus vivendi, potrivit structurii sale spirituale. Sănătate, inspiraţie şi recolte bogate! Ex: (Alegeri locale în două tururi) „Bucuraţi-vă, români!/ O s-aveţi primari în rate./ Nu sunt răi, dar nici prea buni,/ Foarte scumpi… şi cu păcate.” (Trianonierilor) „Mulţi vecini vor Manea Neagră,/ Dar românii spun, pardon!/ Marea nu-i butoi de bragă/ Şi nici lacu’… Balaton.” (Oraşului Buşteni) „În văzduh, prin nori o cruce,/ Văi săpate în granit,/ Munţii-nalţi povara-şi duce/ Alergând… spre infinit.” (Sfinxu’ Bucegiului) „Sfinxu’, rege în Bucegi,/ Demn urmaş al vechii legi,/ El retoric se întreabă:/ Oare, m-a-nşelat… vreo babă?”
​Pentru ca atmosfera să fie cât mai relaxată, a intervenit invitatul special Manea Agheană şi chitara sa, când muzica, ca un echilibru, cu umorul, şi-a făcut din nou datoria.
​„În lectura epigramelor de astăzi, prezentate de distinsul epigramist, dl Dumitru Hangu, membru de onoare al Cenaclului literar-artistic ,,Alexandru Sihleanu”, se văd inteligenţa şi umorul care atestă zilele de astăzi. Ne mândrim cu dl Dumitru Hangu, ca vechi scriitor, cu multe cărţi lansate, printre care epigrama este cireasa de pe tort. Îi urez multă sănătate şi multă imaginaţie pentru a duce mai departe proiectele pe care le are.” (Valeria Popa)
​„Pentru dl Matincă, ca de obicei, cuvinte de laudă, un om care ne înveseleşte la fiecare şedinţă, cu umorul d-lui şi interpretarea textelor. Să ni-l ţină Dumnezeu sănătos! Pentru dl Hangu, felicitări pentru menţiunea pe care a primit-o la Festivalul Epigramei de la Buşteni. Dlui cântăreţ, numai de bine! (Unui solist) ,,Te crezi marele solist,/ Urli de mi-ai spart timpanul,/ De-am ajuns la orelist,/ Cu urechea şi cu banul”. (Dlui Hangu) ,,Azi am de trecut o vamă:/ Să-l întrec la epigramă!/ Nu-i şifonez rangul, frate,/ Că m-a pus, la el, în carte!”; ,,Vinu-i bun, mă ameţeşte/ Şi la vorbe-i iscusit./ Crede el că mă prosteşte?/ Să-i ţin hangu nesfârşit.”; ,,Îl cunosc de ceva vreme,/ Dar nu am de ce mă teme./ Chiar de-nţeapă în epigramă,/ Nu mi-a făcut nicio rană.” (Safta Leaută)
​„Dl Dumitru Hangu mânuieşte, cu măiestrie arta versificării, are spirit de observaţie, foarte dezvoltat asupra caracterului uman, critică defectele de comportament, cu zâmbetul pe buze. ,,Atunci când Hangu e prezent,/ E bine ca să fii prudent,/ Altfel ajungi, de bună seamă,/ un subiect de epigramă.” Felicitări, pentru menţiune! Legat de dl Matincă Costea, materialul prezentat de dânsul se înscrie în aceeaşi notă de umor, altfel ar fi lipsite de substanţă. Felicitări, pentru interpretare!” (Stela Miloş)
​„După opinia mea, lectura oferită de confratele nostru Dumitru Hangu, nu poate constitui un pretext de comentariu negativ, deoarece D-sa a devenit membru al Uniunii Epigramiştilor din România, eveniment, graţie căruia, noi, membrii Cenaclului, ne mândrim. Toate epigramele, oferite azi îmbracă nota specifică a acestui gen literar, ignorat de unii, dar ele au subliniat, cu pregnanţă, toate normele acestuia. În patru versuri ne-a oferit posibilitatea să zâmbim, cu aceeaşi plăcere.” (Matincă Costea)
​„Şedinţa de astăzi a început cu umorul maestrului Matincă, care nu este un om nenorocos, deoarece, de fiecare dată ne descreţeşte frunţile, cu umorul d-lui. ,,Maestre, reciţi frumos/ Şi nu eşti nenorocos./ Nimeni nu-i ca dumneata,/ Norocos că e c-o stea.” Legat de dl lector de serviciu, Dumitru Hangu, epigramele d-lui au fost o încântare, ca întotdeauna, dar dacă a zis de crama din Zăplazi, aşteptam o sursă de inspiraţie din licoarea lui Bachus. ,,Ne-nţepi cu epigrama,/ Nu mă tem şi nu fac dramă,/ Nici nu vreau să îţi iau rangu./ Mi-ai plăcut domnule Hangu,/ Dar de e, la o adică,/ Să-ţi dau replica, nu strică.” Felicitări!” (Nicolae Constantinescu)
​„(Dlui Matincă Costea) «C-o stea nu faci Calea Lactee,/ Dar pentru noi, de bună seamă,/ Eşti la Cenaclu stea polară,/ Între trecut-prezent-idee.” (Dlui Dumitru Hangu) ,,Domnul Hangu e pe val,/ Epigramist şi primar,/ La Buzău şi la Buşteni,/Face prozeliți-oşteni.” (Dlui Manea Agheană) ,,Când asculţi al său glas,/ Crezi că e Iglesias,/ Dar de cunoşti partitura,/ Ţi se „Julio” frizura.” (Georgeta Iuga)
​„Dl Matincă este inspirat în alegerea textelor, pline de savoare şi mesaje mobilzatoare care produc senzație şi prezenţa în cadrul Cenaclului râmnicean este ca o stea polară de orientare artistică. Noi, suntem nişte oameni norocoşi că-l avem în mijlocul nostru. Despre intervenţia dlui Manea pot spune că este complementară pentru atmosferă, iar textele prezentate, melodiile sale sunt pline de vibraţie şi mişcătoare. Dl lector este un luptător cu arma scrisului şi ca orice luptător, îi recomand, ţinând cont de talentul epigramistic, să-şi consume muniţia epigramistică către realitatea imediată şi relevarea aspectelor pe care le găsim în societatea actuală. Este un membru important al cenaclului nostru și-l aşteptăm permanent în cadrul şedinţelor săptămânale.” (Adrian Câmpeanu)
​La final, replică de Dumitru Hangu, la epigramele lui Nicolae Constantinescu: „Epigramă, una-i fac/ De-o să-i sară smalţul!/ Ştiu că el le-a pus la sac,/ A umplut şi şanţul.”
​Ultimul cuvânt l-a avut muzica invitatului special Manea Agheană şi chitara sa, ca o oază de lumină, înainte de a intra în valul străzii.
​Sâmbătă, 22 iulie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Safta Leaută din Boldu. Vă aşteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share