Cenaclul Alexandru Sihleanu – 18 Februarie 2017


UMORUL FACE CASĂ BUNĂ CU MUZICA

​Sâmbătă, 18 februarie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, susţinut, cu aplomb, de Matincă Costea, pe o poezie satirică, de George Topârceanu, „Riposta”, un monolog de I. Avian, „Cantina” şi un monolog de Tudor Muşatescu, „Un om cult”, penalizat cu aplauze. Matincă Costea, putem spune, este o filă din istoria culturală a urbei Râmnicu Sărat.
​A urmat lectorul de serviciu, Dumitru Hangu, cu un grupaj de epigrame. Dumitru Hangu s-a impus în Cenaclul „Alexandru Sihleanu” prin monografii, referitoare la Valea Râmnicului Sărat şi epigrame, în acest sens vorbesc şi cărţile lansate. Astăzi a venit cu un grupaj de epigrame din care reiese faptul că Dsa are un spirit de observaţie şi analitic dezvoltat şi prin aceste catrene satirizează carenţe educative, comportamente sociale şi totul încheiat cu o poantă, spre deliciul asistenţei. Sunt şi catrene, puţine cei drept, care din cauza rigorilor de ritm şi rimă mai trebuie şlefuite, dar premiile obţinuite, la diverse concursuri, stau mărturie a talentului dlui Dumitru Hangu. Ex. din grupaj: (Pădure, dragă pădure) – Azi pădurea râde-n soare,/ Cea rămasă în picioare,/ Iar copacii care mor/ Ajung cozi pentru topor; (Delia citire) – Cine m-a făcut ou mare?/ O găină oarecare!/ Va ieşi un pui la coş,/ Dar depinde… de cocoş; (Băutura) – Recunosc că băutura/ Unora le dă culoare,/ Stimulează-njurătura/ După spargeri… de pahare; Şi o epigramă de Mircea Ionescu Quintus: (Inteligenţă) – Mintea ageră, potenţa/ De-aţi găsi în lume rostul./ De a sesiza esenţa/ Şi de-a şti să faci pe prostul! Cu replică Dumitru Hangu: Mintea globul împresoară/ Şi potenţa-i necesară!/ Când la toate vei şti rostu’/ Joci un rol şi faci pe prostu’. Felicitări şi îl aşteptăm la o nouă lectură!
​Invitatul special, Manea Agheană şi chitara sa, a creat un moment muzical plăcut, nostalgic şi aplaudat.
​„Epigramele lecturate de autor au constituit o adevărată revelaţie, pentru mine, dat fiind faptul că şi eu sunt un mare iubitor de umor. Catrenele se caracterizează prin substanţă (esenţă), poantă, trăsături caracteristice acestui gen denigrat, uneori. S-a afirmat, cândva, că epigrama este un gen minor, ceea ce constituie un mare neadevăr. Dl Hangu reuşeşte, în patru versuri, să spună, cu competenţă, mult. Creaţiile lui înţeapă, dar te amuză copios. Concluzie: Epigramistul confirmă/ Că îşi onorează rangu’./ Nu e Cazimir, nici Quintus,/ El, este Dumitru Hangu!” (Matincă Costea)
​„Am în faţă o poezie a lui Nichita Stănescu, publicată de revista ,,Anul 2000”, nr. 1, feb 1990, care relevă adevărata sa atitudine faţă de societatea contemporană: ,,Poate că ne-am săturat şi noi până la urmă/ să ni se spună lacrima că-i aur;/ să ni se spună lâna că e turmă/ şi boul junghiat că este taur./ Stăm drepti, aşa ne este natul/ oprit la alte stele duse sus,/ dar vieţii noastre când i-a fost veleatul/ noi pâine am mâncat, iar nu cuvântul spus./ Aceştia care facem trupul ţării/ sătui suntem şi pân’la gât/ de mult ilustre vorbe ale uitării/ că ne-a fost foame şi ne-a fost urât./ Ci iată laudă plugului prin care/ noi înşine pre noi ne-am fost arat,/ să dăm dreptăţii de mâncare/ nu în vorbiri, ci viu şi-adevărat”. Pe dl Matincă îl ascult cu încântare. Sunt un admirator al d-lui, îl cunosc de mulţi ani. Vreau să remarc orientarea sa spre un mare scriitor, cum a fost G. Topârceanu, pe care noi, prof de română din jud. Buzău, în 1986, la C.N. B.P. Hasdeu, l-am declarat ,,cel mai mare dintre cei mai mici”, asemeni lui I. Minulescu şi I. Teodoreanu, cei mai citiţi în perioada interbelică. Ascultându-l pe dl Hangu am remarcat receptivitatea la toate manifestările legate de epigrame. Este un om activ, preocupat de evoluţia umorului şi care foloseşte toate mijloacele pentru a răspunde cerinţelor timpului. Epigramele construite de d-lui ar putea fi încadrate în categoria eseului structurat. Uneori, mai sunt nişte scăpări. Perfecţiunea nu s-a născut încă. Dacă mai insistă asupra unor creaţii de gen, ies realizări bune. Îi doresc succes!” (Mihai Constantinescu)
​„Aş vrea să mă refer la prestaţia dlui Matincă, la ce mi-a atras, în mod special, atenţia, la monologul ,,Un om cult”, care m-a inspirat: Uite, lume fel de fel,/ Nici unul mai cult ca el./ Azi prezintă, prima oară,/ Bărbat, soră medicală. Legat de lectorul de serviciu, chiar dacă ne mai duelăm, amical, pot spune că iau lecţii de la d-lui, fiind şi eu creator de epigrame, iar legat de acest lucru am compus: Concurenţa e prea mare./ Ca dânsul nu e valoare./ Un’ te duci, n-ai ce să faci,/ De dl Hangu nu scapi. Felicitări!” (Nicolae Constantinescu)
​„Dl Matincă este un izvor, inepuizabil, de umor, bună dispoziţie şi voie bună. Îi doresc sănătate, mulţi ani să ne mai încânte cu monologurile d-lui. Dl Hangu este unul dintre lectorii care se întrece pe sine. Este la curent cu toate manifestările culturale ce se petrec la nivelul epigramei.” (Elena Cambeşteanu)
​„Dl Matincă este idolul meu, cuvintele sunt de prisos pentru acest om. De fiecare dată ne încântă cu buna dispoziţie şi umorul d-lui. Cât despre dl Hangu, îmi dau seama, cu cât timpul trece, văd ceea ce poate fiecare, este primul lector pe care care l-am ascultat cu urechile ciulite, mi-au plăcut epigramele d-lui. Am ascultat, pas cu pas,/ Cu Popa şi cu popas,/ Epigrame, mare, mică,/ Scrise de nenea Mitică. Mult succes şi trebuie să ne mândrim cu d-lui.” (Manea Agheană)
​În final, invitatul special, Manea Agheană şi chitara sa şi-a încântat asistenţa cu muzică şi a încheiat şedinţa în aplauze.
Sâmbătă, 25 februarie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Costică Drîstaru. Vă aşteptăm cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share