De Rîmnic, de bine! – De vorbă cu…


Asta fac cei ce-și ,,pierd” vremea scriind, stau la taclale cu oricine, fără sentimentul de jenă aplicat spuselor. Pare un infinit monolog, dar….
A te preface că internetul nu a adus niciun beneficiu echivalează cu lipsa discernământului, nu știu alt mijloc mai stimulator și potențator pentru mai puțin de 9 lei pe lună. Până și abonamentul la biblioteca academiei este mai scump, dacă nu mă înșel, pentru 31 de zile, termen prelungit până la 3 luni, cere 10 lei. Pentru un cititor obișnuit. În astfel de timpuri nici ei, nici rafturile cu cărți nu mai pot purta astfel de blazoane demne exclusiv de pedigri nobil, setea celui mai sărac cu duhul poate fi stinsă cu cel mai mic efort, în cel mai scurt timp, cu cea mai eficace unealtă.
Aceasta este impresia mea de când m-am autoculturalizat: nu contează cum, cât și ce, important este să. L-am bagatelizat pe Horia Dumitru Oprea. Da, îl știu de la școală, am memoria fețelor, era mai mic cu cel puțin un an, dar nu vă pot confirma cu exactitate și nu ne salutăm fiindcă nu am fost prezentați. Pornind de la acest raport de distanță am privit una dintre cărțile sale, Portrete subiective, găsită în același cadru virtual, pe Scribd, o culegere de mărturii ale lui I. G. Duca despre câteva Mării și Marii… și Constantin Argentoianu, aidoma, amintind fețe pământene, dar luminate, românești. Toate puse sub semnătura sa. M-am întrebat de ce? Răspusul mi-a fost corect atunci…. Nu vă spun care, încă mai cred în el. Așa cum cred că blogul lui Horia face excelent treaba multora. Hulite, aprobate, aceste sute, mii, milioane de pagini electronice au un singur scop: cunoaștere necondiționată. Istorii regăsite este o revistă de istorie autentică, cu debutul în 2010 și postări cu frecvență aproape zilnică neîntreruptă până azi. 24 Februarie se constituie într-un maraton jurnalistic cu nu mai puțin de 16 articole, toate interesante, de la schițe ale câtorva domnitori, pornind de Vlad al II-lea dracul, până la un episod patru, nu ultimul, despre secretele piramidelor. Răsfoind Portretele…, mi-am amintit felul în care se spunea despre Iorga că scrie, cu ambele mâini. Cu nimic mai prejos Horia, cu o încăpățânare de invidiat, a adunat mai mult de 4100 de itemuri, grupate în 15 dosare: Anecdote istorice, Culisele istoriei, Cultura, Diverse, Invenții în istorie, Istoria lumii, Istoria românilor, Istoricul zilei, Izvoare istorice, Legende istorice, Muzică, Opinii, Personalități, Vorbe memorabile și Știați că?. O altă metodă de căutare este pe luni și ani, la fel de eficientă ca prezentarea din urmă. Horia pornește cu dreptul, declară în ,,Despre blog” impulsul deschiderii, împărtășirea ,,… din ceea ce citisem…”, respectul pentru ,,… autorii consultați…” și speranța că ,,… facilitez accesul spre informația istorică,,,”. Aici băteam și eu, spre acest mod de-a găsi textele necesare, nu împrăștiate în o mie de volume, ci selectate și adunate la un loc, la ore mai puțin accesibile în bibliotecă, diverse și surprinzătoare.
Avem în față o sinteză lărgită din perindările strămoșilor spre civilizație, avem învățăminte oferite spre reflecție după bunul plac, avem ,,Sfatul zilei – Fii altfel! Citește o carte!”, avem o recomandare din partea lui Horia pentru volumul ce-a inspirat numele blogului, a profesorului Aurel Neculai, avem un posibil răspuns la întrebarea ,,La ce sunt bune cărțile?”, oferit, cu titlu de permanență, de Nicolae Manolescu într-un citat.
Blog, carte, citiți!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share