De Rîmnic, de bine! – Minutul 89

image
Reperul fotbalistic dă să spună ,,La revedere” publicisticii, cu promisiunea unor prelungiri, dacă arbitrul suveran va mai acorda misiunii înștiințăriilor de cultură, și nu numai, un dram din nemuritorul său timp.
M-am tot încurajat că mesajele mele private se vor încinge la un mariaj cu recipisele destinatarilor, într-o nuntă de flori, de nurori, de bujori. N-a fost încă să fie, altfel, cu dragostea cea mai mare, vă puneam la picioare tot obolul de cuvinte pornit din inimi de copii și mame. Articolul există, am studiat o parte din materialul expus acum câteva luni la instituția abilitată, centrul nostru de cultură Florica C., dar fără să-i pun punct, lipsește o revistă-proiect. Nu-i știu numele, am avut ghinionul să nu pot apuca și nici participa la prezentarea acestei minute de început de educație, am nădejdea totuși că se va îmbuna oarecine și-mi va face hatârul de-a o citi. Și-apoi….
Mai sunt așadar două apariții editoriale. 2012, ,,Revista Liceului Tehnologic Economic Elina Matei Basarab”, intitulată Economiști în Viitor. Apare sub egida Asociației culturale Valman și cum era firesc, în fruntea inițiativei, cu prerogative de senior editor, se află Valeria Tăicuțu, profesor la acest liceu, coordonarea îi revine profesoarei Mihaela Voicu, iar ca redactor șef este aleasă eleva Georgiana Bujoaică. Articolele cuprind atât istoricul acestui vechi și de răsunet blazon, cât și activitățile extrașcolare, divertisment, interviuri, educație, calificările profesionale și creație literară. 28 de pagini.
Trebuie să fi fost în aer ceva de i s-a năzărit unei clase de gimnaziu să-și editeze propria revistă și să-și pună în 18 file amintirile din anul școlar din urmă, realizările din următorul, și cel curent pe final, tipărirea și lansarea gazetei are loc în Iunie 2014, rezultatele la olimpiade și concursuri, despre pădure și ocrotirea ei, obiceiuri și tradițiile locale, pasiunile și talentele. Copiii din clasa VII-a A au fost îndrumați de Costică Ambrinoc și Amalia Dumitrașcu, profesori ai Colegiului Național ,,Alexandru Vlahuță. Ah, Mușchetarii este numele revistei.
Gata, meciul s-a sfârșit, pregătiți-vă de prelungiri, dar nu vă grăbiți. Vă mai pot repeta că Sensul Râmnicean a mai dat un exemplar publicului larg în ziua de 16 Septembrie, un număr 1 – ediție nouă, a schimbat chipul unui moșier cu altul, dar unul valoros, Moșescu. S-a pus pe treabă. Am obținut cele 16 pagini, le-am citit și…. Am avut dreptate, toată lumea este la posturi, inclusiv primarul din care s-a citat de la o ședință de consiliu, vicele a ,,pus mâna” pe creion și acuarelă și caută soluții heraldice pentru urbe, dar cu asterisc pus Maicii Domnului, Viorel Dodan a purces la același editorial-pamflet cu forțe noi de la George Lucas, Sorin Stan a sucit-o ca la București, căutând pricini unora mai ,,interniști” pe facebook, domnul Cristea Traian are un moment de reflecție la adresa jurnalismului, învecinându-se pe aceeași pagină cu Răzvan Chirac, probabil de acolo și tematica aproape identică, doamna Bahna are o cronică de ,,călătorie” prin evenimentul festiv al concursului Titel Constantinescu, Florin Ceparu face slalom printre proiectele de voluntariat, Erasmus și sport, Camelia Sava are nostalgii ca fiecare profesor, părinte și elev deopotrivă la început de an școlar, dar și responsabilități, consilier local fiind, Andrei Ștefan-Costache vă invită pe căile de duh ale Domnului, Nicolas Bratu ne poartă printre rondeluri…. Aș fi putut să vă prezint pe larg pagina de publicitate, să nu se supere redacția Sensului, mai interesantă pe alocuri decât cei 152 de ani ai lui Menelaș Chircu sau Moșescu, mai prețioasă în comparație cu mineralele descoperite în subsolurile muzeului sau pictura lui Iorgulescu-Yor. Ultra. Am găsit adevărate nestemate în câmpia Râmnicului: un teren de 3300 mp la 99000 E – platină, nu alta, o casă lângă restaurantul Spot la 75000 E – aur curat și o colibuță la Valea Râmnicului de 65000 E – argint rustic. Exagerări ,,capitaliste” cu aer de provincie. În rest, copiii noștri frumoși și meritoși, dans și muzică, o urare de mulți ani orașului, plimbări pe firul râului în sus, spre Vintileasca, pe urmele portului popular, pe la direcțiile noi ale ADP, TUC, Poliția locală, intenții de lucrări în beneficiul educației primare, o istorisire, promisă episodic, despre biserica Adormirea Maicii Domnului, o încercare de recuperare a casei Lupescu, zodiac, reclamă, portret de fată frumoasă pe ultima pagină și o ,,urechire” prietenească a consilierului Lăstun.
Știți, eu nu pun pun întrebări directe, totuși gândeam așa, pentru uzul rațiunilor mele de râmnicean la casa lui Menelaș Chircu…. Fiindcă acea chestiune cu placa e doar pentru… fațade.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share