De Rîmnic, de bine! – Aritmetici… suplimentare


Știu, nu vă place matematica! Mie da, dar aici vorbim doar despre o istorie particulară a ei și n-o să ne apucăm de exerciții sofisticate.
Titlul este același, Articole și note matematice, numărul de volum este diferit, V, editura alta, Olympus, prilejul asemenea. Odată cu aniversarea celor 125 de ani ai Colegiului Vlahuță, se sărbătoresc prin această serie de prezentări din domeniu 45 de ani de la înființarea filialei locale, râmnicene, a Societății de Științe Matematice din România. Asta ne spune în Prefață Costică Ambrinoc, în calitate de redactor, director al colegiului și președinte al acestui grup de matematicieni afiliați acestui organism, la care adaugă pe larg câteva dintre reperele lucrărilor de la data de 9 Noiembrie 2013, începute cu un istoric prezentat de președintele de onoare, Constantin Rusu, continuate de doi profesori universitari doctori, Toma Albu și Marcel Țena și duse la bun sfârșit de alți 22 de pasionați cu acte în regulă, de matematicieni, de-ai locului, dar și de pe alte meleaguri românești.
Am ținut să prezint acest material pentru câteva date importante pe care cu siguranță nu le-aș fi găsit decât după o muncă de căutare ce poate n-ar fi avut un rezultatul scontat, deseori dacă nu știi unde să scormoni, cu siguranță nu vei ști nici ce. Răsfoind paginile am aflat un detaliu trebuincios pentru viitor, faptul că înființarea subfilialei de la Râmnic, de reținut amănuntul fiindcă statul de filială l-a obținut abia în 5 Februarie 2005, are loc la 6 Aprilie 1968, cu un număr de 50 de membri, conduși de Otilia Asanache. Alt punct de reper important îl reprezintă editura care a susținut tipograficește anterioarele patru volume, Rafet, dar vitală pentru rostul acestui serial este descoperirea în conținutul articolelor prezentului op a două reviste tipărite la aceeași casă de naștere a cărții aparținând lui C. Marafet: Sclipirea minții și Matematică aplicată în economie, având coordonatori profesorii Neculai Stanciu, Adrian Stan, Gheorghe Manea și Constantin Dinu. Lângă acestea, același C. Rusu acordă sprijin pentru încă o carte de specialitate, ,,Curbe algebrice plane și invatianții lor topologici”, scrisâ de Alexandru Popescu Zorica. Prețioase sunt și stipulările privitoare la existența Societății Științifice a Elevilor din Liceele orașului Râmnicu Sărat – Gheorghe Munteanu Murgoci, înființată de Dumitru Șerban, cu un președinte de onoare, academicianul Nicolae Teodorescu, se amintește susținerea revistei județene ,,Muncă și talent”, cu un parcurs de doi ani între 1972-1974, simpozioanele naționale susținute în urbe, sesiunile de referate….
Până la numeroasele probleme de matematică din conținutul celor 119 pagini, se face un portret profesorului Rusu, iar undeva la jumătate, în deschiderea unei , aplicații”, avem câteva date de referință despre fondatorul acestui demers românesc ajuns la peste 100 de ani de existență, Ion Ionescu, poreclit Bizeț, după recomandarea făcută studenților săi de a purta ,,ghete de brunel cu bizeț pe catafalc!… de asemenea uniformele la nasturi și la gulere obligatoriu cu bizeț!”.
Printre semnatarii articolelor cu specific se află regretatul meu profesor, cel de la care nu numai eu am prins drag de matematică: Constantin Apostol.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share