Fărădelegea lui Călin – Monșer, mă îndatorezi cu…?


Bineînțeles. Returnezi ce se cuvine. Moral, civic….
Pentru un spirit liber înseamnă îngrădire, dar fără un set de aranjamente convenabile nu poți ține o turmă de vorbitori în frâu. Aici apare acel ceva ce mie, dar eu sunt un caz aparte, îmi repugnă și mă face să-mi pun frecvent întrebarea ,,De ce mă obligi să fac și să spun lucruri în care nu cred?” Combinația de debut a Art. 54 atinge în sentimentul de patriotism profund, sensibilizează apelând la două concepte greu de despărțit: Al. 1 – ,,Fidelitatea față de țară este sacră.” Doar că formularea este mult prea generalistă la acest act întâi și mult particularizat la Al. 2, unde apele conlocuitorilor de patrie sunt despărțite brutal, creând senzația că numai unei părți din populație i se adresează întregul articol: ,,Cetățenii cărora le sunt încredințate funcții publice, precum și militarii, răspund de îndeplinierea cu credință a obligațiilor ce le revin și, în acest scop, vor depune jurământul cerut de lege.” Cerut…. Jurământ…. Parcă nu se mai potrivește cu noile mentalități, parcă s-ar cuveni altfel spus. Angajament. Pare mai uman, mai desfăcut de relația ,,nu faci – plătești cu capul”. Funcționarul și militarul sunt totuși niște salariați, prestează îndeajuns cât să nu primească în plus povara ștreangului. Și oameni, au voință, temeri….
Este vetust Al. 1 din Art. 55: ,,Cetățenii au dreptul și obligația să apere România.” Și inaplicabil. Învechirea consistă în conceptul nou prin care țările dețin un scut suplimentar, alianțe militare, tratate de neagresiune…, fiindcă amenințările se pot enumera pe degetele de la o mână, nici ele toate: ocuparea și invazia, luați iarăși aminte de exodul arab, tot la aceste două variante se încadrează, și la răstălmăcirea acestor sensuri, puciul economic. Cam la atât se reduce efectiva protecție. Dreptul cetățeanului ar vrea să însemne că se poate bate cu gura, brațul și mintea pentru păstrarea identității naționale cu tot ce decurge din această idee oricând, oricum și oricât, că nimeni nu-i va interzice și-l va sprijini, aduce a autosesizare din partea autorităților, să ducă până la capăt dezideratul suprem. Așa cum arată astăzi republica, atât drepturile, cât și obligațiile sunt doar simple lozinci. În van țipă insul că ne vând unii, ai noștri, țara, este doar un glas pierdut în eternitatea vorbelor goale, degeaba vrei să pui mâna pe armă și să-ți cârpești advesarii cu plumbi, conform înțelegerilor și aderărilor vin alții să te scape de dușmani, iar despre minte…. De aceea aliniatele 2 și 3 devin fără obiect: ,,(2) Condițiile privind îndeplinirea îndatoririlor militare se stabilesc prin lege organică; (3) Cetățenii pot fi încorporați de la vârsta de 20 de ani și până la vârsta de 35 de ani, cu excepția voluntarilor, în condițiile legii organice.” Fără ,,voluntari” viabilitatea acestui tip de serviciu adus țării ar fi fost o certitudine, între timp însă, ,,luarea cu arcanul” a fost suspendată. Un alt aspect legat de aceeași obligativitate ține de terminologie, nu suntem la presupuneri, trebuia precizat exact, cetățeanul bun de instrucție și de încorporare a fost și rămâne bărbatul. Până să ajungă omenirea să trimită liote de femei să lupte cu burta la gură forțat vor mai trece încă o mie de ani.
Art. 56, referitor la contribuțiile financiar este echilibrat, fărâ a cita conținutul în trei aliniate, vă pot spune că stabilește obligația de-a participa la cheltuielile publice prin taxe și impozite just și de a nu depăși acest cadru decât cu excepții trimise la legislația aferentă.
Ca un corolar al titlului doi al Constituției, Art. 57 reamintește și întărește, chiar dacă uzează din nou de termenul larg ,,bună-credință”, tot ce ține de drepturi și îndatoriri: ,,Cetățenii români, cetățenii străini și apatrizii trebuie să-și exercite drepturile și libertățile constituționale cu bună-credință, fără să încalce drepturile și libertățile celorlalți.”

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share