Pe urmele… Facebook-ului – Palimpsest

image
Cine se caută pe canalele media, să suporte stoic atât laudele cât și invectivele. Să nu-și muște buzele, să nu verse lacrimi, să aibă decența afișării unei mine rezonabile, lipsită de mirare și neștiință. Consecințele merită analizate înaintea faptei și nu după.
Te pune cineva să mergi la concurs și mai ales la unul măsluit? Și ești oare în stare să fii acel candidat pe care manipulantul controlor de emisiune și restul de ,,draci” ce-i umblă sub și peste cap îl consideră suficient de carismatic pentru a-l afișa ca trofeu? Mai ales într-o eră continuatoare a amestecului sfruntat în treburile altora. Eram încredințat că se va ajunge aici, dar nu atât de repede, să se treacă direct la formularea ,,folosește citate din…” și să se permită încasarea paralelor cu drepturi depline de autor. Problema se extinde și mai departe pentru vădita simpatie a unor fani ajunși în forurile decizionale, de acolo de unde se împart distincțiile cele mai înalte pentru privighetori și greieri țârâiaci. Se postează astfel și premiile Grammy în panoplia, vizibilă abia acum, lucrurilor stricate, trucate, măsluite în favoarea…, dar nici nu contează a cui. Gravele accepțiuni legislative de patru măsuri muzicale consecutive dintr-o altă creație, poate chiar cele mai reprezentative, au fost escaladate, trecându-se la furtul calificat pe față, fără încunoștiințarea celui jefuit…. Să nu vă fie surpriza mare să auziți indivizii ce-și spun manager sau producător folosind expresia ,,Să fie mulțumit că îi mai cântă cineva piesa”, fiindcă tâlhăria va trece la nivelul următor, i se va lua partitura și se va înregistra cu numele hoțului.
Guralivilor potrivnici acestor susținători de inovație muzicalo-mercantilă li se va închide nu numai poarta afirmării, ci și gura, se vor ruga, ca și în România, să poată ocupa un amărât loc pe stradă pentru a-și da oful artistic combinației chimice numită aer în zadar. Industria este ucigătoare, în nevoia de produse descătușează ce este mai rău în contracte, pune un om pe hârtie și la final vinde o marfă perisabilă ca orice legumă scoasă pe tarabă. Ca să furnizez totuși un nume, vi-l voi aminti pe cel cunoscut ca Beyonce, prepus anul acesta, 2016, peste toți zdrăngănacii de chitări și răzbunații pe talgere, suflând râvnitul premiu ,,Best Rock Performance” unor Disturbed, David Bowie, Twenty One Pilots și Alabama Shakes. Cei mai vocali dintre protestatarii înscriși în cursă, Disturbed, s-au prezentat cu un cover, care, oricum ar fi fost rearanjat, tot munca altuia se numește, găselnița lor interpretativă fiind doar un joc de ocolire a unei viziuni servite pe tavă. Din partea mea au un semn de rușinare. Nu doar lor adresat, ci și vicepreședintelui Academiei Naționale… din Sua, Bill Freimuth, cel care a răspuns părerilor care sunt împotriva amestecului nefiresc de unii cu alții, de duri cu miorlăiți, de metal încins cu plastic-nylon, dans și gestică hip-hop, ascunsă astăzi sub titulatura generalistă pop: ,,Dacă excluzi heavy-metal-ul, rock-ul este cea mai mare „umbrelă” a noastră. Desigur, nu este atât de mare precum muzica pop, dar se află pe locul al doilea. Anul acesta mulți artiști din zona rock-ului și-au asumat foarte multe riscuri, în ceea ce privește sound-ul. Piesa la care ne referim este o colaborare cu Jack White și conține citate din Led Zeppelin. Beyonce a făcut un pas spre rock”.
Mersi Andrei Partoș pentru subiect și meliță descătușată. Vedeți bunăoară că se căuta un podium și nu o interpretare, un soclu nedrept înălțat celor ce nu cunosc dificultatea scenică de a cânta pe toate părțile posibile: mâini, degete, picioare și guri. De aceea de fiecare dată m-am așezat în poziția privitorului, ca voi, ascultătorului și am încercat să găsesc legătura între expresia muzicală, cuvinte și seturile de mișcări de natură aerobico-lascivă. Până acum n-am găsit-o.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share