Cenaclul Alexandru Sihleanu – 5 Noiembrie 2016

image
VALEA RÂMNICULUI SĂRAT, TRASEU LIRIC ÎN LEGENDĂ

​Sâmbătă, 05 noiembrie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, susţinut de Matincă Costea, pe un text de George Topîrceanu, pamflet, „Riposta”, un monolog de Teodor Speranţia, „Tunsă sau rasă” şi o culegere, pamflet, „Amor muncitoresc”, moment încheiat cu aplauze.
​ A urmat lectorul de serviciu, Dumitru Hangu, cu poezie. După propria mărturisire, dl Dumitru Hangu a prezentat, cu o poezie toponimică, un itinerar liric. Dl Hangu a ţinut să introducă şi un scurt moment de umor, intitulat „Cafeneaua cu păsărele.” Poezia prezentată, stil clasic, este străbătută de un puternic simţământ patriotic, onorant pentru autor în promovarea acestui ţinut românesc de la curbura Carpaţilor: (Zăplazi) ,,Zăplaziu, zăplaziu cu dealuiri şi vii/ Ai fost cât ai fost şi iar ai să fii,/ Când vinul te cheamă şi zorile vin,/ Frumoasă natură, mai vino puţin.// A fost odată! Frumoasă poveste,/ Un mit, o legendă, amante, neveste,/ Când versul se cântă, iar cântecul vers,/ Boierii şi caii onorul din mers.// Trecut-au poeţii şi mari scritori,/ Cântat-au pădurea, parfumul din flori/ Şi nucul, şi via bătut-a din joc,/ Troieni cu zăpadă, dormitu-n cojoc.// Când chiotul strigă, venitul la coasă,/ Iar masa îi plină la cramă şi-n casă,/ Trăsura, docarul ori crucea din poartă,/ Mai spune-mi, părinte – A fost altădată.// Boierului Chircu paharul închin/ Zăplazii din urmă, zăplaziu din vin./ Veniţi la chindie, prin jocuri, cu haz/ Cunoaşteţi trecutul, venind la Zăplaz.”.
Şedinţa Cenaclului „Alexandru Sihleanu” a avut doi invitaţi de marcă, scriitoarea Angela Burtea (Brăila) şi folkistul Manea Agheană (Boldu) care alături de umoristul nostru, Matincă Costea, a creat o atmosferă deosebit de plăcută, culegând aplauzele celor prezenţi.
„Din poezia dlui Dumitru Hangu deducem că avem nevoie de rădăcini din care să ne tregem seva existenţei actuale, având mărturie elementele naturii, precum Muntele Furu, Râul Râmnic, Grota omului pustnic, Piua, neschimbate de veacuri şi obiceiurile oamenilor care le-au stat alături. Toate acestea, însumate, oferă un model comportamental demn de urmat, o bază solidă, îmbinată de moralitate pentru generaţia prezentă. Am făcut această precizare, relativă la moralitate, luând în calcul cuvântul introductiv al dlui Hangu, referirile d-lui la diversele specii de păsărele. De fapt este un semnal de alarmă, cu privire la comportamentul unora dintre semenii noştri. Îi urez dlui Hangu multă sănătate, putere de muncă şi cât mai multe lucruri frumoase să le aştearnă pe hârtie.” (Roxana Manea)
„Am remarcat ,,copaci în bernă”. Am recunoscut din frumuseţile zonei, Dealu Sării. Să fie mai atent la cuvinte, spre exemplu ,,Castric” din poezia ,,Între Râmnice”, trebuie înlocuit cu ,,carstic”.” (Sorin Călin)
„L-am ascultat pe dl Hangu, cu deosebită încântare şi am fost cuprins de admiraţie. Dl Dumitru Hangu vine astăzi la Cenaclu cu o creaţie de zile mari, parcurgând un itinerar spiritual deosebit, care m-a determinat să-mi spun, cu mândrie: ,,Et in Arcadia ego”. Spaţiul prezentat de D-sa este locul cel mai drag inimii mele, care mă face să exclam, cu mândrie: Sunt râmnicean! Este o mare dovadă de patriotism şi îl felicit că ţine vie floarea patriotismului local. Poezia este interesantă şi prin profundele semnificaţii, pornind de la titluri şi continuând cu forma minunată a versurilor, care epatează, care încântă. Este o poezie festivistă şi preocupările d-lui sunt şi ale mele, deoarece iubesc şi eu Valea Râmnicului. Nu este prima dată când vine cu astfel de scrieri care ne încântă. (Dlui Dumitru Hangu, cu ocazia lecturii în Cenaclu şi a zilei onomastice.) ,,În frumoasă zi cu soare,/ Mândră ca o sărbătoare,/ Vine vesel din Zăplazi/ La Cenaclul nostru azi.// Parcă-i mai îngust şi gangu’,/ Când citeşte domnul Hangu/ Vin din dealuri şi din vii/ Cântece şi poezii.// Minunat pământ cu flori,/ Cu poeţi şi prozatori/ Ce răsună-n largul zării/ Până sus în Dealu Sării,/ Un loc cum n-am mai văzut,/ Cu viitor şi trecut.// Tainic în ceasuri târzii/ Ard în noapte Focuri Vii./ De eşti departe de casă/ Bucur te cheamă la masă/ Şi răsună-n mănăstire,/ Glasuri sfinte peste fire.// Şi pe-a Râmnicului valuri/ Clopote se-aud pe maluri,/ Când îşi deapănă fiorul/ Dorului la Montioru.// Azi poetului închin,/ Vesel un pahar cu vin./ Pe sub umbră de platani, Noi să-i spunem: La mulţi ani!” (Mihai Constantinescu)
„Legat de momentul dlui Matincă, mi-a plăcut, în mod deosebit, monologul ,,Tunsă sau rasă”. Chiar dacă îl ştiam, ca un maestru epigramist, dl Hangu, azi, ne-a încântat cu poezie. În mod special, mi-a plăcut acea introducere umoristică. (Dlui Dumitru Hangu) ,,Astăzi vii cu poezii,/ Continuă să ne scrii/ Poezie, dar şi haz,/ De acolo din Zăplaz!// Şi vrei gazdă să ne fii,/ Chiar la Focurile Vii./ Şi cinstind din vin la litru,/ La mulţi ani, domnu’ Dumitru!” (Nicolae Constantinescu)
„Poezie de factură clasică, în care predomină sentimentul de nostalgie faţă de oameni, fapte, obiceiuri, care au fost odată. Conţine frumuseţea plaiurilor natale, monumente ale naturii, demne de a fi vizitate. Realizează imagini plastice deosebite, pline de culoare, mişcare şi lumină. Putem spune că dl Hangu este un adevărat patriot, prin faptul că aduce în prezent, oameni şi obiceiuri care au fost odată. Mă refer la poeziile ,,Chemarea”, ,,Masa ciobanului Bucur”, ,,Mănăstirea Poiana Mărului”. Referitor la momentul prezentat de dl Matincă, îi mulţumesc pentru efortul şi talentul său prin care vrea să ne descreţească frunţile, să ne simţim bine. Cântecul dlui Agheană a fost în aceeaşi manieră de a ne simţi bine şi le mulţumesc tuturor.” (Stela Miloş)
„Vreau să mulţumesc, public, dlui Matincă. Am mama în spital şi i-am dus cartea ,,Oraşul de sub dealuri”. După o zi, am găsit-o altfel, schimbată în bine, datorită amintirilor. Despre dl Hangu, îi cunoşteam faţă hâtră de epigramist şi astăzi ne-a surprins în mod plăcut. I-am simţit rădăcinile, m-a purtat pe toată Valea Râmnicului. Dl Hangu, un copac cu rădăcinile în acest areal, a rodit poeziile pe care ni le-a citit. Sunt nişte trăiri, iubeşte locurile natale. Fericiţi au fost oamenii care l-au avut primar şi mulţumim că s-a oprit la pasărea kiwi.” (Genovel-Florentin Frăţilă)
„Am întâlnit, aici, oameni care împletesc muzica cu versul. Am lansat la Biblioteca Municipală, acum cîteva zile, romanul ,,Destine”. Am mai rămas în zonă, la sora mea şi am dat curs invitaţiei. În urma lecturii dlui Hangu am simţit cele trei timpuri: trecut, prezent şi viitor. Creionat de dl Hangu, timpul trecut, putem vedea viitorul. Să nu ne uităm rădăcinile, de unde am venit. S-au simţit rădăcini adânci. Aici, nimic nu este întâmplător. Felicitări umoristului şi chitaristului! Dlui Hangu, mulţi ani trăiască! (Şi toţi, într-un glas, „l-au cântat”).” (Angela Burtea)
„Doamnelor şi domnilor, bine v-am regăsit, după o oarecare absenţă în Cenaclul ,,Alexandru Sihleanu”! Îl felicit pe maestrul Matincă Costea, care nu citeşte, ci redă din memorie. Să-i dea Dumnezeu viaţă lungă, să ne bucurăm de prestaţia lui. Felicitări dlui Manea Agheană, care are o voce frumoasă. Referitor la dl Hangu, îi urez mulţi ani, cu ocazia zilei de naştere. Poeziile lui mă trimit în urmă, când pe timpul bombardamentului învăţam să merg. Poezia lui este o poezie istorică,oglindind hotarele fostului judeţ Râmnicu Sărat, de la Furu, la Nămoloasa, unde s-a înecat mireasa. I-aş recomanda să revadă, în unele poezii, rima şi alt lucru, să recite, nu să citească. O felicit pe dna Angela Burtea pentru lansarea cărţii şi îi urez ,,La mulţi ani”, cu ocazia zilei de naştere.” (George Anghel)
„O să încep cu urările de bun venit adresate celor două doamne de la Brăila şi dlui Agheană, apoi dlui Matincă, cu umorul d-lui. Referitor la poezia dlui Hangu, mă alătur şi eu ideilor menţionate aici. Într-adevăr dl Hangu este un scriitor descriptiv al plaiurilor râmnicene, pe care le aduce în atenţia noastră, pe care nu le-am văzut, le impune o perspectivă sensibilă, o altă abordare. Deşi pare şi este diferit, el se înscrie în rândul acelor poeţi care au cântat frumuseţile naturii: Alecsandri, Coşbuc şi cu atât mai mult se remarcă pentru faptul că realizează versuri cu mult sentiment patriotic şi ne îndeamnă să le descoperim. Cer o lămurire: legătura dintre Zamolxe şi Orfeu? ,,Lirice itinerare…/ Dl Hangu ne-a citit/ Despre tot ce a simţit,/ Despre tot ce a văzut/ Şi pe unde a trecut./ S-a servit deopotrivă/ Poezie şi… colivă!/ Să fim bucuroşi cu toţii,/ Atât viii, cât şi morţiii; Domnu’ Hangu-n epigramă/ E ca vinul cel din cramă:/ Consistent, de bună seamă,/ Nu-i subţire ca o zeamă!/ Personal, eu am o teamă,/ Vinul merge cu pastramă,/ Dar întreb, nu fac o dramă:/ Cu ce merge-o epigramă?” (Viorel Dodan)
„Spunea Sadoveanu despre Eminescu că a apropiat cuvinte care n-au fost împreună de la facerea lumii. Şi am improvizat şi eu.” (Dumitru Hangu)
„Să mă-trec cu el/ N-am rangul./ În rimă, la poezie,/ Îi ţin şi eu, cât pot, hangul/ Să mă ţin pe felie.” (Safta Leaută)
„Mi-a lipsit atmosfera din Cenaclu, cât am absentat, în special să-l ascult pe dl Matincă. Poeziile dlui Hangu m-au uns pe suflet. Pe mine, care scriu monografii, m-a purtat în copilărie, pe meleagurile natale. Frumos a spus d-lui! Avem locuri frumoase şi nu le apreciem cât ar trebui. Am făcut legătura cu Gura Teghii şi Andreiaşu.” (Costică Dîrstaru)
„I-am adus dlui Dumitru Hangu, cu ocazia zilei de naştere, un buchet de ,,Gura leului”. Câtă rezonanţă are răgnetul leului, aşa îi doresc să fie în epigramă.” (Elena Cambeşteanu)
Final cu Manea Agheană şi chitara lui, pe care îl mai aşteptăm.
Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi închinată lansării de carte. La ora 11:00, la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” va avea loc lansarea volumului „POVEŢE ŞI POVESTIOARE, autor Horia Stoicanu., urmată de un spectacol de muzică folk susţinut de Niki Oagăn, Nicu Zotta şi Dan Manciulea. La ora 14:00, în comuna Boldu, va avea loc lansarea volumului „MĂRUL DIN POARTA DORULUI”, autoare Safta Leaută.
​ Vă aşteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share