Cenaclul Alexandru Sihleanu – 24 Septembrie 2016

image
DE STRAJĂ LIMBII ROMÂNE, CU… EPIGRAMA

Sâmbătă, 24 septembrie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu Matincă Costea, care a susţinut un moment de divertisment, pentru relaxarea spiritelor, pe un text, „Pasiuni şi preferinţe”, o culegere de miniaturi umoristice, integrate într-un monolog de Matincă Costea, sancţionat pentru prestaţie cu aplauze.
Aneta Pioară a ţinut să sublinieze biografia celui care a fost poetul, traducătorul şi din 1916 membru titular al Academiei Române, George Coşbuc, (n. 20 sept 1866 Hordou, azi G. Cobuc, jud Bistriţa Năsăud – d. 9 mai 1918 Bucureşti. A recitat din lirica poetului. O bilă albă dnei Pioară pentru iniţiativă!
A urmat lectorul de serviciu, Dumitru Hangu, cu o antologie de epigrame, care a văzut lumina zilei la Editura Rafet, 2016, în cadrul proiectului susţinut de Centrul Cultural, „Scriitori râmniceni”. Dl Dumitru Hangu a dorit să aducă în paginile antologiei de care s-a ocupat, „Catrene, epigrame, epigramişti râmniceni de acum şi de altădată”, şi s-a ocupat dintr-un sentiment, am putea spune, patriotic, pentru cultura de la curbura Carpaţilor, el însăşi fiind autor de epigrame, cât mai multe personalităţi ale genului, dar totul se rezumă la munca de cercetare, la volumul de materiale găsite, la experienţa celui care se înhamă la o astfel de muncă, deloc uşoară şi nu mai vorbesc de sponsori. Dl Dumitru Hangu trebuie felicitat pentru ceea ce a realizat la momentul de acum, putem spune că experienţa îşi va spune cuvântul în continuare, autorul de astăzi fiind cunoscut ca un om de acţiune şi cu idei constructive.
„Am parcurs epigramele, cu creionul în mână. Prima constatare s-a concretizat într-o epigramă. Este bine realizată din punct de vedere compoziţional, deşi unora li se acordă mai multe pagini, care a generat o serie de întrebări, ne referim şi la calitatea epigramelor. Eu am mers pe marginea epigramelor şi am făcut o Contra epigramă: ,,Nea Mitică a ocupat,/ Locul de primar la sat./ Pot să spun că are har,/ Poate-i şi aici primar”. (Despre G. Coşbuc a completat cu câteva date). Caragiale a exclamat: ,,Pe câmpurile literelor româneşti a răsărit un copac, care îşi întinde falnic ramurile peste câmpul literaturii române. Antologia de epigrame este o operă de curaj.” (Mihail Constantinescu)
„S-au făcut cândva afirmaţii, precum că epigrama constitue un gen minor în literatură. În pofida lor, eu îmi permit să detest, cu tărie această catalogare, considerată de mine complet greşită. Iată că azi ne confruntăm cu adevărate perle în domeniul epigramei. Ele reprezintă normele, specifice, ale acestui gen, în lectura dlui Hangu: rimă, ritm, satiră şi poantă, fără de care epigrama n-ar putea exista. Epigramele înţeapă, dar creează divertisment, zâmbete amare. În final fac menţiunea că umorul nu se scrie uşor. Salut reverenţios epigrama!” (Matincă Costea)
„Antologia prezentată de dl Hangu mi-a plăcut, dar să înţeleg că pentru unele persoane s-a găsit loc şi pentru altele, ba? Închei cu o epigramă: ,,Antologia ta e mare/ Şi cu nume de valoare./ Mă-ntreb cum se poate, oare,/ Să fiu omis din eroare?” Şi o epigramă dlui Hangu: ,,Eşti epigramist vestit,/ La concursuri renumit,/ Dar dacă te crezi de seamă,/ Fă-mi pe loc o epigramă!” (Nicolae Constantinescu)
„Răspuns lui N. Constantinescu: ,,Dacă n-ai noroc în viaţă,/ N-am să fiu de vină eu./ Tu eşti tânăr, mai învaţă,/ Roagă-te la Dumnezeu.” (Dumitru Hangu)
„Am audiat, astăzi, epigrame din ultima carte publicată de D. Hangu. Am răsfoit-o aici, am audiat epigramele şi consider că structura acestei cărţi a fost bine gândită, prezentând epigramiştii în ordine cronologică din punct de vedere al valorii şi al perioadei în care au trăit. Cred că ar fi trebuit să fie numită chiar Antologie de epigrame, de ieri şi de azi. Îl felicit pe autor pentru râvnă şi interes.” (Aneta Pioară)
„Dl Matincă este un observator al viciilor sociale şi cu umor fin critică, în creaţiile d-lui, viciile societăţii. De data aceasta, s-a aplecat asupra vârstei copilăriei, care este o sursă importantă de umor. Materialul prezentat a avut darul de a ne înveseli. A creat o bună dispoziţie, a stârnit râsul. Despre antologie, doar câteva cuvinte: Dl Hangu trebuia să le interpreteze, nu să le citească.” (Stela Miloş)
„Glumele dlui Matincă, chiar repetate, tot au haz, sunt o barieră la necazuri în lumea noastră. Referitor la antologia dlui Hangu: ,,Roagă-te la Dumnezeu,/ Dar nu numai la cutremur./ Că de câte ori ţi-e greu,/ Eu ca mamă tremur.” (Georgeta Iuga)
„Domnu’ Hangu-n epigramă,/ e ca vinul cel din cramă:/ consistent de bună seamă,/ Nu-i subţire ca o zeamă!/ Personal, eu, am o teamă,/ Vinul merge cu pastramă,/ Dar întreb, nu fac o dramă:/ Cu ce merge-o epigramă?; La mese lunge, cu milieuri/ Şi cusături tradiţionale,/ Se citesc versuri şi eseuri/ Şi se servesc… zaharicale!/ În scârţâit de scaune de lemn,/ Citim pe rând a noastre gânduri,/ Vrând să găsim mereu un semn/ De frumuseţe ascunsă printre rânduri./ Tot căutând mereu astfel,/ Printre atâtea mii de sensuri,/ Unul, oricât de mititel,/ Am face-o viaţă de cenacluri!/ Şi-atunci să îmi spuneţi, mie,/ Dacă nu ar fi frumos,/ O viaţă de poezie/ Şi un spirit sănătos.” ,,Apreciez foarte mult munca dlui Hangu care îi va aduce o recunoaştere mai largă şi îi doresc să continue şi altă anologie.” (Viorel Dodan)
„Şedinţa noastră de astăzi s-a deschis printr-o scurtă intervenţie a dnei Pioară, referitoare la aniversarea poetului şi traducătorului ardelean G. Coşbuc. Despre personalitatea lui G. Coşbuc se puteau spune multe, dar cum şedinţa nu a fost planificată pe acest subiect, s-a referit doar la câteva date. În privința dlui Matincă, prin cupletele sale ne-a adus în lumea copilăriei, cu şotiile, cu bucuriile ei. Privitor la antologia prezentată, astăzi, de dl D. Hangu, referitor la structură, voi sublinia modul cum au fost prezentaţi epigramiştii, în ordinea perioadei în care au trăit. Se pot găsi multe observaţii. Ştie cineva cu adevărat cum se plămădeşte o carte, cum este să culegi date biografice şi materiale pentru evocare? Dl Hangu este un slujitor al cuvântului, un culegător de date istorice, etnografice, un cercetător al aspectelor culturale locale.” (Floarea Stănescu)
Şedinţa s-a încheiat cu cântece pe versurile lui G. Coşbuc.
Sâmbătă, 01 octombrie, lectorul de serviciu al şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Aneta Pioară. Vă aşteptăm!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share