Cenaclul Alexandru Sihleanu – 3 Iunie 2017


ÎNTRE REALITATE ŞI ADEVĂR UMORUL POATE FI COMPENSAŢIE

​Sâmbătă, 3 iunie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, pentru îmblânzirea spiritelor, cu un moment de divertisment, susţinut, de „tânărul” Matincă Costea, cu un monolog „Firul buclucaş” de Bogdan Căuş, un monolog de Fred Firea, „La o policlinică” şi un microcuplet de Matincă Costea, „La Râmnicu Sărat în port”, „sancţionat” cu aplauze.
​Momentul următor, lectorul de serviciu, a avut, astăzi, patru lectori. Am căutat să „experimentăm” o altfel de şedinţă. Într-o regie ad-hoc, lectorii de serviciu, Dumitru Hangu, Mihail Constantinescu, Nicolae Constantinescu şi Matincă Costea au prezentat, în ordinea „tragerii biletului”, câte un grupaj de epigrame, iar după fiecare lector invitatul special Manea Agheană şi chitara sa a interpretat câte o melodie.
Dumitru Hangu, ex: (D’ale carnavalului) – Mulţi ,,vecini”vor Marea Neagră,/ Iar românii spun pardon,/ Marea nu-i butoi de bragă,/ Şi nici… lacul Balaton.”
Manea Agheană şi chitara sa: „Nu sunt poet, nici scriitor,/ Cu epigrama nu mă omor,/ Ştiu doar să cânt şi asta fac,/ Sper să vă fiu la toţi pe plac.” A interpretat „Floare de colţ”- Ducu Berţi.”
Mihail Constantinescu, ex: (Dlui Matincă Costea după lectura monologului ,,Mă numesc Gogu Stamate”) „Sunt nelămurit fiindcă/ Ştiam că-l cheamă Matincă,/ Dar l-aud pe cât se poate:/ Mă numesc Gogu Stamate.”
Manea Agheană a interpretat „Din prea mult sau prea puţin”- Gheorghe Ghiorghiu
Nicolae Constantinescu, ex: (Unui îndrăgostit) „Ca un cal mâncând jăratec/ Şi rătăcind ca un străin,/ Umbla ades puţin zănatec/ Pentr-o iubire şi un destin.”
Manea Agheană, şi chitara sa, a interpretat „Maria, Maria”- Manea Agheană
Matincă Costea, ex: (Eroare vânătorească) „A plecat să-mpuşte iepuri/ Domnul Valerică Soare/ A-mpuşcat, dar din păcate/ Câinele de vânătoare.”
Manea Agheană a cântat „Rock de dragoste”, versuri A. Păunescu-George Nicolescu.
A fost o „ediţie” spectacol, în care s-au întâlnit umorul, sub aspecte diverse (monolog, cuplet, epigramă) şi muzică. Sper să mai reedităm asemenea „ediţii” divertisment.
„Astăzi, am venit special pentru a mă delecta, cu creaţia epigramistică realizată de cei patru lectori, în cadrul Cenaclului literar-artistic ,,Alexandru Sihleanu” şi nu-mi pare rău deoarece am ascultat epigrame construite cu mult talent. Mi-au plăcut, în mod special, epigramele realizate de dl Matincă. Aș mai adăuga paşii importanţi făcuţi de tânărul Nicolae Constantinescu în arta epigramistică, în care dovedeşte un real, autentic talent. Dl Mihai Constantinescu este un epigramist exploziv, creând epigrame pe moment, fără a avea concurent la viteza realizării epigramei. Dl Mitică Hangu este veteranul sau profesorul epigramiştilor din Cenaclul literar-artistic, de la care să învăţăm. A fost o şedinţă plină de substanţă. Sper să mai avem astfel de şedinţe dedicate epigramei.” (Adrian Câmpeanu)
„Mulţumesc dlui Matincă pentru că ne oferă un univers de fragmente ce au făcut sau fac parte din viaţa de zi cu zi. Dlui Matincă și umorului dumisale le doresc multă sănătate, să se ţină în armonie mulţi ani. Este interesant să particip la o asemenea activitate culturală. Pe dl Hangu îl felicit pentru participarea la un Festival Naţional şi mă bucur că avem, printre noi, un membru al Uniunii Epigramiştilor din România. Aduc mulţumiri dlui Manea Agheană, pentru că muzica înfrumuseţează sufletul.” (Costică Drîstaru)
„Orice şut în fund înseamnă un pas înainte, a spus Caragiale. Critica de data trecută a dat randament. Astăzi nu m-am plictisit. Felicitări celor patru epigramişti şi dlui Matincă, în plus, pentru umorul din deschidere.” (Manea Agheană)
„Mi-a plăcut şedinţa de astăzi pentru că a avut altă tonalitate. Se vede că umorul ne apropie sufleteşte. Într-o societate aşa de stresantă, avem nevoie de creaţii umoristice. Nicolae Constantinescu face creaţii ocazionale, pe loc şi apreciez acest talent. Ceilalţi trei abordează o tematică socială, o realitate care ne doare pe toţi, de cultura care nu apare, de pădurile care dispar şi de aici o serie întreagă de modificări, climatice, modificarea biotopului, alunecări de teren, etc. Este o realitate dureroasă, tratată cu umor. Într-o societate în care se vorbeşte mult de cultură şi educaţie, totul este tratat mai superficial. Eu îi felicit că ne-au descrețit frunţile cu aceste mici creaţii de patru versuri, cu poantă şi ne-au oferit nişte perle ale gândirii şi sper să apară cu volume. De obicei ne pierdem. Să perseverăm. Joi, 8 iunie, ora 15:00, la Parlamentul României, sala Brâncuşi, în cadrul unei festivităţi, in memoriam Mihai Eminescu, se va lansa volumul de poezii, de dragoste, în limba franceză, traducerea îmi aparţine: Mihai Eminescu poésies” (Ecaterina Chifu)
„Înainte de toate să să spunem lucrurilor pe nume. Orice autor trebuie să înţeleagă că dincolo de abordarea unei specii literare trebuie să fie un fond de documentare. Epigrama este o specie minoră. Ea a fost pusă în circulaţie de antichitatea romană, ca reprezentativă. Romanii n-au avut cultură. Au încercat să distrugă 2000 de ani de cultură iudaică. Epigrama este un catren, cu un singur punct de echilibru, poanta. Dacă nu are poantă, nu este este epigramă. Epigrama înseamnă scriere scurtă. Fiind o specie minoră, valoarea nu creşte decât prin valoarea poantei, dacă poanta este bine găsită. Faptul că astăzi a fost o şedinţă mai bună, este şi faptul că nu mai bate nimeni câmpii pe lângă creaţie.” (Grigore Leaua)
Finalul a aparţinut muzicii. Manea Agheană şi chitara sa a demonstrat disponibilităţile pentru muzică.
Sâmbătă, 10 iunie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Matincă Costea. Vă aşteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share