Cenaclul Alexandru Sihleanu – 13 Mai 2017


ZODIA URGENŢEI ŞI A INADVERTENŢEI ÎNTR-UN BALET LITERAR

​Sâmbătă, 13 mai, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, susţinut de Matincă Costea, cu „Balada chiriaşului grăbit” de George Topârceanu, „Jos cortina”, prolog la piesa „Amantul anonim” de George Topârceanu, „Dialog nocturn”, miniatură umoristică, culegere şi „Scrisori de dragoste”, în aranjament propriu, moment încununat cu aplauze, care asigură, cu zâmbetul pe buze, trecerea la cel mai important moment al zilei, lectorul de serviciu, astăzi Marian Ezaru, cu un grupaj de poezii şi cîteva povestiri. Dl Marian Ezaru este un curajos, aflat la a doua lectură. Poeziile prezentate trebuie revizuite ca formă şi conţinut. Proza prezentată, astăzi, mă poartă cu gândul la Emil Gârleanu şi „Lumea celor care nu cuvântă”, şi ar putea face obiectul literaturii pentru copii. Îl mai aşteptăm la o nouă lectură, cu proză.
Aici, la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, există o altfel de şcoală, numită Cenaclul literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, unde cei care scriu, indiferent de genul literar şi indiferent de vârstă şi profesie, vin sâmbăta, la ora 11:00, să afle adevărul despre scrierea lor, într-o atmosferă pe cât posibil plăcută, cu divertisment, umor, muzică, lectură de autor, cu discuţii pertinente şi constructive. Acum câţiva ani, veneam de la Casa de Cultură, de la o lansare de carte, a mea şi împreună cu soţia ne deplasam spre casă. Pe stradă, o cunoştinţă, ne opreşte şi ne întreabă ce mai facem. I-am explicat că am scris o carte şi astăzi am lansat-o, la care d-na a replicat: „Dacă nu aveţi ce face!” Într-una din zile, cu ocazia unui concurs de poezie, m-am deplasat într-un liceu din localitate să motivez elevii pentru o participare cât mai mare. Una dintre fete îmi şopteşte că şi „băiatul de acolo” scrie poezie. Ştiind că sufletul celor care scriu este mai sensibil, am căutat să-l câştig pentru concurs, la care mi-a răspuns dezarmant: „Da. Şi! Ce rost are?!” Eu datorez prima mea carte dlui Traian Cristea (prof. şi scriitor) care m-a convins, până la urmă: „Scoate o carte, că mie îmi place cum scrii!” Pentru viaţa care ne-a fost dată, trebuie să lăsăm o casă, un copil şi un pom. Alţii lasă şi o carte, care în tăcerea ei, peste timp, va vorbi despre noi, cei de acum. Eu vă invit la Cenaclul literar-artistic „Florica Cristoforeanu” şi poate veţi lăsa urmaşilor voştri o carte, în lectura căreia vă vor regăsi.
​După recitalul dlui Matincă Costea a intervenit, cu muzică, ca un echilibru la umor şi relaxarea atmosferei, invitatul special Manea Agheană şi chitara sa.
​Trebuie menţionat, dl Dumitru Hangu, absent astăzi (motivat), a reprezentat Cenaclul literar-artistic „Alexandru Sihleanu” la Festivalul Naţional de Epigramă, „Cât e Buzăul de mare”, ediţia a XVIII-a, 12-14 mai 2017, cu care ocazie, la care se adaugă şi alte ocazii (festivaluri, concursuri de gen), a devenit membru al Uniunii Epigramiştilor din România. Să trăiască! Preşedintele George Corbu a recomandat membrilor Uniunii Epigramiştilor din România, de acum şi („până-n veac”) până în decembrie 2018, să compună epigrame, câte le va îngădui talentul, imaginaţia şi intuiţia, ocazionate de Marea Unire din 1 Dec.1918. Spor la treabă!
​„Aş începe, întâi, cu dl Matincă. Mă bucur că particip la acest Cenaclu literar-artistic, care îl are patron spiritual pe Alexandru Sihleanu, unde dl Matincă ne scoate din zodia calculatorului şi a internetului, şi asta-i bine că ne mai aduce aminte de unii poeţi şi romancieri. Interesant este că aceste scrisori de dragoste sunt vechi şi totuşi noi. Multă sănătate şi să ne înveselească mulţi ani de acum înainte! Înainte de a discuta despre lectorul de serviciu, mi-aş aduce mie, o critică, că nu am fost deosebit de pregătit la ultima lectură. Lectorul de astăzi, Marian Ezaru, ne-a spus prea multe şi poezie, şi proză. Prea lungă poezia cu albatrosul. Poezia trebuie să-l găsească pe autor şi nu invers. M-a dus cu gândul la copilărie, cu vulpoiul. Ne-a prezentat nişte aspecte din viaţa trăită: povestea unei perechi de rândunici, povestea şoricelului Chiţibuş, povestea vulpoiul şi butelia vecinei. Îl admir că are curaj să scrie şi capătă experienţă. Îi mulţumesc dlui Agheană pentru muzica prezentată, intră în pielea interpretului.” (Costică Drîstaru)
​„Despre dl Matincă, numai de bine. Sănătate şi de toate! Pentru dl Ezaru, i-aş recomanda să strângă aceste povestiri pentru că poate să facă o carte din lumea necuvântătoarelor. Dl Ezaru are potenţial. Curajul care l-a avut astăzi, îi va fi de folos pentru a se aduna în ce va scrie. Dl Agheană este un nou suflu, frumos, al Cenaclului literar-artistic ,,Alexandru Sihleanu”din Râmnicu Sărat şi îi mulţumesc pentru prezenţă. Dl Matincă este sarea, iar dl Agheană este piperul. Şedinţele fără D-lor, Cenaclul «Alexandru Sihleanu» n-ar mai avea aceeaşi savoare.” (Valeria Popa)
​„Candidat la funcţia de poet, dl Ezaru ne prezintă idei, sentimente, poveşti versificate. Cu plusuri şi minusuri, versurile sale ne dezvăluie, în primul rând, faptul că autorul are un suflet prea plin, neîncăpător. Are veleităţi de scriitor, dar ne dă impresia că scrie sub zodia urgenţei, de unde şi unele inadvertenţe tehnice ale creaţiilor literare prezentate. ,,Pe versuri de Ezaru/ Să cânte cobzaru’/ Pân’ se scutură de pleavă/ Marfa ce iese pe ţeavă!” (Laurenţiu Selegian)
​„Dl Matincă şi dl Agheană sunt doi susţinători fervenţi ai artei care duc la înveselirea atmosferei Cenaclului. Despre dl Ezaru, ascultându-l, mi-a lăsat impresia că avem în faţa noastră un învăţător. Claritatea stilului, subiectele alese şi jovialitatea îl recomandă pentru o lectură destinată copiilor care o primesc cu aceeaşi candoare. Mi-a plăcut mai mult proza, la poezie mai are de lucru în ceea ce priveşte forma şi sintetizarea conţinutului. Îl aşteptăm să vină şi cu alte creaţii.” (Georgeta Iuga)
​„Dl Matincă Costea este un emiţător de unde benefice pentru cei prezenţi, astăzi, la Cenaclul literar-artistic ,,Alexandru Sihleanu” şi îi putem da o notă maximă privind felul cum interpretează sforăitul şi o să-l imit şi eu la noapte. Dl Agheană vine cu forţă, pe care ne-o transmite, încât ne deschide apetitul de a degusta un vin natural, plin de poezie. Dl Ezaru vine şi cu ,,Dacia”, o maşină de epocă, este un nostalgic, apreciat de cititor, deoarece el ne transmite ceva din farmecul vieţii pe mare, în lucrarea ,,Albatrosul” şi legat de acest lucru, voi pleca într-o croazieră pe mare pentru a fi aproape de Albatros. Foarte talentat în proză, unde imaginaţia este foarte rodnică şi dacă ar putea să menţină cârma pe direcţia aceasta, adică a literaturii dedicate copiilor, ar fi un căpitan de cursă lungă. Recomand o cursă la Constanţa unde este ancorat !,Albatrosul”. Vânt bun la pupa!” (Adrian Câmpeanu)
​„Am ascultat, cu deosebit interes, în primul rând recitalul dlui Matincă Costea şi mi-am reamintit că am participat la C.N. B. P. Hasdeu la o comunicare a unui poet, considerat cel mai mare, între cei mai mici. Era prin 1986 şi tot îl priveam cu interes pe Topârceanu, pentru că era un generator al poeziei moderne româneşti, mai ales dacă ne gândim la Marin Sorescu. Am o stimă deosebită pentru dl Matincă Costea care este un simbol al culturii râmnicene, un animator. Pentru dl Agheană toată stima pentru că interpretarea D-sale este un conglomerat de talente interpretative. Cât priveşte dl Ezaru, vreau să arăt că am iubit de mic lumea celor care nu cuvântă. Ceea ce a scris D-sa este mai aproape de realitate decât de fabulos. Mi-aduce aminte de Horacio Quiroga, iar în literatura română de Gavril Matei Albastru. Eu zic să insiste pe poveştile despre animale. Să aibă mare grijă de formă.” (Mihail Constantinescu)
​„Despre cele două momente, muzical şi umoristic, s-au completat unul pe celălalt şi legat de acest lucru am scris: Ca dânşii nu vezi niciunu’./ Cine sunt ca doi într-unu’?/ Să ne-ncânte este ţelul,/ Agheană este piperul/ Spre umor arătând calea,/ Matincă e mereu sarea”. Referindu-ne la lectorul de serviciu, voi începe cu un fragment al regretatului Gheorghe Şaramet (prof. şi scriitor): ,,La curtea limbii româneşti/ Demult, demult se spun poveşti”. Cred că ar fi fost mai bine dacă se hotăra să ne lectureze un singur gen şi anume proză. Nu pot să spun că nu mi-a plăcut poezia. Mi-a plăcut poezia ,,Rugăciune” pentru caracterul moralizator. Îl aşteptăm cu alte poveşti.” (Nicolae Constantinescu)
​„Despre dl Matincă, veteranul Cenaclului literar-artistic ,,Alexandru Sihleanu” şi ca de obicei în scheciurile sale critică anumite aspecte negative ale societăţii într-un stil hazliu, umoristic. Lectorul de astăzi, aşa cum subliniam şi în şedinţa trecută, trebuie să-şi grupeze pe genuri literare, mai întâi versurile, apoi poveştile. Dat fiind că nu am vizualizat forma versurilor, nu putem vorbi despre structura lor, dar după cum le-a prezentat sunt versuri în monorimă, în care cuvintele suportă prelucrare stilistică, fără muzicalitate sau muzicalitate precară. Multă atenţie la realizarea artistică a versurilor privind limbajul, figurile de stil şi imaginile vizuale, dinamice. Prima poezie, ,,Rugăciune”, dacă nu mă înşel, este un fel de pluguşor. Pentru a doua, ,,Povestea Albatrosului”, i-aş recomanda să-l citească pe Gelu Naum. Aş încadra-o, mai mult, într-o proză versificată. Am reţinut o imagine vizuală: ,,printr-o spărtură-n nori luna ne priveşte”, amintind de Eminescu. Subiectele sunt interesante, păcat că nu sunt prelucrate artistic. Grupajul al doilea, care cuprinde trei schiţe, deşi sunt schiţe trebuie să să urmeze toate momentele, subiectele să aibă un fir al evenimentelor. Ca să fie operă literară trebuie să aibă un limbaj artistic.” (Floarea Stănescu)
​Finalul şedinţei a aparţinut muzicii, moment asigurat de invitatul special Manea Agheană şi chitara sa.
​Sâmbătă, 20 mai, începând cu ora 11:00, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi consacrată lansării de carte: Puf de Înger (poezie), autor preot Laurenţiu Turcu. Vă aşteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share