Căruţa cu virgule – ,,Alţii” şi noi…


În filmele de propagandă occidentale, apare foarte des tema unității comunității, a implicării active a cetățenilor în luarea deciziilor și participarea efectivă la muncă., alături de primarul orășelului lor, atunci când acesta le cere. În același timp, primarul este răspunzător pentru cheltuirea banilor contribuabililor pentru care știe că trebuie socoteală până la ultimul cent sau euro. Cetățenii, la rândul lor, sunt și ei foarte atenți pe ce se cheltuiesc taxele și impozitele plătite de ei și reacționează imediat, când constată ceva în neregulă.
Bunăoară, de curând, cică elvețienii n-au fost cu mărirea venitului minim acordat cetățenilor! Cică astfel s-ar stimula nemunca, automulțumirea și comoditatea care i-ar face pe oameni să nu-și mai caute locuri de muncă și să se mulțumească cu acel ,,puțin” acordat de stat…Ce oameni, domnule! Să nu vrei să ți se dea mai mulți bani? Ăștia nu-s de pe lumea asta! Desigur că, în cazul filmelor, situația n-o fi chiar așa, dar poate că oleacă de adevăr o fi în ele și că poate fi pusă sub semnul întrebării situația prezentată. Vorba aia: ,,Filme, bă!”. Dar la elvețieni? La ăia nu mai sunt filme! E chiar real! Și tocmai din cauza asta, pare și mai greu de crezut! Ce vreau eu să spun aici, e că între noi și .,,afară” e o mare diferență de mentalitate. Și cel mai bun exemplu este acum, în perioada asta de dinainte și după alegeri. Implicarea cetățenilor se rezumă la datul cu părerea, la aruncatul vinei întotdeauna pe ,,celălalt”, după principiul ,,dacă eram eu, făceam…dregeam…etc”
După cum am constatat cu toții, se duc ,,lupte” grele în cuvinte, online, unde toți sunt zmei, lei, vulturi și alte dobitoace, însă, când vine vorba să pună mâna pe o lopată, nu-i găsești acasă….,,Munca în folosul comunității” este o rușine iar unii, deși beneficiari ai ajutoarelor sociale, mai degrabă ar plăti să nu facă acele ore cu care sunt datori pentru banii primiți, decât să-i vadă lumea dând cu sapa…Păi, ce rușine mai mare e să muncești pentru acele ajutoare, în loc să-i primești gratis, nu-i așa?
O altă latură a problemei este că, după aflarea câștigătorului, toți ,,luptătorii” și nu numai, se spală pe mâini de orice responsabilitate și așteaptă cu mâinile în sân sau buzunare ca primarul ,,să facă, că de-aia l-am ales!” Toți stau pe margine scuipând semințe și râgâind de bere, ,,analizând” cu cel mai al dracu’ spirit critic tot ce se aude despre munca primăriei. Tot ce se aude, nu tot ce se vede! Mai degrabă se crede ce se aude decât ce se vede! Pentru că ce se vede, nu e ceea ce pare, după părerea ,,analiștilor de șanț”. Întotdeauna, în spatele unor proiecte pentru comunitate, există ceva ,,necurat”, niște aranjamente și niște fraude cu fonduri! E drept că, nu de puține ori, realitatea a dovedit că așa s-a și întâmplat, iar asta s-a lăsat cu dosare penale pentru cei implicați. Însă nu despre asta e vorba aici, ci despre acea solidaritate a oamenilor în jurul unor proiecte pentru binele tuturor. Când vom înțelege că, dacă fiecare și-ar vedea lungul nasului și ar face ceva concret pentru el și pentru ceilalți, n-ar mai exista această stare de spirit păguboasă. Dacă mai întâi și-ar face curățenie în curtea și viața lui în loc să le judece pe-ale vecinului, ar fi…altfel, nu credeți?
Dacă, de exemplu un primar ar cere tuturor locuitorilor să participe la ceva…orice..la săpat șanțuri, de exemplu, pentru a nu mai plăti firmă specializată din banii de impozite? Câți vor dori să facă asta? Câți vor înțelege că primarul vrea să economisească niște bani tot în folosul comunității? Da, știu, vor apărea ,,guri” care vor spune că ei muncesc și alții iau banii pentru niște lucrări fictive, cum s-a tot întâmplat mereu! Probabil că da, dar, odată ce-ai pus umărul la acel proiect, ai putea fi mai interesat să-l și păstrezi, să nu-l distrugi și nici să-i lași pe alții să-l distrugă. Asta s-ar numi responsabilitate și, deși sună ,,comunist”, s-ar mai numi și ,,grija pentru avutul obștesc”, care aparține tuturor, nu numai unora…
Bineînțeles, peste toate astea, important este rolul primarului. Modul cum este el perceput de oameni, cum se implică în rezolvarea problemelor lor și caracterul lui. Mai contează cum reușește să se înconjoare de oameni serioși și nu de lichele și profitori, lingușitori și pupincuriști, care-și urmăresc doar interesul personal…Da, contează și asta!…
Știu ce o să spuneți! Că îmi permit să dau sfaturi pentru că nu locuiesc acolo și nu înțeleg ce se întâmplă cu adevărat. De altfel, mi s-a mai spus direct de către un îndârjit ,,luptător” pe frontul electoral. I-am dat dreptate, dar aș vrea să-l văd pe respectivul dacă se luptă acum la fel de aprig, sau stă pe șanț și mănâncă semințe, dezamăgit că ,,idolul” lui n-a câștigat..
M-am întins deja prea mult cu ,,vrăjelile” mele, așa că vă las să mă judecați pentru ceea ce tot scriu pe-aici, sau dacă mai e cazul să mai continui cu asta…

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share