Ora de muzică 234

image
Scurt, scurt.
Cât am găsit, atât vă informez. Gata cu viorile, violele la rând. Despre Peter Lale, violist principal, doar soundtrack-uri, o participare în pelicula Eroica ca actor-muzician, membru în Britten String Quartet. Câteva nume nenominalizate până acum la colaborările artiștilor de pe The Last Ship: XTC, A1, Julio și Alberto Iglesias, Cat Stevens și așa mai departe până la 300 de albume, în majoritate tratate cu instrumentul de bază, dar există trei participări deosebite: cu vocea, cu violoncelul și vioara.
Următorul mânuitor, al doilea, Bruce White, adeseori și el prima violă în orchestrele mari, londoneze, a înscris în portofoliu cântăreți cu vizibilitate globală, dar fiindcă am zis scurt, o să scriu doar Cee Lo Green.
Fuga, fuguța la ultimul din zona cutii de rezonanță mari sub bărbie: Andrew Parker. Băiat studios, Royal Academy of Music și Hochschule der Kunst sunt instituțiile în care și-a făcut mâna, liber profesionist cu angajamente în London Sinfonietta și Octet, ambele formații arondate Academy of St Martin in the Fields. Prin intermediul lui, la nivel de informație, am făcut cunoștință cu Alexander Bălănescu, în al cărui cvartet de coarde, în trecut, Andy a fost participant cu drepturi depline. Neștiind personajul, deoarece este o figură de marcă, nu puteam trece fără să mă interesez asupra carierei sale. Am aflat că de prin 1987 a luat Kraftverg-ul la tăvălit pe corzile instrumentelor clasice, iar prin 2010 a împărțit The Island cu bizara, ca și el, Ada Milea.
Trei viole, trei violonceliști. Principalul, comandantul nostru de grupă la astă secțiune, face anul acesta 68 de ani, este fiul unui celebru profesor celist, William, ce a dat geniul interpretativ al secolului trecut numit Jaqueline du Près și al unei pianiste foarte cunoscută, Margaret Good. Anthony Pleeth, englez, are prima înregistrare la 13 ani cu BBC-ul, a urmat cursurile Guilhall School of Music and Drama și s-a specializat în arta interpretativă a compozițiilor secolelor 18 și 19. Devine prim violoncelist în The Academy of Ancient Music și The English Concert, fondează Galliard Trio la 17 ani și înregistrează toată seria de sonate ale lui Beethoven pentru pian și violoncel în comapania harpicord-istului Melvyn Tan. Solist concertist, prestații pentru muzică de film, sute de vedete însoțite pe albume: Pavarotti și Sam Brown. Alese la întâmplare.
O fi fost născut în Zimbabwe, da’-i alb! La 6 ani, Martin Loveday se mută în Anglia și urmează cursurile Royal College of Music’s Junior Departament, câștigă o bursă la Royal Academy of Music și continuă munca asiduă de aprofundare în Geneva. Se împarte astăzi între aceeași academie din St Martin… și studiourile de înregistrări: pentru reclame și suport acordat artiștilor cunoscuți. Inclusiv cei amintiți la colegii de orchestră.
Dave Daniels a pus violoncelul la treabă pentru câteva albume, iar unul este al celor de la Panic! At The Disco.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share