De Rîmnic, de bine! – Cooperativa literară

Pentru un ,,perceptor” întârziat de idei, realitatea capătă sensurile cuvenite abia după o serie de procese intense dezbătute febril, dar în taină, la masa cerebrală.
Nu anti poezie, doar o logică diferită, nu filozofie seacă, ci una povestită, frântă, nu eter infinit, poate eternitate telurică. Preceptele vechi trebuie să dispară, nu mai sunt o soluție, o contrapunere justificată la joaca de cuvinte, la orice test de sinceritate nu mai trec dincolo de formalismul tehnic de a-i pune literaturii creative zgardă. E firesc să cauți nodurile papurei, fracturile exprimării, valoarea de ,,adevăr” din conținut, dar mecanismele aleatorismului rațiunii cer mai mult de o părere, au nevoie de o transpunere, o refacere a parcursului frazal în care autorul s-a aventurat, o implicare emoțională totală. Eminescu este o ,,vacă de muls”, nu singura, precum și Nichita, cei doi piloni pe care se sprijină cele două jumătăți de secol din care nația română s-a trezit deșteaptă, aceste două mușe ce-au abundat de lapte poetic de cea mai bună textură și consistență. Dar Eminescu poate fi și Alecsandri, Bacovia, Vieru, lui Nichita i se pot găsi tizi în toată explozia de ,,necuvinte” ce i-a urmat, nu e unul care să nu fi reușit performanța atingerii pragului de geniu, măcar și pentru o singură metaforă. Convingeți-vă!
Nu căutăm toți nemurirea? Dar în fel propriu. Și rosturi. Dar care? Considerentele a două nume pentru două reviste ale aceluiași liceu în același an? Să vedem. Ca să nu fac uz nejustificat de spațiu și repetiție, adaug Colegiul Național ,,Alexandru Vlahuță” și 2007. Rostiri este primul titlu propus. Îndrumarea și celelalte subansamble ale coordonării au revenit profesorului Petrache Plopeanu, cinul coloanei de debut i-a fost conferit doamnei profesor Mioara Bahna, ,,La început de drum”, corvoada textuală împărțită între ,,sclavii”, elevi, nu sunt nume pe la domn Frâncu și dascăli: Constantina Pâslaru, drector în persoană, Iulia Coman, Emilia Irinela Tatu, Valeriu Sofronie, Mihail Voicu, Valentin Dojan. Ofertele ordinare: educaționale, nelipsitele creații, istorisiri locale și evenimente școlare.
Aha! Una pentru cadre didactice și alta strict pentru învățăcei. Separație, care va să zică. Trepte, platformă anuală ce este păstorită de Petrache Plopeanu și Valeriu Sofronie, cu aportul Elenei Bostănică (spunea domn Vasile Ghinea: ,,o elevă ce promitea”) în postul de redactor șef. Se specifică buna structurare: editorial, evocări de personalități județene, istorie – firesc locală, interviuri cu persoane de vază, compoziții literare bilingve, româno-engleze, eseuri despre artă, cronici de carte, schițe dramatice, religie. 22 de pagini ce la o primă înșiruire par să depășească imaginabilul. Cu tot talentul tinerimii….
Titlului ,,călăuzitor”, ales la întâmplare, i s-a potrivit un item de prin preajmă, comuna Podgoria fiind la o azvârlitură de vișin de Râmnic, merita o scurtă prezentare. Comorile Satului, ,,Revista comunității”, este editată de școala cu clasele I-VIII în cadrul unui ,,hei-rup” educațional denumit ,,Proiectul pentru Învățământul Rural”. Îndemnul la ,,sculare școlară” este al unui susținător al unei îndrumări de tip dual, învățare-muncă, citat pe prima copertă cu înțeles: Simion Mehedinți – ,,A instrui și mai ales a educa, înseamnă a integra copiii în neamul din care fac parte.”. Bună treabă atunci, valorile acelea, din păcate, nu mai există. Pe acel calapod, ocupând joburi redacționale specifice, le găsim pe Elena Ciunae și Maria Ciunae, dar și alte împătimite de a arăta că se poate și la sat dezvolta creativitatea: Mihaela Petrică, Carmen Roman, Ana-Maria Burlacu, Iuliana Ștefănescu, Grațiela Borcan și Georgiana Teodorescu. Printre ele și una parte bărbătească: Mădălin Baciu. Prezentarea proiectului, interviuri, istoric, tradiții și folclor zonal, evenimente școlare și extrașcolare, literatură și artă plastică de fabricație proprie, niscai divertisment. C-așa-i la noi!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share