Pe urmele… Facebook-ului – No, bei?

image
La schimbarea de paradigmă lucrurile pot arăta diferit, prin autoingerare orice titlu are șanse să devină un românism de sorginte ardelenească.
Fapt cubic din nesfârșitele arborizări autumnale, scufundate în ancorările din deltele cocorilor lui Fănuș. Mesajul următor începe cu ,,știați că…?”, pricinuit nu de numărul impresionant de aleși ai soartei rămurelelor cu multă carte, 376 oameni și prepuneri la grămadă, ci de trei nefirești indivizi, plus unul deja sortit virtuților supreme. Cine le dă totuși dreptul, celor ce triază dinamica cerebrală, să pună în cuiburile celeste pupeze și coțofene, cine dictează ce trebuie și cine are căderea și în numele cui? Voi cui ați oferi această demnitate mondială fixată în intenția primă a binevoitorului nobil Nobel? Dacă ar fi să bifați doar unul dintre Angela, Francisc și Tramp, nu-i așa că ați pune ștampila pe Cărtărescu?
Vă servesc cu ceva, o gustărică sau o tărie? Ceremoniile sunt pline de fast, de rigoare, de liniște mormântală și apoi un ropot de aplauze, o șampanie, poate și ceva bun pentru îmblânzit enoții difgestivi. Numele Sânzianei Busuioc, o nenominalizată pentru panteoanele hq-urilor ariene, nu spune nimic. Un anonim călător printre tehnicile apocrife, un simplu mesager al pictogramelor în-Nobel-atului pentru medicină al curentului an, apropo, scurtat de revoluția rapidizată la două treimi din cât era până acum, o fi, n-o fi așa, Yoshinori Ohsumi. În câteva apăsări de creion, cele 8 milioane de coroane s-au dus pe apa Japoniei, dimpreună cu o descoperire ce a debutat în clasele primare ale părinților mei și a găsit certitudini abia când m-am mai copt și eu nițel, acum o piruetă completă în jurul exploziilor solare. Aspectele sunt clare, descoperirea gardienilor celulari erau o certitudine de mult timp, nu era nevoie de drojdie pentru a înțelege că organismul are un sistem imunitar sofisticat.
Și cel ce a încuviințat dumnezeirea intrinsecă, prietenul meu, Fănel și semnatara acestui ,,provocator” articol ce mi-a incitat secțiunile neurale, au venit cu o concluzie ce nu reiese nicicum din conținut, afirmațiile anteparagrafelor și finalul se bat cap în cap, niponul, necitat, ar spune cam așa: ,,Mutaţiile genelor autofage pot să provoace diverse afecţiuni, iar procesul autofagic este implicat în mai multe boli, precum cancerul şi maladiile neurologice.”. Priceperea mea de furnică literalo-fagă nu s-a sfiit să trateze corect fraza, încât mi-am zis că propunerea și premiul au fost acordate greșit pentru o altă categorie, Ohsumi a descoperit în fapt un sinucigaș: corpul uman. Nu un profet, nu un salvator, teorema Sânzienei neavând nicio veridicitate, teza postirii și curățării corporale prin înfometare fiind o gogomănie. Dați-i tubului digestiv nimic și-o să vedeți atunci autofagie.
Succes cercetătorului, sper să reducă pe viitor criminalitatea intrinsecă, așa cum un alt premiant se spune că ar fi făcut-o cu deținătorul fiecărui set de celule, împleticit în structurile papilelor gustative columbiene, călare pe un cal alb, cu o sabie de învingător peste cartierele și cartelurile culegătorilor laurilor de cânepă. Santos, aducătorul de pace, împotriva inamicului numărul unu: însăși majoritatea restrânsă a alegătorilor ce au votat împotriva liniștirii apelor la referendum. Comitetul Nobel norvegian trebuie să fi fost tembel când a dat comunicatul de presă: ,,Premiul ar trebui ca de asemenea să fie considerat drept un omagiu adus poporului columbian care, în pofida greutăţilor şi abuzurilor, nu şi-a pierdut speranţa într-o pace justă, dar şi tuturor celor care au contribuit la procesul de pace.”. Omagiu? De ce nu gloria unei distincții oferite națiunii? De ce unui președinte și nu unui popor? De ce unui nume propriu, unui muritor?
Nu știu cine propune, nu știu cine decide. Nu știu de ce unui conducător neamț, polonez sau american i-ar mai trebui tichie de mărgăritar.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share