Spaţii culturale nr. 27 – Râmnic, mon amour!


Cu mult înainte de micul dejun la care Kaufland cel voinic avea să înghită plăcinta vrânceană cu miros de colivă, Parcele, croitoresele şi supusele ghinionului (zic unii că şi ghinioiului, dar acesta e alt basm!) apucaseră deja să taie câş valuri-valuri din stamba tranziţiei, cea cu floricele, cercuri-cerculeţe, buline şi tigheluri patriotice. Nici măcar feţii-frumoşi de pe culoarele bugetului local de-atunci, în ciuda epoleţilor care li se vedeau şi pe umărul gol, n-au prins de veste că maşinile de cusut, tiparele, modelele etc. urmau să ia drumul pribegiei mioritice, deşi protestele spontane din 95, lehamitea directorilor, spălarea pe mâini şi trimiterea de la Ana la Caiafa ar fi putut fi considerate semne clare ale vânzării ce avea să trimită în şomaj circa 2300 de suflete.
Din presa locală, nu cine ştie ce obişnuită să ajungă la măduvă, mulţumită fiind ea cu admirarea ambalajului în care se livrează osul de ros, punem pe tavă iubitului cetitor un necrolog al Fabricii de Confecţii, din care, printre lacrimi şi suspine, aflăm cu toţii că „După 1990, au urmat ani dificili, în care fabrica râmniceană a fost nevoită să răzbată pe piaţa concurenţială, dominată din ce în ce mai mult de societăţi private. S-a apelat chiar la o strategie, aceea de a include fabrica într-un Grup Industrial al Armatei, până într-o zi, când angajaţii au organizat un protest spontan, în anul 1995, împotriva conducerii societăţii de la acea dată. Sindicaliştii nu l-au mai primit pe directorul general în unitate iar, ca răspuns, conducerea Grupului Industrial al Armatei a decis să lase fabrica pe dinafară, fiind nevoită să-şi ia destinul în propriile-i mâini. După două încercări de privatizare nereuşite, în anul 2004, Sorste SA Focşani a reuşit contra sumei de 1,9 milioane de euro să cumpere fabrica de la AVAS. Patron peste Confecţia Râmnicu Sărat a devenit astfel afaceristul vrâncean Sorina Plăcintă, nume de care avea să se lege ulterior dispariţia fizică a celei mai mari fabrici de confecţii din judeţul Buzău. A urmat o perioadă tulbure pentru angajaţii societăţii, presărată cu restructurări de posturi, desfiinţări de servicii şi reduceri de personal. Patroana a decis spre finele anilor 2000 să transfere oameni şi utilaje la punctul de lucru Focşani. Voci ale sindicatului s-au mai făcut auzite din când în când, făcând ca informaţii despre situaţia muncitorilor din fabrică să ajungă în presă. Ulterior, un deputat PRM, Mircea Costache, a făcut o interpelare către Gheorghe Barbu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, de la acea vreme: Le interzic drepturile sindicale, refuză încheierea contractului colectiv de muncă, nu le plătesc orele suplimentare prestate în timpul săptămânii, precum şi sâmbăta ori duminica, îi închid în hale, obligându-i să stea după program până când doresc ei să le deschidă uşile, îi plătesc batjocoritor de prost. Se fac presiuni pentru retragerea lor din sindicat, ajungându-se la 460 de sindicalişti, din o mie de angajaţi, afirma deputatul Costache Mircea. I s-a răspuns cu un control ITM Vrancea, în urma căruia nu a reieşit vreo neregulă. Sfârşitul fabricii Confecţia Râmnicu Sărat a venit în 2009. În decembrie 2007, fabrica de Confecţii Râmnicu Sărat a fuzionat cu Sorste SA Focşani, la porţile societăţii apărând sigla Sorste. După doi ani, pe 10 ianuarie 2009, a ajuns în fabrică vestea că 15 ianuarie va fi ultima zi de muncă a salariaţilor, în locaţia din Râmnicu Sărat. Patronii din Focşani au decis să renunţe la terenul şi la construcţiile vechii fabrici, în favoarea unui lanţ de supermarketuri”.
Şi, uite-aşa, pe când Fabrica de Confecţii murea liniştită şi sub interdicţie de resuscitare, ateliere tot mai mici şi tot mai vesele au prins să roadă liniştea târgului în două-trei schimburi, pe lefuri mici şi muncă multă, întru prosperitatea patronilor iubitori de macaroane şi pizza cu ciuperci.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share