Cenaclul Alexandru Sihleanu – 24 Iunie 2017


ORIUNDE AM FI SIMŢIM CHEMAREA RĂDĂCINILOR

Sâmbătă, 24 iunie, şedinţa Cenaclului litera-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, pentru îmblânzirea spiritelor, cu un moment de divertisment, susţinut de Matincă Costea, cu miniaturi umoristice, integrate într-un monolog, aranjament propriu, „Toată lumea să zâmbească” şi un cuplet de Constantin Tănase, „Nu te lăsa!”, finalizat în aplauze.
A urmat muzică cu invitatul special, Manea Agheană şi chitara sa.
A continuat lectorul de serviciu, Georgeta Iuga, cu proză scurtă: Vecinii, Ciaclamaua, Aspirina, Maria Stanchii, Maria noastră, Maria Sandei. Nu putem să nu remarcăm un spirit de observaţie, un simţ analitic şi o oarecare ştiinţă de a conduce firul epic în aceste proze scurte, întâmplări, din mediul în care îşi are rădăcinile şi care i-au rămas vii în amintire. Se poate vorbi mai mult despre figurile de stil, despre cuvintele specifice zonei sau „ecouri” cu alţi scriitori. Faptul că reuşeşte să creeze atmosferă, să transmită stări şi sentimente, primeşte o bilă albă din partea noastră şi ar fi indicat să continue.
„Momentele umoristice prezentate de dl Matincă Costea pun accentul pe incidente interesante, bazate pe evenimente reale ce provoacă hazul. Măiestria oratorică a dlui Matincă Costea nu pare greu de asociat unui actor a cărui carieră datează de mai bine de patru decenii. Râsul este arma imbatabilă a spiritului omenesc împotriva grotescului, derizoriului din sfera socială şi a vieţii agitate. De-a lungul timpului muzica a căpătat un loc important în societate, în viaţa fiecărui om, deoarece ne poate influenţa personalitatea şi modul de gândire. Felicitări dlui Agheană pentru frumoasele versiuni acustice ce ne aduce relaxare şi bună dispoziţie. Vital este faptul în care proza scurtă a dnei Georgeta Iuga se relatează. Rolul important al scriitorului este de a menţine viu interesul cititorului. Toate prozele sale scurte pun accentul pe clipe aparent banale şi din viaţa cotidiană. Scrierile sale sunt scrieri dulci-amărui, pline de sensuri ce se desfăşoară rapid aruncându-te, parcă, într-un şir de gânduri şi emoţii prezentate, astfel, cu sarcasm sau admiraţie.” (Georgiana Panait)
„Autoarea ne-a încântat auzul cu o lectură plăcută şi fără îndoială antrenantă. Umorul este prezent în plenitudinea lui, dar şi elementul dramatic pe care îl zugrăveşte cu competenţă ca şi poezia lectorului, creaţia sa reuşeşte să sensibilizeze auditorul şi poate cititorul. S-ar cuveni să se gândescă la apariţia unei cărţi. Succes în continuare!” (Matincă Costea)
„Ca de fiecare dată şi astăzi, şedinţa Cenaclului literar-artistic a fost deschisă de dl Matincă care ne-a demonstrat încă o dată talentul său de actor. Pentru acest moment deosebit pe care ni-l prezintă în fiecare sâmbătă, n-am decât cuvinte de laudă şi îi transmit felicitări! Muzica este un mod de comunicare între oameni. Din totdeauna publicul, chiar dacă nu a fost de aceeaşi naţie cu artistul de pe scenă, a înţeles mesajul transmis de muzica sa. Mă bucur şi mulţumesc dlui Agheană că s-a alăturat Cenaclului. Referindu-mă la schiţele pe care le-am audiat astăzi, lecturate de dna Georgeta Iuga, n-aş considera că motivele pe care le-a abordat autoarea în conţinutul prozei sale scurte ar fi banale deoarece naşterea, copilăria, nunta, moartea, etc, sunt momentele tradiţionale ale vieţii abordate de marii scriitori ai lumii. Primele două texte, ,,Vecinii” şi ,,Ciaclamaua”, care provoacă râsul, sunt nişte satire şi cea de-a doua mă trimite la schiţa lui Caragiale , ,,Bubico”. Atât în aceste texte, cât şi în următoarele, autoarea m-a surprins cu câteva figuri de stil, de mare valoare artistică. De la satiră, în ,,Aspirina”, autoarea trece la dramă prezentându-ne un moment de de viaţă, pe care, poate şi unii dintre noi l-am trăit sau l-am văzut. Vocabularul este adecvat personajelor din mediul de unde l-a luat. Dintre cele două drame, ,,Mara Stanchii” este mai valoroasă din punct de vedere literar. Urmărind subiectul şi morala care se desprinde, ca mod de expunere, foloseşte, pe lângă descriere şi povestire, şi dialogul, specific schiţei. Ultimul text, ,,Maria noastră, Maria Sandei”, este o tragedie care ar fi un subiect de roman sau ştire de ziar. Schiţa începe şi se termină cu descrierea înmormântării protagonistei, chiar dacă Maria nu participă la dialog. Acest criteriu ne duce la Liviu Rebreanu. Şi fiindcă iunie este luna în care Mihai Eminescu a plecat dintre noi, am scris un pamflet, replică la ,,Scrisoarea I”. (A lecturat pamfletul, din care exemplific ultimile versuri:) ,,Aste gânduri aşternute / Ţi le-oi pune pe facebook./ Cont cred că ai şi tu-n ceruri./ Ei, nu vreau niciun bucluc.” (Aneta Pioară)
„Referitor la mesajul de la Cenaclul literar-artistic ,,Alexandru Sihleanu”, îi doresc dlui Matincă multă sănătate şi putere de muncă. Şi dlui Agheană îi doresc la fel. Referitor la lectorul de serviciu, dna Iuga, îi doresc sănătate şi putere de muncă, pentru că într-adevăr îi lipseşte curajul, deoarece prozele scurte sunt lecţii de viaţă, să le scrie într-o carte. Aceste amintiri sunt uşor de reţinut şi valoroase. Îmi aminteşte de ,,Stejarul din Borzeşti” de Eusebiu Camilar. Îi urez mult succes şi curaj.” (Valeria Popa)
„Lectorul de serviciu dovedeşte a avea un fin spirit de observaţie asupra mediului social în care trăieşte. Povesteşte cu multă dezinvoltură episoade din viaţa cotidiană. Mă refer la ,,Vecinii”, folosind figuri de stil, realizează imagini plastice deosebite. Ex: Zi mohorâtă, Privirea inundată de mohorârea zilei, Şi-a întins gâtul ca o lebădă. Este o povestire cu caracter satiric. A doua, ,,Aspirina”, a cărei acţiune se desfăşoară într-un spital, are un caracter tragic. Câteva imagini plastice: slabă şi cernită, glas stins tânguit, faţa de ceară. Povestirea ,,Maria Stanchii” este o poveste scurtă, străbătută de un sentiment de nostalgie după copilăria trecută. Acţiunea este tipică pentru joaca transformată în tragedie. Sunt povestite întâmplări adevărate, într-un trecut nu prea îndepărtat. Ultima ,,Maria noastră, Maria Sandei”, care la început pare o povestire obişnuită, cu un ceremonial de nuntă, o nuntă tradiţională, în a doua parte se transformă într-o dramă bazată pe gelozie. Este o schiţă bine realizată. Îi recomand să mai scrie.” (Stana Miloş)
„Ziua se astăzi a fost foarte plăcută. Dl Matincă este mentorul Cenaclului care dă imbold la bună dispoziţie şi plăcerea de a se întâlni, Sâmbătă de Sâmbătă, membrii Cenaclului ,,Alexandru Sihleanu”. Dl Agheană să fie sănătos, să cânte că o face cu folos şi cu talent. Dna lector de serviciu, Georgeta Iuga, mi-a plăcut în totalitate. Am ascultat şi am savurat fiecare proză scurtă. În lucrările d-ei, pot să spun literare, foloseşte cu largheţe epitete, comparaţii şi multe cuvinte specifice localităţii din care provin. Ex: pripor, ciaclama, etc. Felicitări, să scrie mai departe.” (Elena Cambeşteanu)
„Ca de fiecare dată, dl Matincă ne-a bine dispus cu talentul său actoricesc. Monologul lui Constantin Tănase m-a inspirat: ,,Ce-o să fie, ce-o să fie,/ La guvern e nebunie!/ Aşa ceva nu se poate,/ Mereu instabilitate.” Legat de lectorul de serviciu, ascultând toate prozele, le consider o joacă de-a râsu-plânsu, deoarece începe cu bucăţile prin care ne binedispune şi încheie cu o tragedie, care m-a făcut să mă imaginez în acel mediu.” (Nicolae Constantinescu)
„Dl Matincă ne transmite mesaje, săptămânal, de bună dispoziţie. Săptămâna asta a venit cu mesajul ,,Nu te lăsa!” şi noi promitem că nu ne vom lăsa. Dna Georgeta, a Ioanei şi a lui Culiţă, fată frumoasă, deşteaptă şi curajoasă,şi aventuroasă încă din copilărie, ne transmite un mesaj de a păstra în spirit copilăria care ne mobilizează şi ne energizează. Este un talent scriitoricesc, are imaginaţie, are spirit de observaţie. Dl Manea Agheană vine iar cu mesajul transmis pe fond muzical şi ne îndeamnă la iubire, dragoste şi aşteptăm, în continuare, participarea la şedinţe memorabile ale Cenaclului.” (Adrian Câmpeanu)
Finalul şedinţei a aparţinut muzicii invitatului special Manea Agheană şi chitara sa.
Sâmbătă, 1 iulie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Aneta Pioară. Vă aşteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share