Cenaclul Alexandru Sihleanu – 28 Ianuarie 2017


AMINTIRI, AMINTIRI DIN CUVÂNT ŞI SUNET DE CHITARĂ

Sâmbătă, 28 ianuarie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, susţinut de Matincă Costea, cu un monolog, „Cureaua”, de Sadi Rudeanu, un cuplet în „regie proprie” (semnat M.C.), „Ghinion” şi un mini pamflet, culegere, „Duminicile unui chinez”, şi aplauze în final.
​A urmat lectorul de serviciu, acelaşi Matincă Costea, cu două poveşti romanţate: „O chema Irina” şi „Balul mărţişorului”, şi un reportaj, „Ploaie cu grindină”. Cu un stil simplu, nu simplist, ne redă, episodic, cu o sensibilitate patriotică, momente din viaţa satului unde a văzut lumina zilei şi a oraşului care l-a adoptat, trăite de el, vorba lui Seneca, „adevărul se rosteşte simplu”. Putem spune, Matincă Costea este un document viu, care ne aduce în prim plan personaje şi atmosfera unor vremuri care i-au marcat existenţa. Umorul lui creează atmosferă în deschiderea şedinţelor, ajutat de o memorie de invidiat, alături de o altă personalitate, Manea Agheană şi chitara lui.
​Invitatul, special, Manea Agheană şi chitara sa a intervenit cu un moment muzical, dedicat dlui Matincă Costea.
„Dl Matincă Costea ne-a prezentat o seamă de cuvinte, povestiri de altădată. Din fericire, pentru noi, încă mai avem cel puţin două generaţii care au dus o viaţă de poveste. Undeva era vorba de zgârcenia unor negustori râmniceni. Socrul deputatului D. Pîslaru era numit Mitică Maţe-Fripte. Bunicul de la Grebănu era numit Pisică şi la toţi le spunea ,,ai lui Pisică”. Se urca în pomi precum pisica, să nu rămână fructe prin ei – Cu porecla de Pisică/ A trecut, s-a dus în van,/ Dar acuma nea Mitică / A ajuns balşoi motan. Apropo de săracă inima mea, a dlui Agheană: Dl doctor, mi se pare,/ Inima de ieri a stat./ Spune-mi, ce simptome are?/ Să treci pe la bancomat!” (Dumitru Hangu)
„Dl Matincă, veteranul culturii râmnicene, ne redă fapte şi locuri inedite, de interes pentru istoria locală. Texte scrise în limbaj arhaic, inspirate din realitate. Autorul scoate în evidenţă esenţa vieţii rurale cotidiene din comunism, ironizând anumite situaţii şi comportamente.” (Laurenţiu Selegian)
„Dl Matincă are şi darul de a ne întoarce-n timp. Apropo de ultima lectură. Mi-aduc aminte, eram copil când cu aceea grindină de prin anii ’80, că multe maşini au circulat cu tabla afectată. Nu vreau să pic în capcana diletantismului și să fac aprecieri literare, las aprecierile avizate d-lor profesoare prezente. Am remarcat însă, cel puțin într-un caz, mama mea a citit o carte a d-lui fiind internată în spital, că lecturarea micilor incursiuni în trecut ale domnului Matincă a avut un efect terapeutic, starea ei s-a ameliorat retrăind anii tinereţii. Îl încurajez să-şi scrie amintirile.” (Genovel-Florentin Frăţilă)
„Pentru ziua de naștere, îi dorim lectorului de serviciu viaţă lungă. Ne-a încântat cu glumele sale, râsul spontan atât de benefic sănătăţii noastre. Sunt nemulţumită că nu este trecut cetăţean de onoare al oraşului nostru, căruia i-a închinat şi un imn, a compus imnul oraşului Râmnicu Sărat. Referitor la opera sa, zugrăveşte culorile urbei noastre cu măiestria unui pictor.” (Mioara Zaharia)
„Dl lector a dovedit că are pană de umorist. Ilustrează o aură deosebită a oraşului Râmnicu Sărat. Are lucrări cu caracter de document istoric. Este foarte bine că sunt scrise aceste texte pentru că rămân în memoria colectivă. Ştie să caracterizeze bine personajele, le scoate în evidenţă incultura, aroganţa folosind pleonasme, cacofonii. Parfumul de epocă trebuie să-l amplifice pentru că ne place să mai trăim şi în trecut. Cei recomand? Să evite folosirea neologismelor în textele literare şi să caute termeni sinonimi.” (Ecaterina Chifu)
„Dl Matincă dovedeşte deopotrivă talent în interpretarea umorului, cât şi în scrisul unor evocări ale persoanelor şi locurilor cunoscute în trecut. Claritatea şi cursivitatea stilului îi dau simplitate şi uşurinţă în exprimare. Îl felicit şi să ne mai încânte şi altădată.” (Georgeta Iuga)
„Zici Matincă, zici umor, atât în cupletele umoristice, cât şi în povestirile pe care ni le-a prezentat, foloseşte comicul de limbaj şi comicul de caracter care stârnesc de-a dreptul hazul. Ştie să îşi aleagă subiectele, subiecte pe care le tratează sunt inspirate din întâmplările trăite, dar alege şi subiecte din actualitate. Aduce în faţa cititorului persoane reale, pe care le evocă, cât şi imaginea oraşului căruia îi dedică povestiri speciale. Privitor la vocabularul folosit, mai ales în povestirea „O chema Irina”, îmbină termeni arhaici, care au ieşit din uz, cu termeni neologici. După opinia mea, ar fi fost bine dacă în locul termenului „a procesa”, ar fi folosit termenul ,,a treiera”, pentru că era vorba de o povestire de epocă. În caracterizarea personajului, autorul foloseşte elemente de portret fizic, cât şi elemente de portret moral. Stilul este simplu, clar, uşor de receptat. Manea Agheană are un stil propriu, atât privind linia melodică, cât şi textul.” (Floarea Stănescu)
„În această zi, dl Matincă, lector de serviciu, a fost în asentimentul meu 100% cu descrierea şi lectura prezentată. Mi-am retrăit tinereţea şi sunt bucuroasă. Personajul Irina m-a fascinat, mai ales că este și numele fetei mele. Descrierea ariei, a procesului de recoltare a grâului, m-a dus cu gândul în anii copilăriei mele când eram fericită să mă urc în căruţa plină cu grâu. Îmi aduc aminte, cu drag, că la aria din comuna noastră primele şire de grâu erau ale tatălui şi unchiului meu. A doua scriere, despre oraşul Râmnicu Sărat, mi-a amintit cu drag de primele mele vizite în acest oraş al anilor ’80. Tot ce a citit astăzi, m-a dus în timp, în tinereţea şi activitatea mea profesională.” (Elena Cambeşteanu)
„Am găsit un citat rusesc: Viaţa este o artă de a şti să vrei şi de a încerca să o trăieşti chiar când este insuportabilă. Dl Matincă se dezvăluie, încă o dată, a fi un sensibil mânuitor al cuvântului, un profund cugetător al vieţii. Dl Matincă este o arhivă vie a trecutului în care se păstrează informaţii bine depozitate. Îmbinarea lecturii cu muzica este o idee şi o atmosferă mult mai plăcută.” (Costică Drîstaru)
„Dl Matincă e un cetăţean de onoare al Cenaclului „Alexandru Sihleanu”, este un talent de cinci stele, este multilateral talentat, atât în domeniul literar, cât şi al actoriei. Ca actor super tare şi literar este de o simplitate complexă, cu efecte tămăduitoare asupra cititorilor, transmite o energie pozitivă pură, care întăreşte sistemul imunitar. Scrierile prezentate sunt centrate pe iubire, care place foarte mult cititorilor, subliniind că iubirea dă putere şi la treierat, şi la tăiat de lemne, şi la dans. În general, în viaţă iubirea ne salvează.” (Adrian Câmpeanu, preş. UCSR)
„În reportajul despre Râmnicu Sărat se vede patriotismul dlui Matincă. Şi o epigramă: Îl ascult atent mereu/ Fiindcă e pe placul meu./ Zici Matincă, zici umor/ Şi la zâmbete ai spor.” (Nicolae Constantinescu)
„Nu o să mă bag în scrisul dlui Matincă, în schimb pentru omul Matincă am multe de spus. Este o enigmă pentru mine, pentru că l-am cunoscut ca un mare actor de comedie, nu de mult timp ca un bun scriitor şi acum descopăr că este un mare iubitor de ţară şi pot demonstra. Deşi de mult timp în oraşul Râmnicu Sărat, în anumite scrieri pomeneşte de jud. Ialomiţa, unde s-a născut şi mai ales de o anumită comună, Miloşeşti, care pe vremea când dl Matincă datează scrierea, avea cei mai mulţi măgari, după un recensământ. O vorbă spune, că atunci când mergi inainte trebuie să ştii cum îţi laşi urmele, pentru că uneori te întorci de unde ai plecat. Îi doresc multă sănătate!” (Manea Agheană)
Finalul a aparţinut invitatului special, Manea Agheană şi chitara sa, care a creat o atmosferă plăcută.
Sâmbătă, 04 februarie, începând cu ora 11:00, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi dedicată celui care a fost Ion Luca Caragiale (1852-1912). Fiecare participant va veni cu câteva rânduri despre ceea ce a insemnat, ceea ce a lăsat în cultura naţională cel mai mare dramaturg al neamului, numit şi „nenea Iancu”. Vă aşteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share