Pe urmele… Facebook-ului – No, ‘s beat!

image
Urmă de vinovat: niciuna. Picior de terorist: nici măcar un deget.
Fotografia turnurilor gemene postate de Râmnicpress m-a trimis cu gândul la horoscopul prezentat pe scurt înainte de ora zece la Protv, un fel de adresabilitate de maidan, directă, la persoana a doua, un ,,ca să ai și tu bani”, a ricoșat brusc în Tvsat, în numele unei emisiuni ce poartă amalgamarea la infinit a trei vocabule inovate de ,,Ce faci, frate Vasile?” – cuvânt, din, tăcere – loc unde un domn ajunsese cu amintirile exact în 21 decembrie 1989, taman în zona de unde se împrăștiaseră toți curioșii, un București central ce-l găzduise pe Titel Constantinescu a doua zi în memoriile sale și probabil jumătate din populația capitalei. Aici m-am împotmolit. Chiar așa? Nu mai era nimeni în fabrici, la program, în instituții? Toți își luaseră liber? Erau dintr-odată toți viteji, rebeli, revoluționari? Parcă nu fusese așa. Ce pretenție să emiți românilor? N-au reușit ei, americanii, să găsească un atentator la siguranța lor, nu în limita granițelor și avem noi soluție pentru ,,cine-a tras în noi…”. Ba!
Sporovăiesc de mărunțișuri când faptele demne se petrec în alte sfere, înalte. Lungi vor fi fost și turnurile, dar nu mai trainice ca înaltele distincții ce n-ar trebui să lipsească din vitrina cu catifea cireașă-coaptă a fiecărui aspirant la demnități. Arealului i-a fost adăugat încă un kilometru pătrat din arii câmpurilor cu triluri, ca astfel, nu numai poetul, prozatorul să capete nebunia asta aplicabilă pe baza unui sfert dintr-un testament cât o bucată de hârtie împăturită în patru și adnotată pe verticală din lipsă de spațiu, ci oricine îndeplinește o ,,direcție ideală” prin scriere. Și prin ce chin am trecut pentru a-i da de urmă, strădania mea românească s-a lovit de două anunțuri, unul al primei expuneri de ,,nestemată” ce a isterizat o lume întreagă la auzenia sumei…. Dar n-am spus esențialul, numele. Bată-l! Nobel. A doua căutare viza un roman cu același titlu: Testamentul lui…. Autoarea neimportantă. Netul a reacționat însă corespunzător la limba engleză. Expus după 120 de ani? De parcă ar fi ascuns vreun secret de stat. Iaca, niște coroane nepoților și fiilor, niște franci servitorilor și grădinarului sub formă de rentă, câtorva cucoane, agentului…. Bănci, executor testamentar și…. Partea nebunească, după ce dinamitase omenirea, referitoare la realizările cele mai importante în fizică, chimie sau, și aici multă ambiguitate, îmbunătățire ori ameliorare, dar nu spune sensul, fiziologie sau medicină, ce opinasem despre literatură și trei criterii pentru premiul cu pacea: cel cu frăția între popoare, cu abolirea și reducerea armelor, iar ultimul despre cei ce vor organiza și vor ține congrese pentru împăciuire. Anual. N-a uitat, pezevenchiul, taciturn și plin de modestia recunoscută planetar de a nu dori să fie băgat în seamă, să ceară ca restul averii să fie chivernisită într-un fond de investiții, adică dădea, dar numai o parte, cu conditia de a fi înmulțiți.
Degeaba face analiză Cărtărescu, în zadar încearcă să-l ridice, chiar în bășcălie, la nivel de perdant al recunoașterii mondiale adepții pe Bertzi până la genunchiul lui Dylan, poate așa, doar pentru o falsă interpretare a unei Vânări de Vânt, nu mai este chiar nimic de făcut. Graba…. Mă gândesc totuși, că într-un acces de ,,demnitate”, pe 10 al lui Decembrie să refuze elegant. Ca Tolstoi, aidoma concetățeanului rus cu Conjectura lui Poincaré….
Da’ națiile sunt nebune și puiul de găină, ce tocmai are gâtul sub ghilotina timpurilor moderne, s-a pus pe botezat de pe un umăr pe celălalt în numele regalității: câte un Nobil după fiecare concert. Așa că nu-i de mirare că Academia din Stockholm a urmat viitorul rege al Angliei în opțiuni după ridicarea la rang de Sir pe Rod Stewart. Prefer totuși boașele lui Mario Vargas Lliosa din Războiul Sfârșitului Lumii castraților corzilor vocale.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share