Cenaclul Alexandru Sihleanu – 6 Mai 2017


CEA MAI APROPIATĂ NOŢIUNE DE ZBOR ESTE DORUL, CA O COMPENSAŢIE DATĂ DE DIVINITATE FIINŢEI UMANE

Sâmbătă, 6 mai, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, susţinut de Matincă Costea pe un pamflet, culegere, „Amor muncitoresc”, un monolog, „Altădată la alegeri”, de Sandu Anastasescu şi un monolog, culegere, „Georgeta la farmacie”, moment încununat cu aplauze, care asigură, cu zâmbetul pe buze, trecerea la cel mai important moment al zilei, lectorul de serviciu, astăzi, Ion Militaru, cu un grupaj de poezie. Dl Ion Militaru este la prima lectură în Cenaclul „Alexandru Sihleanu”. Trebuie remarcată sensibilitatea, sinceritatea autorului de astăzi. Sunt creaţii în memoria fiinţei iubite, care s-a stins într-un spital, în urma unei intervenţii chirurgicale. Durerea, dorul, singurătatea, au creat poezii, în care figurile de stil sunt prea puţine, de aceea pot fi numite poeme în proză. Nu toate cuvintele sunt literare. Am spus-o şi cu alte ocazii: poezia implică, nu explică. Se simte lipsa unei lecturi de gen. Trebuie subliniat curajul de a-şi pune sufletul pe masă prezentându-l pentru disecţie. Îl aşteptăm cu alte creaţii sau, de ce nu, proză.
​Intervenţia invitatului special Manea Agheană şi chitara sa au relaxat atmosfera cu muzică plăcută, uşor nostalgică. Prezenţa lui Dan Manciulea în Cenaclul „Alexandru Sihleanu”, după o perioadă de timp, a contribuit la întregirea aceastei atmosfere, cu talentul lui, voce şi chitară. Ambii au cules aplauze.
​„Pentru dl Matincă respect şi consideraţie. Ca întotdeauna, omul tânăr la suflet, cu mult talent, cu inima plină de parfumul primăverii, are în suflet zâmbetul pe care ni-l dăruieşte, cu multă bucurie, este un suflet sensibil care dezvăluie o tinereţe veşnică. Îl iubim, îl aşteptăm cu plăcere, ne umple suflete de bucurie. Să ne trăiască! În legătură cu Ion Militaru, părerea mea, are un suflet sincer, sensibil, trist şi este un om credincios. Poezia ,,Rugă” este mai mult o proză versificată. Scrie despre fapte reale, trăiri şi prima poezie reflectă dorul de soţia decedată. Poeziile d-lui sunt episoade din tragediile vieţii. Nu foloseşte figuri de stil, sunt pline de adevăruri; poezii triste în care se regăsesc regretele, trecutul dureros. Poeziile sunt simple, puţin cam lungi, dar pline de dragoste de soţia dispărută. Versurile nu sunt egale, măsura lipseşte. În poezia ,,Mama”, versurile sunt pline de gingăşie şi regrete faţă de lipsa părinţilor. Îi recomand să încerce să scrie proză sau epigrame la adresa guvernanţilor. Îl aşteptăm cu altceva.” (Mioara Zaharia)
​„L-am cunoscut pe dl Militaru acum 48 de ani, în 1969, am colaborat timp de 15 ani, a fost şi este, un exemplu de corectitudine şi seriozitate. Referitor la poezia dlui Militaru, ea reprezintă poezia unei etape din viaţă. (Între Rai şi Iad) – Iadu mi-e o puşcărie/ Dracii cei mari primesc simbrie,/ Iar în Rai şi pe Pământ,/ Orice om are un sfânt!” (Dumitru Hangu)
​„Referitor la lectorul de astăzi, dl Militaru, mă bucur că-i cunoaştem şi partea sentimentală a vieţii. Ca şi dl Hangu, îl cunosc de foarte mult timp. I-am cunoscut şi soţia, aveam întâlniri de inimă la Clubul ,,Femina 2”. Tot în acest timp era Comitetul Orăşenesc al Femeilor în care activa şi dna Militaru la nivel de întreprindere. I-aş recomanda dlui Militaru să înceapă să se mai detaşeze de trecut. Aceste amintiri devin şi mai dureroase atât timp cât stăm cu gândul priponit în trecut. Sigur că soţia nu o va uita. Este un om care are o experienţă de viaţă din care ar ieşi nişte povestiri frumoase despre trecut. Poeziile sunt frumoase, sunt cam lungi, din ele poate extrage, să facă două sau trei poezii, din una singură şi să încerce să schimbe stilul. Dan Manciulea a fost aşteptat, este iubit şi respectat şi îl dorim cât mai mult în mijlocul nostru, aşa cum dl Manea ne încântă în fiecare sâmbătă.” (Valeria Popa)
​„Lectura de astăzi este o dovadă că nu totdeauna ce este mult este şi bun, şi că subiectul, aviz tuturor colegilor care pică în marasmul unui conținut pompos, fabricat la comentarea lucrărilor, nu trebuie să eclipseze cuvintele. Pentru viitor, dacă dorește să continue, recomandarea este să lectureze poezie din toate timpurile, astfel va reuși să-și formeze o idee de început, cum se concepe, ce implică, cum se exprimă.” (Sorin Călin)
​„Felicitări, primilor doi protagonişti, dl Matincă şi dl Agheană! Referitor la ceea ce am audiat astăzi, vreau să vă spun că am desprins ideea foarte reală, aceea că iubirea este esenţa vieţii. Lectorul de astăzi, sub apăsarea sentimentului de singurătate, de dor după fiinţa iubită, a încercat să creeze versuri pe care să le dedice acesteia. Din loc în loc i-a reuşit câte o rimă împerecheată, dar lipsa limbajului poetic, cât şi nerenunţarea la elementele de legătură din text a dus la obţinerea unei proze versificate. Versurile din partea a doua a materialului prezentat par a fi un pamflet nereuşit la adresa conducerii actuale a României, scoţând în relief modul defectuos care există în viaţa politică românească. Consider că lucrurile la care gândeşte lectorul de astăzi, luate ca idei şi exprimându-şi sentimentele faţă de acestea, îl pot ajuta de a obţine mici texte în proză. Totuşi îl felicit pentru încercarea de a-şi pune pe hârtie gândurile şi sentimentele faţă de cei dragi. În altă ordine de idei, luna aceasta, pe 9 mai se împlinesc 122 de ani de la naşterea celui care a fost poet, dramaturg filosof, profesor universitar, jurnalist, traducător, diplomat, academician, Lucian Blaga.” (Aneta Pioară)
​„Apreciez sinceritatea versificaţiilor dlui Militaru, mulţumesc pentru că şi-a pus pe tavă sufletul faţă de noi, relevându-ne sentimente puternice care nu pot fi, pentru mine, decât experienţe de viaţă în plus. Pentru tehnica de exprimare poetică îi sugerez să distileze mai mult limbajul şi să încerce să folosească unul literar, mai plin de încărcătură poetică.” (Dan Manciulea)
​„Am văzut dimineaţă o lumină care m-a captivat şi m-a atras să mă îndrept în această direcţie. Dar, înainte de a pleca, m-am dat cu un spray numit Matincă. Am sosit la Cenaclul ,,Alexandru Sihleanu” unde am ascultat monologurile şi recitalul actoricesc al maestrului scenei râmnicene Matincă Costea, căruia i-aş recomanda să mai actualizeze monologurile. Dl folkist Manea Agheană încinge atmosfera până la incandescenţă, alimentată de energia degajată de dragoste pentru Cenaclul râmnicean de care s-a îndrăgostit. Lectorul de serviciu este un romantic care abordează o temă legată de iubire şi pot spune că este o temă poetică, dar limbajul este deficitar. Tema este una filosofică legată de conceptul de iubire, care nu trebuie particularizată la o anume mamă sau femeie, deoarece adevărata iubire se referă la femeie. Legat de conducători şi de partide politice nu trebuie să le dedice poezii, ci petiţii. Este lăudabilă prezenţa dlui Militaru în rândul Cenaclului râmnicean şi pe care ar vrea să-l frecventeze, deoarece este un spaţiu terapeutic.” (Adrian Câmpeanu)
​„Referitor la propunerea dnei Georgeta Iuga, încep eu. Dl Matincă pentru care am o deosebită stimă şi plăcere de a-l asculta, ne-a prezentat ce s-a întâmplat la alegerile dinainte de război şi ce s-a întâmplat de la aşa zisa revoluţie. Poezia dlui Ion Militaru ne-a relatat durerea despărţirii de cele două fiinţe dragi, mama şi soţia. În a doua parte a grupajului, aflăm ce se mai întâmplă în viaţa politică. Dl Manea Agheană ne satisfece urechea muzicală la fiecare întâlnire, dar astăzi am avut surpriza să-l întâlnesc pe dl Manciulea.” (Marian Ezaru)
​„În primul rând, îl apreciez pe lector pentru curajul d-lui, sinceritatea şi deschiderea cu care s-a prezentat aici. La orice Cenaclu au existat oameni care au scris şi oameni care nu au scris. D-lui a încercat să scrie, să modeleze cuvintele, să le aşeze într-o ordine, să le subordoneze unor idei însă, mărturisesc că şi eu păţesc aşa, mi-e greu să vorbesc despre mine, îi este greu să se detaşeze de problemele de viaţă, să le transpună în plan literar. De aici o mulţime de scăpări, de inadvertenţe, de unele exprimări ilogice. ,,Dacă vrei ca să se ştie,/ Să ne spui în poezie/ Că viaţa ta nu este roză, Fă-o, dar măcar în proză!” (Mihail Constantinescu)
​„Astăzi muzica şi umorul au fost trei într-unul, datorită dlui Dan Manciulea. Legat de lectorul de serviciu, deşi are un limbaj simplu, o rimă uneori forţată, admir conţinutul cu caracter moral al creaţiei d-lui şi realist în acelaşi timp.” (Nicolae Constantinescu)
​„Despre dl Matincă, rămâne aceeaşi prezenţă agrabilă din cadrul Cenaclului care creează acea stare necesară unei şedinţe plăcute, iar dl Agheană completează, în mod fericit. Faptul că şedinţa de astăzi a beneficiat şi de prezenţa unui menestrel precum Dan Manciulea, a făcut atmosfera mult mai plăcută. În ce priveşte lectorul de astăzi, eu aş spune, să-i acordăm circumstanţe atenuante, dat fiind faptul că este la prima prezenţă. Asta ar fi un motiv. Al doilea motiv, consider că versurile sunt o exprimare în stare pură, neîngrădite de normele unei poezii, în sensul strict al cuvântului. Rămâne la latitudinea dânsului dacă va ţine cont de ce s-a spus aici, dar ceea ce a citit d-lui reprezintă emoţiile brute, neşlefuite. Să le rafineze, să le facă mai estetice. Îi doresc succes! Pe lângă poeziile trăite şi pamflete îl aşteptăm şi cu alte versuri mai vesele.” (Viorel Dodan)
​„Poezia lecturată, astăzi, am încadrat-o în două teme: primele dedicate persoanelor dragi dispărute, poezii care exprimă melancolie, tristeţe, regrete. A doua temă, poezii cu un conţinut moral politic, care încearcă să critice activitatea politicului din zilele noastre. Lectorul de serviciu, dl Militaru, foloseşte foarte puţine figuri de stil, aproape deloc. Cu mai multă aplecare asupra versurilor. Este o poezie originală, pentru că este izvorâtă din propriile sentimente pe care le-a avut la un moment dat. Îl felicit pentru curajul de a prezenta sentimentele sale.” (Stela Miloş)
​„Aş vrea să aduc mulţumiri celor care ne bine dispun la Cenaclu, Manea Agheană şi Matincă Costea. Despre lectorul de serviciu de astăzi, aş spune că este un om deosebit, un învingător, care în lupta pentru viaţă traversează cele mai mari suferinţe pricinuite atât de dispariţia mamei, cât şi a soţiei, se dovedeşte a fi un om cu coloană vertebrală care arată o iubire ce transcende dincolo de moarte. Aş zice că tematica prezentată cu poezie este existenţială, iubirea, care ne ridică şi ne coboară pe măsura profunzimii ei. Mai este necesară o sinteză.” (Georgeta Iuga)
​„Îl felicit pe dl Matincă pentru tematica adusă în faţa ascultătorilor. Îl felicit pe lectorul de astăzi pentru curajul de a ne citi versuri în care, făcând abstracţie de la autorul lor, eul liric îşi deplânge traseul existenţial. În prezentarea versurilor le-aş fi clasificat după teme. Reprezintă două teme. Una, în care mesajul este acela în care eul liric transpune sentimente de dor, tristeţi faţă de fiinţa dragă pierdută prea devreme şi în acelaşi timp speranţa regăsirii. A doua temă este reprezentată de poezia de revoltă, un protest asupra prezentului. Privitor la realizarea artistică şi al elementelor de prozodie, mai este încă mult de lucru, a prezentat expresia brută, neprelucrată, asupra căreia poate să revină, să o prelucreze şi va ieşi o poezie adevărată. Îl felicit pentru curajul de a prezenta iubirea faţă de fiinţele dragi.” (Floarea Stănescu)
​Sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Marian Ezaru. Vă aşteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share