De Rîmnic, de bine! – Cuvinte nepotrivite

image
Examenele școlare din anii trecuți au dezvăluit deficiențele majore ale învățământului, începând cu profesorii corigenți la materiile ce ar fi urmat să le predea de la catedră, încheind, nedrept, cu ,,orfanii” plimbați din informație în informație cu o incompetență, negeneralizată, evidentă.
Printre ele, nenumăratele ,,perle” trâmbițate oriunde se putea râde în gura mare, adult și copil amuzându-se copios de trăznăile neștiitorului de carte, proaspăt absolvent al fiecărui ciclu anual. Potriveli nelalocul lor, eronate declinări de verb, acordări de substantiv năzdrăvane, ciudățenii. Toate din cauza unei cutume vechi de când s-a inventat pentru mine clasa I: școala perfectă, fără repetenți, cu rezultate remarcabile și profesori de categorie superioară. Acest proces de ,,purificare” prin ascundere s-a diversificat, ajungându-se, prin șlefuirea sistemului bătrân, la nebunia analfabetismului de astăzi, în numele unui pumn nedemn de bani. Apariția, în Noiembrie 2009, a încă unei reviste la vestita instituție gimnazială nr. 1, pare cumva nelalocul ei, în funcțiunea exercițiului lingvistic existând încă ,,Argument”-ul, bogat în nestemate literare, de la un capăt la celălalt al scalei valorice. Stiloul cu Perle pare astfel de prisos, aceste prime 4 pagini de început putând fi foarte bine un supliment necesar anualei platforme pentru pregătirea viitoarelor ,,penițe de aur” de schimb pentru literatura de ieri și azi. Dar…. De buna prospecție și realizare s-a ocupat profesoara Elena Pruia, ca șefă de redacție a fost delegată Maria Petrutz, secretariatul redacției a fost asigurat de Ioana Dobrin, iar ca redactori s-au angajat Delia Anton și Maria Ciocârlan. Acestea fiind faptele și locul de naștere, reiterarea neglijenței și încercarea de reparare a scrierii și exprimării defectuoase se diluează, chiar dacă întărește nevoia permanentă de valoare. De salutat intenția de a cinsti marii scriitori români: ,,Laudă limbii române”, ,,Să râdem cu Ion Creangă și Tudor Mușatescu”…. Să ne și întristăm.
Până primesc un răspuns din partea prietenei Mihaela, încep cu aducerea la cunoștință a primei ,,porniri” ziaristice pe suport de hârtie a postului de televiziune local, Jurnalul TVSAT de Buzunar, apărută în Ianuarie 2010, dar la Buzău, odată cu preluarea fostului cinematograf Dacia și extinderea ariei de lucru a firmei lui Adrian Neagu în orașul capitalei de județ. Fiind un afacerist versat, dar și un ,,fin” descoperitor de ,,talente”, racolează unul dintre cei mai importanți oameni ai județului la nivelul percepției publice, dar și publicistice, Călin Ghețu, pentru postul de senior editor, alături de Eugen Zăvoianu, editor și Luminița Sava redactor. Pentru știrile proaspete de teren a folosit ,,materialul” intern: Mihaela Iordache, Daniel Țigleanu, Alin Iacob și Andrei Pițigoi. Un săptămânal nu poate să deschidă prima filă fără editorial, dar nici nu poate să nu continuie cu știri de toată coloratura, recomandări Tv și cinema, horoscop….
Explicații pentru numărul impar de pagini ale Jurnalului Tvsat, cinci, nu vă pot da, informația îi aparține bibliografului meu. Nedumeririle mele au crescut, de aceea și ,,strigătul” de ajutor către Mihaela I., când la confruntarea datei schimbării titulaturii în Scurt Pe 2, am constat că la domnul Frâncu scrie 17 Decembrie 2010, iar pe site, fiindcă există și o pagină electronică a ziarului, era aceeași zi, aceeași lună, dar anul 2011. Conținutul pare să fie executat în aceeasi manieră, doar arealul s-a extins către toată partea sud-estică a țării și redacția a primit o serie de nume noi, având ca director editorial pe Gabriel Costianu, iar lui Ghețu și Zăvoianu alăturându-se Dan Dinu. Lângă Țigleanu și Mihaela I., ca redactori, îi găsim pe Leonard Bunilă, Dan Sin, Tatiana Botiță, Alina Răducan, Loredana Bălan și Loredana Lupu. La întrebările intenționale de început de drum, De ce Scurt pe 2? și Pentru cine?, găsiți ușor răspunsul, tastând numele săptămânalului ,,… de informație și divertisment” pe Google. Noua publicație are două suplimente, Jurnal Tv Sat și Talciocul Buzoian, sperăm pe viitor și unul pentru Râmnic, și o rubrică literară din care nu lipsesc talentații noștri concetățeni Valeria Manta Tăicuțu, Nicolai Tăicuțu, Petrache Plopeanu, Camelia Sava, Valeriu Sofronie, Vasile Ghinea și mulți alții. S-aveți lectură….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share