Ora de muzică 232

image
Am urcat milităria în pod, cu toate că o orchestră simfonică are prerogativele unei mici armate, aflată în permanentă stare de alertă: la primul ordin dirijoral atacă în forță.
După întâia, secunda vioară, prezentă pe albume destul de cunoscute, dar fără un portret așa cum scrie la carte, niciunul la o adică, o seamă de soundtrack-uri pentru producții video și cam atât pentru Emlyn Singleton. Aceeași bizară mână de destin pentru cuplul nume-carieră, un singur ton pentru un instrument unic: regina. Vedetele aferente: Hans Zimmer, John Powell, Gabrielle, Adele, Melanie C., Melanie B., Tom Jones, Robbie Williams, Chris Bottie, Daft Punk și încă vreo câțiva până pe la o sută și ceva.
,,Anonimei” dinainte nu i-am putut citi contururile, următoarei violine însă…. Pentru a vă convinge de ce m-au impresionat de la prima vedere…. Dar o aveți sub titlul pe doamna în roșu și înțelegeți. Rita Manning, irlandeză la origini, are acele trăsături clare, dar și dure, de parcă s-ar fi născut acolo unde a studiat o vreme, în Freiburg, Germania. Un astfel de tipar se prelucrează cu grijă și se șlefuiește în timp, pornind de la un opt ani, să spunem, se verifică pe la doisprezece la nivel național cu un Rondo mozartian în acompaniamentul RTÉ National Symphony Orchestra, după studii aprofundate se premiază la Young Artist’s Platform Award și apoi se încinge la treabă. Șase ani, începând cu 1985, este co-lider al Academy of Saint Martin in the Fields, cu un an mai devreme decât Thomas Bowes, în aceeași perioadă alternând concertele cu ale London Chamber Orchestra și RTE. Formează cvartetul de coarde Trans4mation, după ce alți doi ani, în grupul de șapte Attaca, conduce Camerata Ireland și în prezent Locria Ensemble. Lista discografică cu participări de vioară este la fel de lungă ca a Emlynei Singleton, iar ce m-a mirat, și am verificat pentru a nu face confuzii, au fost primele trei nume, identice în ambele cazuri: Zimmer, Powell și James Newton. Sărind unul, am găsit din nou aceiași artiști, aproape toți de la Emlyn sunt și la Rita, dar, există câțiva de primă talie, să fie ,,rafinamentul”?, pe care Rita nu i-a împărțit cu colega: Paul McCartney, Diana Ross, Soul II Soul, Peter Gabriel, Westlife, Joni Mitchell.
Scump la găsire, scump la vedere, scump la plată. Toate trei ipostazele reale, poze nu, biografie nu, trei partituri pentru vioară, deloc facile, spre vânzare da, un Rondo, Sonata I și Sonata II, la prețul minim de 7,5 euro. Salvarea tuturor, cele două pagini web ce țin evidența CD-urilor și colaboratorilor acestora. Boguslaw Kostecki se află la indexul a 180 de albume, iar printre artiștii ieșiți din plutonul celor obișnuiți, ai celor din urmă, îi amintesc pe Amy Winehouse, Jessie J, Pet Shop Boys, Caro Emerald, One Direction, Ray Charles, Kylie Minogue….
Royal College of Music a dat oameni valoroși, nelipsind de la apelul ei Warren Zielinksi, educat atât în stilurile clasice, cât și în cele moderne, calitățile interpretative recomandându-l pentru multe piese pop, muzici de film și pentru televiziune. A frecventat din poziția liber de contract nelimitat în binecunoscutele orchestre English CHamber, London Symphony, Royal Philharmonic, BBC Symphony, dar și în unele nestipulate la vreun artist până acum: Age of Enlightenment, Gabrieli Consort, Musicians of the Globe, Avison Ensemble și John Wilson Orchestra. Printre preferințele sale se numără muzica de cameră, acoperind un larg repertoriu, de la Bhethveen la Brahms, Prokofiev și Tchaikovsky, dar și provocări precum grupul Bolivar Soloists, specializat în muzică de cameră latino-americană. Doar două nume dintre mult prea multele adunate de prin topuri: Ronan Keating prin 2003 și Leona Lewis anul trecut.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share