Cenaclul Alexandru Sihleanu – 3 Septembrie 2016

image
DORURILE LIMBII ROMÂNE

Sâmbătă, 03 septembrie, la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat a avut loc cea de a IX-a ediţie a FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL DE CREAŢIE LITERARĂ „TITEL CONSTANTINESCU”, gala laureaţilor. Au fost prezenţi, în foaierul Centrului Cultural, scriitori şi iubitori de literatură din Râmnicu Sărat, Buzău, Bucureşti, Craiova, Iaşi, Câmpina, Sinaia, Vaslui, Timişoara, Tecuci, Focşani, Constanţa, Brăila, Galaţi.
Ca Afrodita din spuma mării, Ilinca Toma (Bucureşti), s-a metamorfozat, dintre cei care au inundat foaierul Centrului Cultural, într-o vestimentaţie lungă de dantelă, a deschis prin muzică, o muzică parcă celestă, gala de anul acesta. Constantin Marafet, moderatorul evenimentului: „Bună ziua şi bine aţi venit la cea de a IX-a ediţie a Festivalului ,,Titel Constantinescu”. Noi o să începem prin acordarea diplomelor de excelenţă: Marian Ruscu (Ploieşti), pentru întreaga activitate literară şi publicistică. O rog pe Mioara Bahna pentru un laudaţio.”
Mioara Bahna: „Mi-e foarte greu să vorbesc despre un poet, dramaturg, personalitate importantă până la şaizeci şi cinci de ani. Nu se fereşte, suferă de boala secolului, sperăm să se facă o minune cu pâlpâirea de viaţă. A vrut să fie prezent cu noi. Scrie. Ultima piesă (Puntea) urmează să se joace la Nottara. Este un nume din numeroasele cărţi. După rezultatele analizelor poate va mai scrie. Este un scriitor.”
Constantin Marafet: „Tot pentru un laudaţio, Florin Dochia”: „Este greu să vorbesc despre activitatea lui Marian Ruscu. A scris o piesă de teatru, este intrată pe drumul cel bun. Mai scrie o piesă de teatru. L-am întrebat de ce nu mai scrie la cartea sa de amintiri a fost director la publicația Paralela 45.”
Codruţ Radi a primit trofeul în numele lui Marian Rusu.
Emilian Marcu: „Marian Ruscu nu a primit acestă diplomă pentru situaţia lui. Unul dintre personajele sale este trăitor în Râmnicu Sărat.”
Constantin Marafet: „Se acordă diplomă de excelenţă pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea culturii râmnicene şi naţionale: Violeta Vîlcu. Diploma este înmânată de Emilian Marcu de la Iaşi. Este foare modestă, este omul care a revigorat cultura râmniceană. Măsoară cele şapte arte cu eleganţă. A fost aproape de noi.”
Violeta Vîlcu: „Mă onorează şi mă emoţionează. Am cochetat cu poezia, cu teatrul. Mă bucur că am reuşit şi anul acesta. Bine aţi venit! Cât voi fi aici, voi susţine cultura.”
Constantin Marafet: „M-am gândit că de fiecare dată să ne uităm şi la oamenii de lângă noi. Următorul domn este special, pe lângă faptul că a primit premiul USR, l-a cunoscut pe Titel Constantinescu. Diplomă de excelenţă în italianistică, poezie şi critică literară: Geo Vasile.”
Geo Vasile: „Stimaţi colegi de breaslă, stimaţi iubitori ai literaturii, bine aţi venit! Şi totodată trebuie să luăm aminte la acest fenomen literar. Italienistica este o preocupare de o viaţă. Am făcut o şcoală pe acest domeniu și mulţumesc acesteia. Vedeţi pe Wikipedia traduceri din Eminescu, Bacovia, Dante, etc. Când vorbesc despre Titel Constantinescu, vorbesc despre bucuria, optimismul, solarismul pe care îl răspândea în jurul său. L-am cunoscut la Radio în Bucureşti. Aş vrea să amintesc o carte cu caracter de jurnal, tipărită de Victor Frunză: ,,Frica şi… alte spaime”. A fost un regizor de mâna întâi. Era sub o presiune morală pentru a-şi păstra postul. Despre Cesare Pavese şi meseria de a trăi, că trec de la una la alta. Adevărul nu este în lucru, ci în limbaj. Am o deosebită stimă pentru Octavian Soviany, de o inventivitate unică.”
Constantin Marafet: „Şi acum, voce şi chitară, Anya şi Delia. Stiţi, sunt nepoatele mele! (Un moment muzical plăcut, două fete isteţe, care mai au şi nişte premii la activ.) Un astfel de festival nu poate fi susţinut decât cu parteneri serioşi: Asociaţia „Renaşterea Râmniceană”, Editura „Rafet”, Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, (partener principal), Operascrisă.ro, Bucureşti, (partener media), SC Vranpress Media SRL, Focşani, Biblioteca „Duiliu Zamfirescu”, Focşani, Biblioteca Municipală Adjud, Primăria comunei Boldu, Primăria comunei Topliceni, Asociaţia „Universul Prieteniei”, Iaşi, SC Girom Impex SRL Giurgiu, Trosil Logistics (Cehia), New Champions Line, Bucureşti. După cum v-am obişnuit, fiecare premiu l-am personalizat cu numele unei personalităţi trăitoare sau care a trecut prin Râmnicu Sărat. Anul acesta am instituit un nou premiu, ,,Alexandru Deşliu”, care s-a născut în Râmnicu Sărat şi este fondatorul revistei ,,Pro Saeculum”. Premiul Alexandru Deşliu, publicarea volumului ,,Insomnii pestriţe”, autor Vasile Ghica (Tecuci).
Premiul este înmânat de dna Deşliu”: Mă bucur că sunt astăzi printre dvs., pentru ceea ce faceţi. Înmânez acest premiu în memoria soţului meu. Felicitări!”
Vasile Ghica: „Mulţumesc dlui Marafet, un manager cultural la nivel naţional. Mulţumesc sponsorilor. Eu figurez ca tânără speranţă, dar este important pentru aforismul românesc. Nu se întâmplă în toată lumea ce se întâmplă la noi, culpabilizarea aforismului. Ceea ce s-a spus despre aforism, s-a spus în antichitate. Am participat la două concursuri în Italia. Să vă citesc câteva: ,,România nu este o ţară a nimănui. Este a câtorva; Mă tem de proştii cu aspiraţii; Când se căsătoresc, toţi bărbaţii au impresia că au dat de fata moşului; Sloganul mileniului al treilea ar putea fi ,,La balamuc, birjar!”; Relaţia dintre scriitor şi critic seamănă cu cea dintre copac şi câine; Iubirea ar putea fi cel mai iscusit arhitect al condiţiei umane.”
Constantin Marafet: „Avem şi noi o persoană care scrie aforisme. Este vorba de dl Ghinea”.
Vasile Ghinea: „Am fost solicitat de către Asociaţia ,,Renaşterea Buzoiană”, recte Viorel Frîncu, de la Biblioteca Judeţeană, să dau materiale pentru almanahul anual, pe care îl scoate Buzăul, în special poezii. Pentru a face o figură mai deosebită, am trimis în loc de poezii, o pagină de aforisme, din care să poată selecta. La corectură, îmi parvine textul, aşa cum l-am trimis, aforisme de Vasile Ghinea, dar cu fotografia lui Vasile Ghica de la Tecuci. Am răspuns: Schimbaţi fotografia!”
Constantin Marafet: „Premiul Editurii Rafet, publicarea volumului ,,Băieţelul cu aripi de curcubeu”, autor Lică Pavel (Bucureşti). Vă mulţumesc pentru cartea scrisă. Copiii au nevoie de literatură.”
Lică Petcu: „Băieţelul meu a ilustrat-o. Mulţumesc fondatorului acestui festival. Literatura pentru copii este considerată cenuşăreasă.”
Constantin Marafet: „Premiul ,,Slam Râmnic”, publicarea volumului „Geometria sângelui de femeie”, autoare Cornelia Ionescu Ciurumelea (Râmnicu Sărat)”:
Cornelia Ionescu Ciurumelea „Mulţumesc dlui Marafet, tuturor celor implicaţi.”
Constantin Marafet: „Premiul ,,Victor Frunză”, publicarea volumului ,,Exilul”, autor Luca Cipola. Trăieşte în Italia şi nu a putut ajunge. Premiul ,,Mircea Micu”, publicarea volumului ,,Silabe orfane”, autoare Mihaela Roxana Boboc (Buzău).”
Mihaela Roxana Boboc: „Vreau să mulţumesc juriului, organizatorilor. Aprecierile mele tuturor celor care s-au implicat să ducă mai departe acest festival. Voi exemplifica din carte: ,,Leac. Nu citesc în cafea/ Nu văd drumuri lungi/ nici măcar o linie care să despartă/ cuvântul iubire în trei silabe/ aruncate la răspântie cu ecou/ în pământ roditor./ Pesemne calc printre pietre de ceva timp/ de nu mai şchiopătez în faţa nimănui./ Mă culc pe-un vers fără epilog; Reţetă. Au ajuns să prescrie/ cuvinte fără noimă/ antidepresive/ pentru orice boală de trup sau suflet/ totul e în mintea ta!/ când sapi labirinturi/ din care ieşi mai încurcat cu o iubire/ fără leac”.”
Constantin Marafet: „Urmează Nicu Nicuşor, cu un microconcert folk, trecut prin Cenaclul ,,Flacăra”. Până se pregăteşte, să vă prezint juriul: Preşedinte de onoare al festivalului: Horia Zilieru. Juriul festivalului: Mioara Bahna, membru USR, preşedinte, Florin Dochia, membru USR, Tudor Cicu, membru USR, Emilian Marcu – membru USR, membru al Comitetului de Conducere a Filalei Bacău a USR, Constantin Marafet – fondatorul şi organizatorul festivalului, membru al USR.”
Nicu Nicuşor: „Felicitări celor care au primit premii! Sunt impresionat de invitaţie. Mă aflu pentru prima oară pe meleagurile unde s-a născut Vali Sterian, pe 21 septembrie 1952. Vă îmbrăţişez pe toţi!”.
A ridicat sala în picioare, mulţi au şi cântat, şi a fost acompaniat cu bătăi din palme.
Constantin Marafet: „Sunt bucuros pentru că aţi ajuns şi în număr mare la noi, practic, astăzi, Râmnicu Sărat este capitala culturii. Să continuăm cu premiile: Premiul ,,Florica Cristoforeanu”, publicarea volumului ,,Neurofobia”, autor Gela Enea (Craiova), înmânat de dna Violeta Vîlcu.”
Gela Enea: „Mulţumesc juriului, organizatorilor. Am mers toată noaptea, poate se vede pe faţa mea, dar în suflet nu.”
Constantin Marafet: „Premiul ,,Dumitru Crăciun”, publicarea volumului ,,Antologie de poezie din Caraibe”, traducătoare Monica Manolachi (Bucureşti). Autoarea a primit şi un premiu în Scoţia. A venit mama”: „Vreau să felicit organizatorii. Mulţumesc celor care au apreciat lucrarea fetei mele.”
Constantin Marafet: „Din cei doisprezece, nouă nici măcar nu am auzit până acum de ei.”
Florin Dochia: „Am fost surprins că a apărut şi altceva decât ce vine de obicei la festivaluri. M-am bucurat că Monica Manolachi a venit cu antologia de poezie. În revista ,,Urmuz” publicăm traduceri din poezia universală. Felicitări!”
Mioara Bahna: „Dumitru Crăciun este, după mine, o personalitate copleşitoare, unul dintre cei mai mari latinişti. A fost dir. C. N. ,,Alexandru Vlahhuţă”. Intra în şcoală călare şi când se auzeau potcoavele se lăsa o linişte deplină.”
Victoria Milescu: „Am trimis acestui juriu un manuscris în care am tradus poeziile lui I.C.Ştefan. Poezia trebuie exportată.”
Constantin Marafet: „Am tipărit trei cărţi despre Alexandru Sihleanu. Să continuăm. Premiul ,,Alexandru Sihleanu”, publicarea volumului ,,Nopţi violet”, autoare Coca Popescu (Bucureşti).”
Coca Popescu: „Sunt foarte onorată şi foarte emoţionată. Mulţumesc dlui Florin Bârsan pentru grafică, dlui Marafet, sufletul acestui festival şi nu în cele din urmă juriului. Voi recita o scurtă poezie: (Nu încerca) Nu încerca să-ţi numeri anii,/ nu calcula câte greşeli ai făcut peste timp./ Trăieşte zâmbind în prezent,/ visează în culori pastelate/ îmbrăcând viitorul în roz.”
Constantin Marafet: „Am tipărit două cărţi despre Octavian Moşescu, o personalitate deosebită a oraşului nostru. O adevărată monografie a municipiului Râmnicu Sărat în versuri: ,,Rondeluri râmnicene”. Lipseşte Sandu Măciucă (nepotul), nu poate veni, ,,Renelul” înlocuieşte cabluri şi trebuie să-i aştepte. Premiul ,,Octavian Moşescu”, publicarea volumului ,,Gânduri din jurnalul meu”, autoare Constanţa Abălaşei-Donosă (Brăila)”: „Şi pentru mine este un premiu important. Mulţumesc tuturor!”
Constantin Marafet: „Un prieten şi un mare poet, un om adevărat: Dumitru Pricop. Premiul ,,Dumitru Pricop”, publicarea volumului ,,Nesfârşitul prag”, autor Codruţ Radi (Sinaia).”
Codruţ Radi: „Nu se putea loc mai nimerit. La Râmnicu Sărat se trăieşte prin muzică şi poezie. Pe Dumitru Pricop l-am resimţit la Râmnicu Sărat. Mulţumesc organizatorilor şi să le ţină Dumnezeu obiceiul, şi sponsorilor.”
Constantin Marafet: „Urmează un moment muzical Ilinca Toma, acompaniată la chitară de Lazăr Robert.”
Un scurt moment muzical, plăcut şi necesar pentru relaxarea spiritelor.
Constantin Marafet: „Fănuş Neagu s-a născut în judeţul Rîmnicu Sărat. Premiul ,,Fănuş Neagu”, publicarea volumului ,,Un dor nestins de nemurire”, autor Petruş Andrei, din Puieşti, Vaslui. În sală se află un domn profesor care mi-a dat o cravată, dl Negoiţă, custodele Casei Memoriale ,,Fănuş Neagu”: „Georghiţă Lupescu s-a născut la Gradiştea, a fost senator şi a fost înmormântat, la dorinţa sa, 30 iunie 1882, la Gradiştea. Îi dăruiesc, premiantului, o cravată de la Fănuş Neagu, care şi-a dăruit toate cravatele.”
Petruş Andrei: „În 2005, primarul Onţanu, Fănuş Neagu, Mircea Micu îmi acordau Premiul ,,Eminescu”. Premiul pe care îl primesc, astăzi, este un premiu providenţial.”
Constantin Marafet: „Cel care se va înscrie în panoplia câştigătorilor Marelui Premiu ,,Titel Constantinescu”, sosit la Râmnicu Sărat împreună cu dl Spiridon, este Radu Cernătescu, autorul volumului ,,Antiparadisul lui Mihai Eminescu”.”
Radu Cernătescu: „Despre Mihai Eminescu s-au scris tomuri întregi, biblioteci, aş putea spune. Este o abordare din perspectiva unei alte filosofii, din perspectivă masonică, multe mistere din viaţa sa.”
Biblioteca „V.A.Urechia”, prin persoana dl Spiridon, acordă două diplome de excelenţă dnei Mioara Bahna şi dl Constantin Marafet.”
Mioara Bahna: „Mă simt onorată. Vă mulţumesc pentru prezenţa dvs.”
Dna Rodica Rodean, preşedintă şi membră fondatoare a „Asociaţiei Universul Prieteniei”, Iaşi, s-a oferit să fie, în continuare, parteneră a Festivalului „Titel Constantinescu”.
Evenimentul s-a încheiat la cafeaua literară, cu autografe şi fotografii de grup.
Sâmbătă, 10 septembrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Viorel Dodan.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share