Spații culturale nr. 5 – Cultura în vreme de criză

image
De la o vreme, ori de câte ori se pune problema finanţării de la buget (cel local ori central, al ministerului de resort, cum ar veni) a vreunui act de cultură, se apelează la o formulă deja tocită de-atâta folosire: este criză economică. N-avem, nu putem, de unde bani, noi nu avem nici pentru plata salariilor, nici pentru chestiuni vitale, iar vouă vă arde de…?! Apelul la criza economică este menit să-l ruşineze pe eventualul solicitant, care, cu o gravă lipsă de aderenţă la real, îndrăzneşte să-şi imagineze că un popor subnutrit, cu numărul şomerilor mereu în creştere, cu o economie în colaps, cu atâtea probleme sociale de nerezolvat, ar mai avea chef să se cultive, să citească, să înveţe, să meargă la spectacole etc. se pare că, în opinia mai-marilor noştri, finanţarea unor concerte jalnice cu Vijelie, Guţă şi alţi manelişti, sau a unor expoziţii de valoare îndoielnică, sau a unor monografii realizate din copy-paste ar fi mai mult decât suficientă pentru a proba „interesul pentru cultură”. Se găsesc întotdeauna bani când e vorba de sprijinirea manifestărilor în aer liber, la munte sau la mare, în parcuri şi pieţe publice, cu mulţime de gură-cască adunată să guste un mic şi o bere moca, să strângă mâna cutărui sau cutărui şef de partid, prezent la manifestare cu o turmă de reporteri după el, să asculte ultimele lălăituri (ce ţin loc de muzică) şi ultimele sloganuri politice, căci românul trebuie afumat şi aburit, ţinut în ignoranţă şi primitivism, redus la funcţiile biologice de bază sau, mai savant, la străvechile ritualuri legate de hrană şi împerechere. Tot ce ţine de spirit nu mai are ce căuta în această alunecare pe panta dezumanizării, într-un spaţiu în care intelectualii nu se mai bucură de nici un respect, iar lozinca de la mineriade, respectiv „Noi muncim, nu gândim!” a făcut – şi face – o tristă carieră.
Nu mai este o noutate pentru nimeni că în „sfatul ţării”, cum ar spune încă o dată Eminescu, s-au adunat nu reprezentanţi ai elitei culturale, nu experţi în varii domenii, ci parveniţii, agramaţii, tupeiştii, filmaţi şi daţi pe post, să-i vadă naţiunea cum dorm, mănâncă, se scarpină, dezleagă rebus ori joacă 2solitaire” pe laptopuri scumpe, şi toate acestea în vreme de criză, din bani de la buget şi, evident, în timpului serviciului. Inevitabil, istoria se repetă şi românii nu învaţă nimic din ea: ori de câte ori, cel puţin în ultimii 200 de ani, a fost vorba de „curbe de sacrificiu”, cei sacrificaţi au fost intelectualii: profesorii, medicii, artiştii autentici, îndeosebi, adică exact categoriile care sunt răspunzătoare de sănătatea şi de civilizaţia unei naţiuni. Sigur că este uşor să guvernezi peste oameni bolnavi şi analfabeţi. Dar cât de pervers (ca să nu spun prost) trebuie să fii, ca să-ţi placă să guvernezi peste o ladă de gunoi? Exact, o ladă de gunoi, după cum bine zicea, zilele trecute, la o oră de maximă audienţă, una dintre piţipoancele ştiriste, plătită cât 20 de medici şi profesori la un loc, şi asta numai ca să-şi arate sânii, gropiţele şi dispreţul suveran faţă de români: „România a devenit o imensă ladă de gunoi”. Adăugăm noi că are toate şansele să şi rămână aşa, dacă în posturile-cheie, în ministere, în parlament ş.a.m.d. vor continua să se bulucească neica-nimeni, precum şi fiii, fiicele, cumnaţii, ginerii, cuscrii, nepoţii, strănepoţii şi alte rubedenii, până la a şaptea spiţă, ale acestor neica-nimeni. Acestor nefericiţi, în fond, cu o mentalitate de hârciog, n-ai cum să le ceri un minimum de respect ori interes pentru cultură. Ar fi prea costisitor să-i lămureşti ce este cultura şi ţi-ar lua o veşnicie să-i faci să priceapă că ea, cultura, nu înseamnă manele, nu înseamnă vaza scumpă cu flori de plastic în ea, nici ţoalele de firmă, nici maşinile de mii de euro, conduse în stare de ebrietate, nici laptopul pe care-l foloseşti doar pentru căutări elementare, prin site-uri deocheate. Cultură nu înseamnă să te îmbogăţeşti pe seama poporului şi apoi să-l priveşti de sus, cultură nu înseamnă să afirmi cât de ruşine ţi-e că eşti român, şi asta pentru că dă bine la imagine şi, crezi tu, te diferenţiază de gloată.
Cultura înseamnă cu totul şi cu totul altceva. Ea se formează în şcoli – deci ar trebui să avem aşa ceva, adică şcoli adevărate, nu localuri insalubre, în marea lor majoritate, fără materiale didactice de calitate, şcoli în care să se predea din vocaţie, nu din lipsă de altă ocupaţie (mai nou, şcolile au devenit ca un peron de gară, unde fiecare stă până ce prinde un alt tren, fiind ele, cadrele didactice, tot mai superficial pregătite, la universităţile particulare deschise pretutindeni, de la Săpânţa până la Glodeanu Sărat). Cultura se formează în biblioteci, în teatre şi muzee, deci ar trebui să avem şi aşa ceva, şi spun unii, chiar avem, cum, nu avem noi teatre, nu avem biblioteci, nu avem muzee? Sigur că avem, pentru că ni le-au lăsat înaintaşii, şi nu mă refer la comunişti, ci la cei de dinaintea lor. Între timp, cum am tot trecut dintr-o criză într-alta, lăcaşurile de cultură (şi de cult) au început să se clatine, să se deterioreze, pentru că e foarte greu să găseşti bani pentru reparare, consolidare, reutilare etc. E foarte greu să găseşti bani pentru achiziţii de cărţi, pentru sprijinirea publicaţiilor tipărite, pentru sprijinirea învăţământului, a cercetării, a tot ceea ce ţine de spirit.
Cultura o fac oamenii de cultură, cei educaţi să vibreze la ceea ce ţine de spirit şi nu de stomac. Când spui că nu ai bani pentru fapte culturale şi invoci criza economică, te adresezi, de fapt, stomacului celorlalţi, nu minţii lor. E aici un act deliberat de micşorare în ochii proprii a unei întregi naţiuni. Ceea ce nici războaiele, nici foametea, nici invaziile repetate n-au reuşit de-a lungul vremii, uite că reuşeşte, în câteva decenii, o ceată de histrioni, de oportunişti, de veleitari, de impostori: să-l întoarcă pe homo sapiensis la homo neanderthalensis.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share