Ora de muzică 219

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 25:  Sting performs The Last Ship to benefit The Public Theater on September 25, 2013 in New York City.  (Photo by Kevin Mazur/WireImage)

NEW YORK, NY – SEPTEMBER 25: Sting performs The Last Ship to benefit The Public Theater on September 25, 2013 in New York City. (Photo by Kevin Mazur/WireImage)


Am căutat un punct comun, unitar, în același timp pertinent, apropiat dorințelor autorului de fantezii sonore.
Nu există. Nu pe gustul unuia ce simte, rezonează pe deplin și pricepe ce-i pe acolo, prin navele, porturile și largul de mare britanic. Am cules en gros primele trei cele mai accesate articole despre The Last Ship și le-am pus la comparat cu sedimentele de memorie auditivă de acum patru zile. Pe ici, colo izul marinăresc, pe dincolo lucruri pur statistice, pe undeva munca din urmă. Nimic despre esențial, nimic despre profunzime. Și avem între ,,respectabile” și ,,respectabili” un Rolling Stones. Revista. Informația, singura nouă pentru mine, că albumul avea destinația expresă a jocului de scenă, a Broadway-ului, contractare a anului 2014, nu determină logici suplimentare și nici încumetări la ,,aha”-uri de dumirire, recorelare a auzului și văzului cu rațiunea încurcată. Se simte de la o poștă aerul de vodevil, declamația nu lipsește, se spun povești prelungi, schimburile și duelurile, ,,corificările” isonice, solistice, vorbesc fără ocoliș despre intenție, însă ascund clar nenumărate ,,corzi sensibile” ce unui ziarist și unui om de rând nu-i sunt accesibile.
Sunt zece ani, unii au avut răbdarea să-i numere, de când Sting n-a mai avut un disc întrutotul original. Oare? Îmi aduc bine aminte că niciunul nu era bătut în cuiele autorilor primi și parte din cântece, inclusiv în întâia incursiune în clasic, erau ,,măsluite” după calapoadele nou venitului în stil. Glasul pus la rotunjire, abordarea cu reținere a lăutei, asistată, numărul de muzicieni adăugați ulterior, pasiunea și concepția acestora pusă la comun, au dus la realizarea unor materiale diferite de precedentele abordări unu la unu cu partitura de origine. Acum, serios, când s-a cântat Soul Cake pe voci și cu tobițe arabe? Sau cu orchestră? Sau celelalte? Putem vorbi despre același English Man In New York când invazia de viori și alămuri ne duc cu gândul la Gershwin? Să nu mergem mai departe. Sting a știut bine ce direcție a apucat, atingând apogeul cântului perfect la clasic, trecând apoi la sincretism, mama tuturor artelor: muzică plus mișcare plus teatru plus naturalețe. Suma extraordinarului.
Să acordăm maturitate deplină artistului și să nu ne dăm pe mâna studentului atât de ușor încât să formulăm teoria că ecourile lui Ten Summoner’s Tale pe holurile instituțiilor superioare de învățământ sunt un indiciu al actualității lui Sting și The Last Ship doar o beție muzicală între boșorogi desueți, amarați la țărmul ultimei speranțe. Un consemnator al apariției discului a fost mai năzdrăvan, mergând până la nebunia de a declara aceste melodii metoda cea mai eficientă și definitivă a lui Sting de a-și exorciza toți dracii rock și pop de care fusese posedat în trecut. Înțelegeți deci de ce am recurs la explicațiile anterioare. Detaliez tura următoare.
Ce nu a scris presa vremii? Un amănunt semnificativ, o istorioară despre un om care s-a alăturat cândva unor băieți, a împărțit cu ei o glorie nesperată, a crezut că el este inima și sufletul unui grup, s-a bătut pentru crezul lui, a pornit de la capăt, a cunoscut alți oameni, a pornit pe același drum de succes, i-a tot schimbat…. Apoi a spus stop. De data asta este pe bune. Și-a încercat altruismul pe Karamazov, din nou pe Police, pe Dominic…, pe alții, din ce în ce mai mulți. Și-a fost atât de generos, încât această ultimă ambarcațiune, ca un fiu de locuitor și truditor la porțile mării, a împărțit-o tuturor navigatorilor cu care a pornit pe valurile cântecului. Credeai că n-o să ghicesc, domnule Sting?

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share