De Rîmnic, de bine! – Dragoste de neam…

co
Într-un final, acest titlu ales, ,,De Rîmnic, de bine!”, va căpăta forma meritată, cea foarte apropiată de adevăr, scopul dezvăluit din capul locului.
Erorile strecurate vor fi rând pe rând drese din mers, confuziile dezambiguizate, iar dumneavoastră veți avea parte de un exemplar curat de presă râmniceană. Sunt om, percepțiile mele pot fi diferite față de cei ce au suflat praful istoric de pe rămășițele generațiilor trecute și tocmai de aceea încerc un limbaj cuprins în limitele normale ale unui cititor. M-am înșelat și am reparat. Exprimarea bunilor mei jurnaliști ,,fură” uneori raționamentul acestui context contemporan, într-o lume care a uitat ce este o piesă de teatru sau…. Sensul titlului ,,De vorbă cu autorii revistei locale…”, fără conținutul interviului, nu-ți poate induce mai mult de o publicație în ,,literă și foaie”. Azi. Ieri, revistă locală desemna o lucrare, un manuscris pentru un joc artistic de varieteu, însumând actorie, dans și muzică. Așa ceva nu mai există în memoria colectivității noastre, termenul a pierdut un înțeles cu valențe artistice. Datorez mulțumiri celui ce a făcut lumină în mințile mele, arhiva unei părți din secolul trecut, Matincă Costea, semnatarul unui volum recent de memorii, intitulat ,,Orașul de sub dealuri”. Merg înainte așadar cu inima împăcată, încurajat de mâinile nevăzute de ajutor: oameni și cărțile lor. Material n-a mai rămas decât pentru vreo două articole, consemnările de istorie publicistică imediată se opresc la finele lui 2014 și nici nu mai adună titluri numeroase în acest colț de lume, urmând ca….

Un îndrăgostit, fiindcă împătimit poate avea și alte conotații, al locurilor natale, având o formație profesională pe măsură, geograf, Răzvan Theo Chirac este în fruntea listei de coordonare și redactare a revistei Plai Râmnicean, ,,Anuarul Asociației ,,Plai râmnicean””, un impresionant volum de 100 de pagini în care se adună locuri și tradiții populare, cu intenția de a promova turismul și cunoașterea zonelor limitrofe orașului nostru, așa cum odinioară, în cadru privat, un Menelaș Chircu încerca să arate tuturor frumusețile, aproape de basm, ale acestor ținuturi. Lui i-au fost alături Aurel Șelaru, Marian Găloiu, Sorin Pantelimon și desigur, alți iubitori de pitoresc. An de căpătâi, 2011.

În același an, cele două asociații surori, ,,Renașterea buzoiană” și ,,Renașterea râmniceană”, se întrec în a dărui la finele lui 2012, o retrospectivă a activităților literare din cele două orașe: prima în 282 de pagini, a doua în 171. Nu strica puțin tuș tipografic în plus domnului Frâncu, așa ar fi scăpat de suspiciunea mea mai veche în privința imparțialității cu care tratează breasla despărțită de apele înspumate ale celor două râuri: Buzău și Râmnic. Pentru ,,almanahul dânsului” există o listă exhaustivă de nume, pentru Almanahul Râmnicu Sărat, ,,… realizat de Constantin Marafet”, după Laurențiu Mateș, grafician, se mulțumește cu un sumar ,,ș.a.”. Însă nu uită să citeze din argumentul inițiatorului, ,,Prefață”, sublinierile autorului despre necesitatea unui astfel de exemplar: cei 80 de ani împliniți de la ultimul, parcă și singurul, anuar cu texte extrase din opurile scriitorilor locali și revirimentul cultural stârnit după ’89 în urbe. Autorii vă sunt cunoscuți, desigur, mai noi, mai vechi: Traian Cristea, Florea Costache, Vasile Ghinea, Camelia Ionescu Ciurumelea, Theo Chirac, Horia Dumitru Oprea, Dumitru Hangu, Valeria Popa, Ștefania Selegian, Marian Ilie, Doru Georgescu, Dan Zanfirescu, Genovel Frățilă, Nicolae Bratu, Pompiliu Dumitru, Dan Manciulea, Nina Beldie, Georgeta Panait, Mirela Grigore, Matincă Costea și bineînțeles, Constantin Marafet. La alții, probabil se înscriu mulți din lista de peste 40 de pene lirico-epice trecute prin cenaclul Alexandru Sihleanu, făcută într-o zi, așa, într-o sete de curiozitate, însoțită cu un strop de ceai amestec la o șuetă mai puțin formalizată în compania amfitrionului V. Ghinea.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share