Pe urmele… Facebook-ului – Nație de… ocazie


De ceva vreme mă ocup direct de apariția articolelor Ziarului de Rîmnic, o fotografie, un text, o mică îndreptare acolo unde este necesar pentru colegii ale căror gânduri vă parvin, printre ele figurând manuscrisul original cu editorialele Spațiilor culturale semnate de, ați constatat, Valeria Manta Tăicuțu.
Printre ele am descoperit o lipsă: preambulul numărului 22. N-am deranjat autorul gândind că abundă rețeaua de internet de aceste mostre valoroase de literatură. A fost să nu fie, dar nu cum v-ați putea închipui. Nu cunosc povestea acestei reviste decât la suprafață, deși sunt, cu îngăduința colegilor de la Literadura, și eu membru într-un comitet de redacție, munca de strângere, paginare și acceptul pentru materialul final aparțin celui ce și-a asumat corvoada, uneori în impas de a merge mai departe fără toți cei și-au luat angajamentul ferm că o susțin. Printre ei se numără finanțatorii. Pentru Spații este Centrul Cultural Florica Cristoforeanu și implicit Primăria Municipală, astfel încât distribuirea fiecărui exemplar se face gratuit, singura plată pe care inițiatorii și mecena o primesc se rezumă la un simplu ,,mulțumesc”. Lipsa căutatei ediții din zona liberă avea un corespondent la obiecte de vânzare, având un preț modic pentru conținutul deloc descifrabil în chei obișnuite. Așa Okazie de 12 lei, mai rar! Oricum, încercați oricare dintre cele 50 de apariții.
Oportunitate de câștig sau doar gargară ca să mai treacă timpul românului? Și, și. Povestisem de curajul unor foști politicieni de a ne da în continuare lecții de economie, generalizând, rotind precum cadrele de odinioară, termeni științifici și axiome creație proprie. Atunci a fost Aghaton, salvatorul țărmului de mare, în derivă la propriu, cu o metodă inedită: un palmier – o nouă șansă, azi capul afaceriștilor, ceva mult timp în urmă Șerbănescu țipa de mama focului că știe ce greșeli au loc în societate din cauza fluxurilor strategice producție-vânzare și-a amuțit la numire ca ministru, apoi a devenit înțelept: lecțiile lui sunt doar pură teorie nepracticabilă. Zilele acestea o veche figură vine neprihănită, ca un țânc în fața vitrinei cu jucării să ne prezinte doleanțele sale: Mircea Coșea. Și începe rău. Impertinent. Nu cere nimic, nici pensie mărită și nici ajutor de încălzire. Păcat, tocmai el care a fost artizan al unor politici sociale, al cuponiadei, al altor…. Și mi-e milă de el, a ajuns, în acest caz în care pune ca antet ,,Ce aștept de la conducătorii țării mele”, ca noi toți, cei ale căror întrebări se lovesc de neștiință și neputință: cerșetori ai unui viitor sigur. Fără să-l putem avea vreodată. Dânsul s-a întins pe aproape trei pagini încercând să ne învețe un cuvânt, paradigmă, iar în fond să repete obsedant că trebuie ,,acum și imediat” să înțeleagă conducătorii și noi toți prioritâțile momentului.
Mereu a fost așa, și când el credea că poate scoate din impas economia, nu neperformantă, ci fără vandabilitate, cu hârtii valorice lipsite de utilitate, și când ne umileam prin cancelarii străine să fim băgați în seamă…. De fapt aici este defecțiunea, priceperea că la masa marilor afaceri stau întâi cei cu potență și fason, prin urmare, cine s-ar încumeta să parieze pe echitate într-o relație cu inegalități? Parteneriatele cu cele două entități economico-militare, recunoașteți că și Nato, și UE au aceste două strategii de colaborare, sunt doar simple relații de subordonare și nu m-aș încrede prea mult în dragostea lor necondiționată. Culmea este că după 27 de ani în care ne-am vândut până și copiii, avem pretenția să nu fim loviți de nicio criză, de nicio revenire a marilor companii la obârșii, de niciun protecționism. Și când nu s-au manifestat de… 2000 de ani încoace? Dacă n-ar fi pregătit, l-aș sfătui pe domnul Coșea să citească pe sărite teoriile de circulație internațională, ca oricare ce are un minim interes să se dea bătut în lupta cu acei ce au capitalismul în sânge, dar știe foarte bine că nu există nicio strategie de aplicat. Poate ,,așteaptă la cotitură” să fie metoda la care ne pricepem de minune. Singura șansă.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share