Pe urmele… Facebook-ului – Honorius, clauza…

image
Ați fi bănuit vreodată că din pătura săracă, țărănească în mare parte, se vor ridica oameni zdraveni la minte?
Acolo se formează ambițiile și acolo pier subit, fie îngropate de cei căpătuiți, fie abandonate din fireasca apartenență la pauperism. Puțini știu, și eu făceam parte din tabăra cealaltă, că orașul are ,,felceri” de domenii extramedicale. Ieri am mai adăugat încă unul ce cu mândrie ne-a anunțat amical despre isprava sa de-a fi între fruntașii bursieri ai SNP… pentru o titulatură ce a început să stârnească unul câte unul toți profesorii de liceu ai urbei. Nicolae Bratu se înscrie astfel în linia colegilor cu ambiții ce nu mai țin de o clădire cu căluți la colțuri, ci de căramizile marilor centre universitare naționale. Unui aspirant i se cuvine o încurajare și spor, doctoratul reprezentând piatra de încercare ultimă pentru orice intelectual, restul de titulaturi pe care le tot auziți rămânând doar augumentări, bune de altfel pentru grila de salarizare și așa abia acceptată pentru cei ce se numesc muritori de rând. Un alt bursier, sursa-i sigură, meritoriu de altfel, este Petrache Plopeanu, cunoscut râmnicenilor din eforturile ce exced calităților dânsului de dascăl de istorie, poetica, critica, eseurile, romanțurile de citire lungă, jurnalismul și alte preocupări colaterale recomandându-l apt pentru cercetările lucrării acestei viitoare posturi. Pe Camelia Sava o știți deja, a trecut cu bine de încercările grele, inerente căutărilor pentru lucrarea finală, un tom voluminos cu chinul femeilor ce s-au ,,perpelit” în închisorile comuniste.

Baiul meu, o parte, motivul acestei digresiuni, îi vizează pe acei ce au părăsit spectrul local și își adaugă, fără pretențiile vizibilității, cunoștințe doar pentru un acces mai bun pe meleagurile cosmopolite alese drept cuiburi de zi și noapte. Vizavi de mine are casă, rămasă după decesul celor doi părinți adoptivi, o tânără, cuminte în totalitate, cuviincioasă cum rar mai reușesc să prind urechilor la elevii liceului economic vecin, fumători și scuipători ai trotuarului arondat curții noastre, Violeta Nohit, doctorandă la rându-i. Asemenea ei sunt, presupun, încă o sută și mai bine de foști concetățeni, dacă n-or fi cu mia, ce sub imperiul anonimatului trec neobservați de ochiul ațintit și plecăciunea aferentă pentru isprava de toată lauda. Lor…. Cred în acest sens, că noi toți ar trebui să-i chemăm din ce în ce mai des să furnizeze impulsul necesar adormitelor generații de învățăcei, turmelor uniformizate după șabloanele curiculare sau presupuselor și neomologatelor noastre idei de bine.

Legat de acest subiect regresăm la stadiul anterior, cel de master aplicat unei clase de actori, frumos încondeiați în clasicul panou de absolvire și întregii mase de ,,terminatori” de facultate, momiți cu aceste de neînțeles cicluri din care ieși aproape nimic. Bucuria mea este fățișă când surâd tinerii ce își văd împlinite visurile de a fi studiat cu folos și de a căpăta poziția aferentă în arborele social, dar mă întristez repede la gândul că toate acestea nu dețin cea mai mică valoare la primul contact cu realitatea. Sociolog, contabil, inginer, mai devreme ori mai târziu devii ori recepționer de comenzi la un call center, ori casier sau aranjor de marfă la una dintre firmele consacrate: Emag, Altex sau Domo. Sau un amărât de profesor debutant. Fiind prima generație ce-a gustat scurtarea anilor de facultate, neștiind ce se făcea în cei patru ani de pedagogie muzicală înainte, am avut un sentiment de ușurare ce imediat a fost înlocuit de neputința de a-mi fixa permanent cunoștințele începând cu anul 2, îngrămădite în așa mod încât la final să optez pentru încă doi de masterat, toate în ideea de a relua și aprofunda ce învățasem, doar că la muzică, dar nu numai, abia această supra școală te trimite exact acolo unde ar fi trebuit de la început: la practicarea meseriei pe care ți-ai ales-o. Cu tot ce ține de ea.

Dacă din facultatea de actorie te alegi cu statutul de interpret al unui rol caragielesc banal, din masterat te poți căpătui cu onoarea unei organizări de festival, doctoratul ce va să-ți aducă?

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share