Cenaclul Alexandru Sihleanu – 17 Iunie 2017


PE ARIPILE MUZICII, CU PARFUMUL NOSTALGIEI

​Sâmbătă, 17 iunie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment pentru îmblânzirea spiritelor, susţinut de Matincă Costea pe un monolog de Nicu Vafiadis (medic râmnicean), „Basm din anul 2000” şi două monologuri semnate Matincă Costea, „Mai bine circul pe jos”, şi „Povestea unui pui”, finalizat cu aplauze.
​A continuat, cu câteva cu câteva piese muzicale, romantice, invitatul special Manea Agheană şi chitara sa.
​A urmat lectorul de serviciu, Valeria Popa, cu proză, sub titlul „Arome cu parfum de iasomie”. Dna Valeria Popa este în primul rând fabulistă, de fapt singura din spaţiul cultural al Râmnicului Sărat şi în al doilea rând prozatoare. Proza prezentată astăzi se poate numi proză document despre o anume istorie a oraşului Râmnicu Sărat, o proză nostalgică, o radiografie sentimentală, am putea să o numim romantică, cu un titlu la fel de romantic, comparativ trecut-prezent, amintiri din tinereţe, datini, obiceiuri. Dna Valeria Popa dovedeşte talent de povestitoare şi lectura creează o atmosferă plăcută. O aşteptăm la o nouă lectură.
​Un moment de relaxare a atmosferei asigurat de muzica invitatului special Manea Agheană şi chitara sa.
​„Dna fabulei ne-a oferit, azi, o lectură plăcută. Foloseşte ca metaforă floarea de iasomie, cu parfumul său îmbătător, de neegalat. Face o radiografie, la modul nostalgic, a vremurilor de mult apuse în arealul Râmnicului Sărat. Lipseşte, însă, un episod în care să se întâmple ceva spectaculos, pentru a-i acorda lucrării mai mult interes.” (Matincă Costea)
​„Dl Matincă Costea, fin observator al societăţii în care trăieşte, aduce în prezent situaţii critice sau dramatice din societatea înainte de ’89. Aşa cum sunt prezentate de autor, într-un limbaj comic şi interpretate aşa cum ştie numai d-lui, ni se par situaţii care în prezent stârnesc hazul. Lectorul de astăzi, dna Valeria Popa evocă, cu lux de amănunte obiceiuri din societatea nu prea îndepărtată. Descrie mediul ambiant , obiceiuri, situaţii comice, pentru unii dramatice, din zona geografică a Râmnicului Sărat, acolo unde dna şi-a petrecut copilăria. Fragmentul lecturat este străbătut de sentimentul de nostalgie despre obiceiuri, viaţa socială, de altă dată, Felicitări, să vedem urmarea! Dl Manea interpreteză bucăţile muzicale în stil propriu, s-a încadrat în acelaşi timp, străbătut de sentimente de nostalgie. Toate cele trei secvenţe au fost străbătute de nostalgie.” (Stana Miloş)
​„Despre dl Matincă cred că l-aş recunoaşte din mai multă lume, după voce şi după pasiunea pe care o pune în interpretarea actului artistic. Este tânăr prin actualitatea subiectelor promovate şi spontanietatea sa. Despre lectorul de serviciu aş zice că are trăsături romantice, pune în antiteză trecutul cu prezentul. Şi percepem din lectura sa o uşoară undă de regret pentru timpurile apuse. Sentimentul care evocă tablouri trecute, dă lecturii de astăzi o notă de documentar. Felicitări şi aşteptăm să mai producă şi alte scrieri! Despre dl Manea, este acel Julio Iglesias al Cenaclului literar-artistic care ne atrage atenţia, în mod deosebit, prin ştiinţa frazării muzicale. Felicitări şi îl aşteptăm să ne mai cânte!” (Georgeta Iuga)
​„Toată familia suntem nişte fani înrăiţi ai scrierilor dlui Matincă, pentru că l-am audiat de mulţi ani. Ultima carte de proză a dnei Popa, ,,În umbra inocenţei”, am citit-o de mai multe ori. Are darul de a capta atenţia cititorului. Astăzi, în încercarea d-ei de a evoca bătrânul oraş, m-a emoţionat pur şi simplu. Scrierea dnei se înscrie în rândul evocărilor acestui oraş, care parafrazând-l pe Creangă, nu este un oraş ca oricare altul, este un oraş cu o istorie aparte, cu un farmec deosebit. Din acest oraş şi prin acest oraş s-au perindat mari artişti ai noştri: pictori, arhitecţi, compozitori, interpreţi de muzică cultă. Un oraş cu un palmares foarte bogat. Aici a apărut şi ,,Gazeta Săteanului” (1884-1898) a lui C.C. Datculescu (1857-1940), unde au publicat scriitori de marcă ai literaturii române. Chiar dacă lucrarea dnei, nu se înscrie în rândurile operelor literare, propriu-zisă, are unele irizări artistice, apropiindu-se de stilul beletristic. Am retrăit, cu emoţie, zilele copilăriei, adolescenţei şi am trăit în acest oraş. Are mult talent, pentru care o felicit şi are mână pentru proza scurtă. Scrierile d-ei sunt absolut necesare, ne menţine moralul. Pe dl Manea îl apreciez pentru talentul interpretativ şi pentru omenia de care dă dovadă. ,,Dna Popa când citeşte,/ Toată firea o uimeşte./ Se opreşte-n loc şi vântul,/ Când cutreieră pământul/ Şi priveşte fermecat/ Urbea Râmnicu Sărat.” (Mihai Constantinescu)
​„Dl Matincă Costea ne-a încântat, ca de fiecare dată, vorbindu-ne în monologurile d-lui despre o poveste modernă, despre un împărat şmecher, şucar, dar ne-a prezentat la piaţă o ofertă, la doi pui vii, unul mort. Legat de momentul muzical al dlui Manea Agheană mi-a plăcut ca de obicei. Legat de dna Popa, lectorul de serviciu, lectura d-ei m-a dus cu gândul la ,,Nostalgii râmnicene” ale dlui Matincă Costea care ne vorbeşte tot despre o evocare a Râmnicului Sărat. Pentru mine este foartea bine să cunosc istoria oraşului în care m-am născut, dar, cu tristeţe în sufletconstat că acele fabrici de altădată sunt acum mall-uri, ruine sau câmpuri cu bălării.” (Nicolae Constantinescu)
​„Dl Matincă este în rolul vrăjitorului din Râmnicu Sărat care schimbă atmosfera tristă într-una veselă. Dna Valeria Popa este ancorată în trecut şi astăzi a venit cu o esenţă de parfum de iasomie, care ne dă o speranţă în a descoperi oraşul şi al compara cu ce a fost în trecut şi să descoperim frumuseţile actuale. Constatăm că este un oraş liniştit, unde munca nu prea se mai vede, comparabil cu micul Paris, având şi un turn Eiffel pe care nu îl valorificăm ca valoare. Dna Valeria Popa este o activistă non stop în domeniul literar şi un membru de bază al Cenaclului Alexandru Sihleanu. Dl Manea este un Tudor Gheorghe al Cenaclului literar-artistic, care ne încântă prmanent cu vocea sa de tenor secund.” (Adrian Câmpeanu)
​Finalul a aparţinut muzicii, asigurat de Manea Agheană şi chitara sa.
​Sâmbătă, 24 iunie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Georgeta Iuga. Vă aşteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share